Când "berbecul" devine "miel"...
Cui nu-i i-ar plăcea atunci când este copil să primească tot ceea ce își dorește!? Mie nu mi-a lipsit niciodată nimic. Am crescut singur la părinți și, pentru că mă aveau numai pe mine, m-au "îndopat" cu iubirea lor. Pentru mine jucăriile, pentru mine dulciurile, pentru mine liniște în casă ca să mă odihnesc, mie laudele, chiar dacă aveam rezultate slabe la școală, mie dreptate de fiecare dată, chiar dacă nu o aveam, pentru mine au fost toate, inclusiv părinții. Erau ai mei, eu eram al lor, iar ei știau aceasta și ar fi făcut orice ca să-mi facă pe plac. Și am crescut așa...
Nu-mi făcusem niciodată patul, nu făcusem curățenie în camera în care locuiam, iar vasele, după ce mâncam, ar fi stat acolo și o săptămână murdare și nu m-aș fi atins de ele, dacă nu ar fi venit mama să le spele. Cel mai greu îmi era la școală când trebuia să-mi fac temele și să învăț. Prea mă "obosea" învățătoarea când îmi reproșa: "Iar nu ți-ai făcut temele! Iar nu ai învățat!" Dar nu putea să-mi spună mai mult, pentru că părinții s-ar fi supărat, iar ea știa aceasta și la rândul ei mă proteja.
Adolescent fiind și obișnuit să primesc totul, am început să mă "leg" de fete. Pe de-o parte îmi plăceau, dar pe de altă parte aveam o satisfacție nebună să le umilesc, să le spun că sunt urâte, că nu valorează nimic, că nu știu să se îmbrace, nu știu să meargă, să zâmbească. Și pentru că eram învățat că totul mi se cuvine, evident că și ele "mi se cuveneau". Nu suportam să mi se spună că nu știu să mă comport, nu suportam să fiu refuzat sau "sictirit". Mie îmi plăcea să umilesc, dar nu-mi plăcea să fiu umilit și vai de cea sau cel care încerca asta!
Având un astfel de comportament, este de la sine înțeles că eram cam singur. Atât băieții cât și fetele se fereau de mine, iar cei care îmi erau alături, îmi erau doar pentru faptul că eram cel care plătea.
Dincolo de toate acestea, începuse să-mi placă de o fată. Avea ceva ce mă atrăgea, un farmec aparte, un zâmbet și o atitudine care mă "înmuiau". În fața ei eram un mielușel. A fost singura care a reușit să mă aducă cu picioarele pe pământ. Ea avea curajul să-mi atragă atenția atunci când ceva nu-i era pe plac, când nu aveam o atitudine adecvată față de cineva, când nu mă îmbrăcam frumos, când nu vorbeam frumos și chiar când aveam tendința de a umili pe cineva.
Eu, cel căruia i se cuveneau toate, cel care nu a fost refuzat niciodată, în fața acestei fete aș fi fost capabil să renunț la orice, doar ca să fiu în preajma ei.
Și pentru că timpul a trecut, noi ne-am maturizat și a venit timpul căsătoriei. "M-am umilit" și am cerut-o în căsătorie, iar ea a acceptat. Am făcut o nuntă ca în povești, mai ales că eram singur la părinți, apoi am plecat în luna de miere.
La întoarcere, ai mei mi-au oferit un apartament și ne-am mutat în el. Eu însă nu eram obișnuit să fiu nici soț, nici tată și nici responsabil, ceea ce viața de familie le presupune pe toate. Și au început problemele... Gingășia, farmecul, acel ceva ce m-a atras la soția mea, în scurt timp au devenit respingătoare. Singura care îmi mai spunea ceva era doar mama. Ea mă înțelesese dintotdeauna și continua să o facă și acum când, din punctul meu de vedere, aveam probleme. Dar aveam probleme cu adevărat sau erau doar în mintea și educația mea pe care o primisem?
Aveam să-mi dau seama de aceasta abia după ce mama mea nu a mai fost, când am rămas singur pe lume, când tata și-a arătat adevărata față, când m-am simțit părăsit de toți și am realizat că tot ceea ce eram și făcusem până în acel moment mi se datora proastei educații pe care o primisem în copilărie.
Singura care a știut să "citească printre rânduri" și care a avut tăria să suporte cu răbdare lipsa mea de educație a fost ea, soția mea, căreia astăzi îi datorez faptul că este în continuare lângă mine și care a știut să facă dintr-un "berbec", un "miel". (Eduard)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba