Anul Milostivirii
Milostivirea este legea fundamentală care locuiește în inima fiecărei persoane atunci când îl privește cu ochi sinceri pe fratele pe care-l întâlnește pe drumul vieții. Milostivirea este calea care îl unește pe Dumnezeu cu omul, pentru că deschide inima la speranța de a fi iubiți pentru totdeauna în pofida limitei păcatului nostru. Astfel definea papa Francisc milostivirea lui Dumnezeu în Misericordiae vultus, documentul de convocare a Anului Milostivirii.
Această viziune propusă de Sfântul Părinte a reîmprospătat viața Bisericii Universale. Creștinii doresc să simtă iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu, pentru ca apoi să o poată împărtăși altora. Astfel, continuă activitățile propuse pentru acest an sfânt: jubileele, pelerinajele, congresele milostivirii, misiunile populare etc.
În perioada 26-31 iulie, la Cracovia (Polonia), se va desfășura Jubileul Tinerilor care va coincide cu Ziua Mondială a Tineretului. Tinerii din toată lumea sunt așteptați să se adune în orașul celor doi sfinți care au fost apostoli ai milostivirii divine: Faustina Kowalska și Ioan Paul al II-lea, papă.
Numărul pelerinilor care au trecut prin poarta sfântă din Vatican se apropie de zece milioane, jubileul preoților și cel al persoanelor cu dizabilități strângând la Roma mii de pelerini.
Pelerinajele au continuat și în Dieceza de Iași. La 14 mai au mers în pelerinaj la poarta sfântă de la Cacica pelerini din Parohiile "Fericitul Ieremia" din Bacău și Satu-Nou (Neamț). La 21 mai, la același sanctuar au mers în pelerinaj credincioși din Parohiile Vaslui, Bârlad și Nisiporești. Membrii Clubului "Emanuel" din Roman, din cadrul Asociației Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare "Don Orione" au trecut prin poarta sfântă de la Cacica, joi, 26 mai. La 28 mai, numeroși pelerini s-au îndreptat spre cele trei porți sfinte din dieceză. Astfel, persoanele consacrate din zona Bacău, candidații la Mir din Parohiile Fărcășeni și Poiana Micului, precum și credincioșii din Parohia Galați au trecut prin poarta sfântă din sanctuarul marian de la Cacica. Aproximativ 700 de credincioși din Decanatul de Moinești au mers în pelerinaj la poarta sfântă din biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. Prin poarta sfântă din catedrala din Iași au trecut 55 de credincioși din Parohia Focșani. Surorile de la episcopie au mers în pelerinaj la poarta sfântă de la Cacica la 31 mai. La 11 iunie au mers în pelerinaj la poarta sfântă din Bacău aproximativ 700 de credincioșii din Decanatul de Trotuș. Credincioși din Decanatul de Bucovina au mers, la 25 iunie, în pelerinaj la poarta sfântă de la Cacica, la care vor merge și credincioșii din Parohia Galbeni la 2 iulie.
În cadrul acestui an jubiliar s-a desfășurat la Iași Congresul Milostivirii, în zilele de 9 și 10 iunie, care a strâns numeroși pelerini, dornici să cunoască mai multe despre milostivirea divină, dar și de a da mărturie despre cum au simțit milostivirea lui Dumnezeu în viața proprie.
De asemenea, la sediul Comunității "Iosefinii lui Murialdo" din Roman a avut loc sâmbătă, 11 iunie, întâlnirea de formare pentru animatori, organizată în vederea pregătirii campusurilor de vară. Tema propusă pentru acest an este "Iosif cel milostiv - regele viselor", făcând referire la viața lui Iosif, fiul patriarhului Iacob din Vechiul Testament. La întâlnire au participat peste 100 de tineri, reprezentanți ai diferitelor parohii din Roman și din împrejurimi.
Prin toate aceste activități și prin multe altele Biserica arată că "simte în manieră puternică urgența de a vesti milostivirea lui Dumnezeu" (Misericordiae vultus, nr. 25).
Pr. Claudiu Bulai