Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Covadonga

În nordul Spaniei, în principatul Asturiei, la doar 10 km de Oviedo, printre coline muntoase, se înalță sanctuarul de la Covadonga. Locul a rămas celebru în istorie datorită "bătăliei de la Covadonga" aceasta fiind prima victorie semnificativă a forțelor militare creștine în Peninsula Iberică, sub conducerea lui Pelagiu, în urma cuceririi maure din această regiune, în anul 711. Lupta a fost purtată la Covadonga, în vara anului 722. Pelagiu chiar ar fi afirmat: "Pe acest munte s-a născut salvarea Spaniei". Adevărul e că victoria a avut un rol important în revenirea regulilor creștine pe toată Peninsula Iberică. Cronicile creștine ale timpului afirmă că sfânta Fecioară a avut un rol decisiv în repurtarea victoriei. Armatele lui Pelagiu s-au refugiat într-o grotă din munți, purtând cu ele o statuie a Maicii Domnului pe care au lăsat-o acolo după plecarea lor. Câțiva ani mai târziu, regele Alfons I a decis construirea unui mic sanctuar lângă grota în care este așezată statuia Mariei, supranumită "Santina".

Punctul cel mai important al sanctuarului îl constituie și astăzi grota Mariei, la care se ajunge urcând mai multe trepte. Toți pelerinii urcă până la grotă, fiind considerată un loc miraculos. Lângă grotă iese din munte un izvor care ulterior curge prin șapte orificii ale unui vas de piatră. În anul 1777 un incendiu a distrus acoperișul și chiar statuia originală. Statuia actuală a fost oferită sanctuarului de către catedrala din Oviedo în anul 1778. Statuia este din lemn policrom, Maria având un chip puțin trist. Ea ține în mâna stângă pe pruncul Isus, iar în cea dreaptă, un trandafir de aur. Pe cap poartă o coroană aurită, împodobită cu diamante și briliante. Deasupra coroanei este o aureolă de aur de care atârnă un porumbel. În anul 1820 statuia a fost așezată în grota istorică. Încoronarea canonică a statuii a avut loc în anul 1918, la 1200 de ani de la victoria de la Covadonga.

În anul 1939 statuia a fost furată și dusă la Paris (din fericire nefiind profanată). La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost recuperată de Pedro Abdal, cel care a descoperit-o și a transportat-o cu propriul automobil până la frontiera spaniolă.

La 11 iunie 1939, statuia a intrat triumfal în Spania. După mai multe opriri în diferite orașe, la 6 august, ora 13.30, a fost așezată în grota unde se află și astăzi.

Regele Alfons al XII-lea și arhiepiscopul de Oviedo, Benito Sanz y Forés au decis construirea unui nou sanctuar. Lucrările au început în anul 1877, avându-l ca arhitect pe Roberto Frassinelli și au fost finalizate de succesorul acestuia Federico Aparici. Inaugurarea a avut loc la 17 septembrie 1901. Pentru nivelarea terenului a fost necesară înlăturarea a 20 de mii de metri cubi de piatră pentru a ajunge la cota dorită.

Biserica, în stil neoromanic, are forma unei cruci. Fiind zidită din calcarul roșu al zonei, contrastează admirabil cu verdele munților dimprejur. În interior pot fi admirate opere de artă dintre care cea mai importantă este reprezentarea victoriei de la Covadonga, lucrare în aur așezată deasupra altarului.

Chiar în grotă se află mormântul regelui Pelagiu și al soției sale Gaudiosa, precum și al regelui Alfons I.

Nu departe de intrarea în grotă se vede un clopot, înalt de 3 m, cu o greutate de cinci tone, care este ornat cu diferite scene din Divina comedie a lui Dante.

La 21 august 1989, în timpul călătoriei pastorale la Santiago de Compostella și în Asturia, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul și s-a recules în fața statuii Maicii Domnului.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat