Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* A. (e-mail). "Vă rog să îmi explicați legătura între sărbătoarea pascală și ouăle roșii. Pentru mine tradiția nu prea are legătură cu religia sau cu Dumnezeu. Vă mulțumesc!"

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată, semn că doriți să cunoașteți cât mai bine credința pe care o trăiți. Pentru a putea înțelege legătura între sărbătoarea pascală și ouăle roșii trebuie mai întâi să clarificăm un lucru. Învierea lui Cristos a fost un moment de cotitură în istoria întregii lumi. Dacă până atunci omul încerca să se ridice spre Dumnezeu, în Isus, Dumnezeu este cel care se coboară spre om și se descoperă așa cum este. Primii creștini, primind învățătura lui Cristos, au înțeles că trebuie să-și trăiască viața asemenea lui Isus. Cu toate acestea ei au văzut că Învățătorul lor nu a desconsiderat tot ce a fost înainte, ci le-a dat o nouă semnificație. De exemplu, jertfa pe care fiecare evreu trebuia să o aducă la templu pentru a i se ierta păcatele este înlocuită odată pentru totdeauna de jertfa sa pe cruce. Isus nu respinge ce a fost înainte, ci îi dă un înțeles mai profund. Privind la exemplul Maestrului, de-a lungul istoriei, Biserica a încreștinat sărbători și obiceiuri ale diferitelor culturi, dacă acestea nu erau contrare învățăturii lui Cristos. Același lucru s-a întâmplat și cu ouăle roșii. Specialiștii în istoria religiilor afirmă că practicarea vopsirii ouălelor este o tradiție precreștină. Oul în istorie mereu a simbolizat învierea, venirea la viață. Astfel, creștinii au preluat acest simbol al învierii, oul, și l-au introdus în propria tradiție pentru a-și aminti de victoria lui Isus asupra morții și a păcatului. Culoarea roșie simbolizează faptul că învierea a avut loc prin sângele lui Cristos vărsat pe lemnul crucii. În jurul tradiției s-au format mai multe povești și legende, precum este aceea care ne relatează că Maica Domnului, ce venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele care curgea din rănile lui Isus. Putem concluziona, așadar, că ouăle roșii de Paște îl simbolizează pe Cristos cel înviat care și-a vărsat sângele, dar a ieșit învingător asupra morții și a păcatului, oferindu-ne tuturor o viață nouă. Creștinii când ciocnesc ouăle își spun între ei "Cristos a înviat!" "Adevărat a înviat!" Acest obicei este, de fapt, un gest prin care fiecare își arătă credința în învierea lui Cristos.

* Paula Bișoc (e-mail). "Am încercat să obțin ceva, dar, singură, nu pot face nimic. Aveți mai jos răspunsul UPC la solicitarea de a introduce Radio Maria în grila lor: «Privind solicitarea dv., înregistrată cu numărul 7795593, vă asigurăm că interesul nostru pentru sugestiile dv. este deosebit de mare, deoarece misiunea UPC este să pună clientul în centrul tuturor acțiunilor sale. Conținutul grilei de programe a fost construit cu scopul de a oferi mai multe alternative în funcție de preferințele fiecărui client și se bazează pe rezultatul studiilor efectuate anual. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont în extinderea grilei de programe sau posturi radio este numărul limitat al frecvențelor disponibile pentru transmisia de programe. Acest aspect ne determină să introducem un program sau post radio în grilă doar în momentul în care este solicitat de un număr mai mare de clienți. Vă asigurăm că vom ține cont de sugestia dv. privind introducerea postului Radio Maria în grila noastră și că aceasta va fi inclusă în planurile noastre pentru viitor. În măsura în care înregistrăm solicitări în acest sens și din partea altor clienți, sperăm să o soluționăm favorabil»".

Mulțumim frumos pentru interesul pe care îl aveți pentru Radio Maria. Am pus o parte din răspunsul și din scrisoarea dv. în revistă și pe ercis pentru a ști cum să procedeze cei doritori de a asculta Radio Maria.

* I.R. (e-mail). "Am stat de vorbă cu pr. Eugen Blăjuț și are aceeași privire senină, glasul calm și liniștit. Tot ceea ce îmi spune are un singur «reper», iar în fața sa simți că ești într-un loc binecuvântat. Este impresionantă viața, dăruirea și modestia părintelui. A făcut atât de multe pentru oameni în cei 92 de ani de viață pământească, a suferit chiar și prin închisori. Lasă toate faptele în grija bunului Dumnezeu. Îi mulțumesc părintelui și duhovnicului Eugen Blăjuț sr., slujitor al Domnului la Parohia Romano-Catolică din Galați, om cu înaltă ținută morală, un exemplu viu de credință, demnitate și perseverență, care, cu răbdare a ascultat greșelile mele și cu înțelepciune mi-a risipit îndoielile și rătăcirile, rostind cuvinte puține, dar pline de har și viață. La plecare m-a binecuvântat: «Domnul nostru Isus Cristos să fie alături de tine ca să te ocrotească; să fie înaintea ta ca să te conducă; să fie în urma ta ca să te apere, să fie asupra ta ca să te binecuvânteze». Îl las în «pace» și curând voi reveni".

Mulțumim pentru experiența frumoasă pe care ne-ați împărtășit-o. Ne bucurăm că ați trăit acest moment tocmai în anul milostivirii.

* La întrebarea Ce înseamnă pentru tine a fi milostiv? adresată cititorilor în revista din luna ianuarie, pagina 26, am mai primit câteva gânduri. În numerele viitoare ale revistei vom publica cele care nu au încăput în acest număr și cele care vor mai sosi.

- Edith Pintea (Arad). "Am 82 de ani și pot să spun că iubirea milostivă a lui Dumnezeu s-a manifestat pe tot parcursul vieții mele, chiar și în perioada infidelității mele. Am putut constata că Dumnezeu este prea milostiv și îndelung răbdător când așteaptă întoarcerea păcătosului: îl atenționează de mai multe ori, îi dă timp până «își bagă mințile în cap». Totuși nu aș sfătui pe cineva să-mi urmeze exemplul, căci sora moarte nu știi când îți bate la ușă. În copilărie îmi plăcea mult să merg la biserică, să mă rog și să cânt spre slava lui Dumnezeu. Orele de religie îmi prezentau interes.

Apoi, în adolescență, m-am pomenit cu ateismul militant / 1948-1952 (...). Controalele erau severe, în fața fiecărei biserici catolice patrulau câte doi securiști (...). În anul 1952 am plecat la școală la Timișoara, unde se părea că acele controale securiste nu sunt așa severe, te puteai pierde ușor prin mulțime, tot cerând ajutorul cerului (...). Mergeam la biserica din localitate, dar nu am mai participat la sfintele sacramente. Îmi ziceam că eu nu am păcate, o ispită mare a Celui Rău. Dar Dumnezeu a avut milă și răbdare cu mine, să mă țină în viață așa cum eram. Iată câteva exemple: La un drum cu avionul spre București, aparatul de zbor și-a pierdut o aripă; am ajuns cu peripeții, dar cu bine la destinație. Cu ocazia altei delegații urgente la București m-am dus să cumpăr bilet la avion, dar în fața mea s-a vândut ultimul bilet și a trebuit să călătoresc noaptea cu trenul. Ajunsă la București, am fost anunțați că avionul cu care trebuiau să sosească cei doi colegi din Timișoara a căzut în munții Banatului. Nu au existat supraviețuitori. În anul 1977, înainte de acel cutremur mare, trebuia să merg la București. Aveam bilet, dar înainte de a pleca la gară Dumnezeu mi-a dat un somn adânc și am pierdut trenul. Dacă aș fi ajuns la București m-aș fi cazat la hotelul Ambasador, în acea aripă care a căzut la cutremur. Am fost salvată de la înec, de la o explozie într-un laborator, de la un accident de mașină etc. Dumnezeu a fost milostiv cu mine și-i mulțumesc!

Erată: În revista din numărul trecut la pag. 25 în loc de Gheorghe Loretz (Huși) se va citi Georgeta Loretz (Huși). De asemenea, pe copertă în loc de Misericordia vultus se va citi Misericordiae vultus.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat