Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Călătorii papale
Papa Francisc va face vizite apostolice în Armenia (24-26 iunie), Polonia (27-31 iulie), în Georgia și Azerbaidjan (30 septembrie - 2 octombrie). În Armenia, cei aproape 14.000 de catolici reprezintă 0,46% din populație. În Azerbaidjan, sunt aproape 400 de catolici într-o țară cu peste 9 milioane de locuitori, dintre care 62% sunt musulmani șiiți, 25% sunniți, iar 12% din populație sunt ortodocși în comuniune cu Patriarhatul de Moscova. În Georgia, țară majoritar ortodoxă, comunitatea catolică are 80.000 de membri, adică 2% din populație. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Georgia în anul 1999 și Azerbaidjan în anul 2002.

Declarație comună
Papa Francisc, patriarhul ecumenic Bartolomeu și arhiepiscopul Ieronim al Atenei și întregii Grecii au semnat o declarație comună în contextul vizitei pe care au făcut-o sâmbătă, 16 aprilie, pe insula Lesbos, în tabăra de refugiați Moria, care găzduiește peste 3.000 de persoane. Cei trei au chemat comunitatea internațională să răspundă cu generozitate și compasiune la tragedia migrației forțate, numind-o "criză a umanității". La întoarcerea la Roma, papa a luat în avionul său trei familii de refugiați din Siria, în total 12 persoane, dintre care 6 minori.

Catolicii din Rusia
S-au împlinit, la 13 aprilie, 25 de ani de la reconstituirea celor patru dieceze catolice din Federația Rusă, potrivit dorinței papei Ioan Paul al II-lea. După 70 de ani de clandestinitate, la 13 aprilie 1991, Biserica Catolică din Rusia a ieșit din nou la lumină. "Aș vrea să-mi exprim gratitudinea față de toți preoții veniți din străinătate pentru că, este evident, în anii '90 Biserica Catolică nu avea în Rusia un cler propriu, de aceea preoți misionari și-au dăruit în totalitate viața pentru creșterea credinței persoanelor și a comunităților catolice din Rusia", a declarat ÎPS Paolo Pezzi, arhiepiscop de Moscova.

Solidaritate
"Cerem cu umilință iertare pentru toate nedreptățile pe care le-au suferit cu complicitatea Bisericii Ortodoxe și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene" au scris cei 14 creștini ortodocși din Kiev, Lviv, Minsk, Paris, New York și Moscova, printre care laici și preoți deopotrivă, semnatarii unei scrisori adresate greco-catolicilor ucraineni, cerând iertare pentru suferințele provocate în urma falsului Sinod de acum 70 de ani, când "Biserica Ortodoxă a Rusiei, sub presiunea guvernului sovietic, a integrat cu forța Biserica Greco-Catolică Ucraineană și a pretins jurisdicție asupra ei".

Copilăria Misionară
Localitatea Zadar din Croația a găzduit, între 6 și 9 martie, Conferința Europeană a Copilăriei Misionare (CEME), care a reunit 35 de responsabili naționali din 19 țări, printre care și România, reprezentată fiind de pr. Florin-Petru Sescu și Ana Petrina. S-a vorbit despre criza refugiaților, implicațiile în munca misionară și repercusiunile în viața copiilor, despre necesitatea de a acționa în spirit creștin, de a nu-i marginaliza și exclude pe copiii care au o altă cultură și o altă religie, precum și despre necesitatea unor soluții sociale și politice. Un subiect al întâlnirii a fost educația copiilor, fiind prezentat Isus ca model pedagogic universal de educație și învățătură.

La 50 de ani
Un nou centru își începea existența în inima Romei, acum 50 de ani, la 22 martie 1966, fiind dedicat edificării dialogului anglicano-catolic. Arhiepiscopul Michael Ramsey de Canterbury a prezidat atunci ceremonia de inaugurare, în preziua întâlnirii sale istorice cu papa Paul al VI-lea în Capela Sixtină. După o jumătate de secol, creștini de diferite confesiuni s-au reunit la 22 martie, în capela Centrului Anglican, mulțumind pentru toate aceste evenimente și angajându-se pentru reconcilierea Bisericilor divizate.

Eliberare
Al 11-lea curs despre exorcism și rugăciunea de eliberare a fost organizat de Institutul "Sacerdos", între 4 și 9 aprilie, la Roma, sub forma unui seminar de formare permanentă, pentru a-i ajuta pe episcopi la pregătirea preoților desemnați pentru slujirea exorcismului. Participanții au abordat tematici diverse pentru a-și forma o viziune mai amplă despre exorcism, pornind de la aspectul bisericesc, teologic, biblic, liturgic, catehetic și canonic, până la cel medical, psihologic, juridic, criminologic și farmacologic. Când Biserica, în mod public și cu autoritate, cere, în numele lui Isus Cristos, ca o persoană sau un obiect să fie apărat de influența Celui Rău și eliberat de sub stăpânirea lui, se vorbește de exorcism.

Primul preot
În catedrala din Bouaké (Coasta de Fildeș, Africa), sâmbătă, 2 aprilie, au fost sfințiți doi noi preoți. Unul dintre ei, Jean Cyriaque Koffi Koffi, din Djébonoua, este primul preot de când comunitatea din Djébonoua a fost ridicată la rangul de parohie în anul 2007. Primiția va avea loc la 15 august cu ocazia hramului parohiei.

Asociații catolice
La Fatima (Portugalia), în zilele de 12 și 13 aprilie, a avut loc sesiunea de primăvara a adunării generale a Federației Asociațiilor Catolice din Europa (FAFCE), cu participare record a 23 de reprezentanți din 13 țări ale Europei. Din România a participat Cornel Bărbuț, vicepreședinte al Asociației Familiilor Catolice "Vladimir Ghika". Strategia FAFCE pentru perioada 2016-2019 își propune lărgirea contactelor și îmbunătățirea relaționării cu reprezentanții instituțiilor europene, conștientizarea rolului familiilor în deciziile politice la nivel european, conștientizarea factorilor de decizie politică a evoluției curente a Europei și responsabilitatea acestora din viziunea noastră creștină, colaborarea cu asociații de familii din alte țări.

Milostivirea ca moștenire
La invitația sorei Beatriz Lassalle, superioară generală, și a reprezentantelor din Botoșani ale Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii", un grup de laici botoșeneni, împreună cu pr. Alois Fechet, pr. Toma Rediu și pr. Iulian Ceobanu, au participat, între 8 și 13 aprilie, la manifestările organizate cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, la Savona (Italia), unde este casa mamă a institutului, și în alte localități, sub deviza "Milostivirea să fie moștenirea noastră", lansată de fondatoarea institutului, sfânta Maria Giuseppa Rossello (1811-1880). La 12 aprilie, la Savona a avut loc Conferința Preoților Milostivirii.

Pastorația tineretului
Responsabilii romano-catolici și greco-catolici diecezani sau eparhiali cu pastorația tineretului s-au întâlnit, în perioada 4-6 aprilie, la Ardud Vii, în Dieceza de Satu Mare, pentru o sesiune de lucru a Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului din România. Din fiecare dieceză ori eparhie a participat și câte un tânăr colaborator. S-a discutat despre misiunea Oficiului Național în activitatea pastorală din România, precum și participarea tinerilor români la Ziua Mondială de la Cracovia din luna iulie. Oficiul Național este coordonat de părintele Felix Roca din Dieceza de Iași, în colaborare cu PS Virgil Bercea, responsabil al secțiunii de Tineret în cadrul C.E.R.

Pentru familie
În cel puțin 22 de țări și în 15 orașe mari din România, au fost din nou proteste, în ziua de 16 aprilie, pentru sprijinirea familiei Bodnariu din Norvegia, cu cei cinci copii luați din casa lor, de către serviciul de protecție a copilului din această țară, printr-o decizie abuzivă. Au fost amintite și alte familii care trec prin aceeași traumă. Au manifestat mulți credincioși, subliniind la unison că un copil nu poate crește în armonie decât alături de părinții săi în familie. În urma protestelor a crescut mult numărul românilor care au semnat pentru introducerea în constituție a pasajului referitor la definirea familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

"Monument al corupției"
Sfântul Scaun este preocupat de atitudinea autorităților române față de situația catedralei "Sfântul Iosif" din București. ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, la întrevederea din 11 ianuarie cu ministrul Afacerilor Externe român, i-a comunicat îngrijorarea Sfântului Scaun pentru soarta catedralei "Sfântul Iosif" și a cerut ca edificiul Cathedral Plaza, pe care l-a numit "monument al corupției", să fie înlăturat din peisajul lăcașului sfânt, punându-se în aplicare hotărârile judecătorești irevocabile ale justiției din România. Aceleași idei le-a reluat și la întâlnirea cu Dacian Cioloș, prim ministru al României, din 18 februarie, și la întrevederea din 17 februarie cu Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Pelerinaj al încrederii
Fratele Alois, priorul Comunității din Taizé, împreună cu alți frați ai comunității și un grup de aproximativ 150 de tineri din întreaga Europă, printre care și un grup de tineri din Dieceza de Iași s-au aflat la București pentru a trăi în comuniune cu Biserica Ortodoxă celebrările din Săptămâna Sfântă și Paștele, între 27 aprilie și 2 mai. Această nouă etapă a pelerinajului încrederii este rodul unei îndelungi relații între Taizé și Biserica Ortodoxă Română, un semn de respect reciproc și speranța că într-o zi bisericile creștine se vor putea alătura într-un mod autentic și real.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat