Primul Mir în comunitatea română din Țara Sfântă
Preasfințitul Aurel Percă a conferit taina sfântului Mir la doi tineri din comunitatea românilor catolici din Țara Sfântă în ziua de sâmbătă, 9 aprilie, în cadrul sfintei Liturghii care anticipă sărbătoarea duminicii.
Comunitatea de aici se bucură de prezența continuă a unui preot asistent pastoral de la 14 iulie 1995. Primul preot care a venit în Țara Sfântă pentru a administra sfintele sacramente credincioșilor care proveneau în cea mai mare parte din Dieceza de Iași, a fost pr. Iosif Dorcu, înlocuit la 2 mai 2002 de părintele Cristian Vacaru.
Inițial, comunitatea era foarte numeroasă; se celebrau și câte șase Liturghii în ziua de sâmbătă (deoarece în Israel ziua de odihnă este sâmbăta, aici se anticipă cu o zi celebrarea duminicală), iar lunar se celebra și la Eilat, în sudul țării.
În prezent au mai rămas puțini credincioși; ei participă la sfânta Liturghie sâmbăta, la ora 10.00, în capela Mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu", și, de la 16 aprilie s-a reluat celebrarea sfintei Liturghii la Yaffo - Tel Aviv, în biserica "Sfântul Petru".
Rămânând atât de scăzută numeric comunitatea catolică română, din luna septembrie 2008 prezența capelanului român din Țara Sfântă a devenit mai legată de asistența pastorală a grupurilor de pelerini care vin aici pentru a-și încărca bateriile sufletului la locurile unde s-a născut credința creștină. Astfel, s-au derulat și continuă să se organizeze foarte multe pelerinaje pe urmele lui Isus și ale Mariei, atât din România cât și din alte țări pe unde se află stabiliți concetățenii noștri. Aproape toți pelerinii susțin, la finalul pelerinajului, că acesta i-a ajutat să înțeleagă mai bine Biblia și să trăiască mai conștient sfintele sacramente.
PS Aurel Percă s-a aflat în pelerinaj la Ierusalim, însoțit de pr. Isidor Dâscă și pr. Mihai Budău. În perioada acestui pelerinaj a conferit taina sfântului Mir la doi tineri, Iohana și Andrei, și a avut o întâlnire cu PS Fouad Twall, patriarhul latin al Ierusalimului.
Prezenta vizită în mijlocul comunității românilor catolici din Țara Sfântă a avut și scopul de a-i încuraja pe cei plecați de lângă familiile lor din țară și de a-i asigura de comuniunea cu dieceza de origine.
Pr. Cristian Vacaru