Noi cui rămânem, cine va veni...!?
De-a lungul secolelor, a existat în interiorul Bisericii o dorință deosebită de a-l vesti pe Dumnezeu popoarelor îndepărtate, dar și o dorință de a-i ajuta pe oameni în situațiile dificile ale vieții prin care trec. Toate însă cu un scop.
Cu mai bine de 12 ani în urmă, în nordul Nigeriei, un misionar era pe punctul de a-și încheia activitatea. După mai bine de zece ani de muncă, din cauza oboselii acumulate și a bolilor pe care le-a contractat în lunga sa ședere în misiune, din ascultare față de superiori, era pe punctul de a lăsa în urmă câmpul său de activitate. Superiorii, sperând să îl ajute, i-au cerut sub ascultare să se întoarcă în țară.
Creștinii și oamenii de bunăvoință din acea zonă de misiune nu se puteau împăca cu gândul că misionarul trebuia să plece și că multe dintre lucrurile de până atunci se vor schimba. Nu mai aveau parte de preot, și nici de toate ajutoarele.
În timp ce preotul se pregătea de plecare, ei se întrebau tot mai serios: Oare va veni altul în locul său? Nu vom rămâne abandonați și orfani? S-au hotărât să meargă la el și să-l roage: "Rămâi cu noi! - îi spuneau - vom avea noi grijă de tine. Vom face totul pentru ca tu să te vindeci..."
Ei spuneau toate acestea făcând abstracție de faptul că acea regiune se afla în plin deșert, iar pe o rază de câteva zeci de kilometri nu puteau găsi nici oraș, nici spital, nici doctor.
Misionarul, profund mișcat de numărul mare de oameni care au venit să-l înduplece să nu plece, cu lacrimi în ochi, le-a spus: "Dragii mei, eu trebuie să plec. Aceasta este voința superiorilor mei, care m-au trimis la voi și mi-au dat șansa să vă cunosc. Merg să-mi refac forțele și, chiar dacă nu mă voi întoarce de tot, voi veni totuși să vă vizitez".
"Dar cine va veni în locul tău? - l-au întrebat creștinii și oamenii de bunăvoință din misiune - Cine va veni? Cine va avea grijă de noi?"
"Gândiți-vă - le-a spus părintele -, poate că Domnul, cel care m-a trimis să fiu aici, vrea să ne lase tuturor un semn. Dacă nu va veni nimeni în locul meu, poate este timpul ca unul dintre voi să facă un pas înainte, să se pregătească și să-mi ia locul. Sunteți atât de mulți, are Domnul de unde alege. Important este să-i răspundeți. Apoi, nu aș vrea să cred că tot ceea ce am făcut pentru voi: școala, grădinița, cantina și atelierele de lucru să fi fost degeaba. Eu v-am ajutat, v-am pregătit ca voi să vă descurcați și fără mine".
Există atât de mulți misionari și atât de multe activități pe care ei le împlinesc, dar în toate primează dorința de a-i ajuta pe oameni să ajungă să îl întâlnească pe Dumnezeu și apoi să parcurgă mai departe drumul singuri. Există atât de multe proiecte pe care misionarii le desfășoară spre binele tuturor celor pe care îi au în misiune, dar niciodată pentru a-i face dependenți, ci pentru a-i ajuta să ajungă la maturitate și la capacitatea de a se descurca singuri.
Isus este exemplul suprem în această privință. El face minuni și învață, îi pregătește pe ucenici și îi ajută, îi susține, îi îndeamnă, toate acestea până în momentul pătimirii, morții și învierii sale. După acest moment, ei trebuie să se descurce singuri, avându-l pe Duhul Sfânt coborât la Rusalii. Omul care participă și susține această cale, este asemenea ucenicului ce urmează exemplul lui Isus, vestește cuvintele sale și-l ajută pe aproapele să ajungă la Dumnezeu și să se descurce singur.
Noi cui rămânem, cine va veni...!? Rămâne o întrebare adresată într-un moment de criză care trebuie să-l îndrepte pe om doar către Dumnezeu.
Pr. Florin-Petru Sescu