Știri externe
Papa în Polonia
În programul vizitei papei Francisc în Polonia între 27 și 31 iulie sunt prevăzute: în prima zi întâlniri cu președintele republicii, reprezentanți ai autorităților civile și corpurilor diplomatice, și cu episcopii, la Cracovia; joi, 28 iulie, Liturghia în sanctuarul din Czestochowa la împlinirea a 1050 de ani de la botezul Poloniei, apoi întâlnirea cu tinerii în Parcul Iordan din Cracovia; vineri, 29 iulie, vizite la Oswiecim, Auschwitz și Birkenau, Calea crucii cu tinerii în Parcul Iordan; sâmbătă, 30 iulie, vizitarea sanctuarului "Milostivirea Divină" și celebrarea unei Liturghii la sanctuarul "Papa Ioan Paul al II-lea", iar duminică, 31 iulie, Liturghia pentru a 31-a Zi Mondială a Tineretului.
Comitet pentru Ucraina
După strângerea de fonduri pentru ajutorarea umanitară a Ucrainei, prin colecta specială din Europa de la 24 aprilie, papa Francisc a înființat un comitet care să identifice care sunt cele mai urgente nevoi și să facă să ajungă ajutorul acolo unde este mai mare nevoie. Sediul noului comitet este curia Arhidiecezei de Kharkiv-Zaporizhia. Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în noiembrie 2013, de atunci peste 6.500 de persoane, inclusiv civili, au murit în luptele dintre armata ucraineană și separatiști. Aproximativ două milioane de oameni au trebuit să își părăsească locuințele din cauza violențelor și lipsei elementelor de bază, precum hrana și medicamentele.
Călugăriță ucisă
Sora Veronika Terézia Racková, o doctoriță slovacă, a murit vineri, 20 mai, din cauza unor răni prin împușcare pe care le-a suferit într-un atac în Yei, Sudanul de Sud, fiind împușcată de trei soldați în ziua de 16 mai. Sora ducea cu mașina un pacient la un spital din apropiere când a fost atacată și împușcată în stomac și a suferit multiple alte răni. A fost supusă unei operații la un spital local înainte de a fi transportată la Nairobi (Kenya) pentru alte îngrijiri medicale. Membră a Surorilor Misionare ale Duhului Sfânt, sr. Veronika a condus Centrul Medical "Sfânta Bakhita", din Yei (Sudanul de Sud). A activat și în Italia, Olanda, Germania, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Indonezia și Ghana.
Doctor în teologie
La doi ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, vineri, 20 mai, la Institutul Pontifical de Spiritualitate "Teresianum" din Roma, pr. Isidor Iacovici a susținut lucrarea de doctorat în teologie, cu specializarea teologie spirituală, având titlul "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România". Moderatorul lucrării a fost prof. François-Marie Léthel, iar corelatori prof. Arkadiusz Smagacz și prof. Innocent Hakizimana Ndimubanzi. Fiind capelan la Roma de la 1 iunie 2004, părintele s-a ocupat, în calitate de relator, de cauza de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. A făcut studii postuniversitare la Facultatea Pontificală "Teresianum" din Roma, obținând licența în teologie spirituală.
Arta însoțirii spirituale
Având tema "Asistentul spiritual al Acțiunii Catolice și arta însoțirii spirituale" și motoul: "Vegheați ca nimănui să nu-i lipsească harul lui Dumnezeu" (Evr 12,15), la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca, în perioada 23-26 mai, s-a desfășurat Seminarul de formare pentru asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice având invitați din Italia și Spania. Din Dieceza de Iași au participat Anca Frona, președinte ACRO, pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACR, Adriana Ianuș și pr. dr. Daniel Iacobuț (ITRC Iași). Seminarul a fost prilej de reflecție asupra figurii asistentului spiritual al Acțiunii Catolice în Biserica locală, cu o atenție specială referitoare la arta însoțirii spirituale a membrilor Acțiunii Catolice, dar și a grupurilor parohiale.
Conștiința misionară
"A retrezi conștiința misionară astăzi" a fost tema întâlnirii plenare a Operelor Pontificale Misionare, desfășurată la Roma, între 30 mai și 4 iunie, încheiată cu audiența la papa Francisc. În cuvântul său, pontiful a îndemnat directorii naționali ca, alături de strângerea și distribuirea mijloacelor economice, să promoveze cu pasiune formarea permanentă la spiritul misionar. Printre participanți a fost pr. Claudiu Iștoc, paroh interimar al misiunii române din Maikona (Kenya) și director național al Operelor Pontificale Misionare în România. Biserica Catolică din România va găzdui pentru prima dată în anul 2017 întâlnirea europeană a Operelor Pontificale Misionare.
Marș al tăcerii
Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" împreună cu Asociația Generală a Românilor Uniți cu Roma au organizat în București, la 28 mai, un marș al tăcerii, cerând respectarea hotărârii Tribunalului Dâmbovița care a decis de patru ani definitiv și irevocabil desființarea clădirii ilegale Cathedral Plaza și a dispus în sarcina Primăriei București refacerea cadrului natural din zona de protecție a catedralei "Sfântul Iosif". De atunci, Primăria Generală a Capitalei a tergiversat sau s-a opus fățiș punerii în aplicare a deciziilor Justiției. Alături de cei peste 1.000 de participanți a fost ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București. Din Dieceza de Iași au participat pr. Alois Fechet și patru diaconi de la Institutul din Iași care vor activa ca preoți în Arhidieceza de București.