Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- R. (e-mail). "Vă deranjez pentru o informație. În luna august vom fi nașii de cununie a doi tineri. Preotul care îi vor cununa și cu care fac și pregătirea le-a spus că noi, nașii, trebuie să aducem o adeverință că putem fi nași, de la biserica la care mergem. Noi suntem stabiliți în Italia, la Prato, și am fost să vorbesc cu preotul de la biserica unde mergem. Parohul ne-a spus că nu ne trebuie așa ceva pentru cununie, că nici măcar nu există un formular pe care ar putea să ni-l dea și ne-a sfătuit să luăm legătura cu episcopia pentru a ști ce trebuie să facem. Noi, în urmă cu câțiva ani am mai cununat, dar nu ni s-a cerut absolut nimic. Vă mulțumim anticipat pentru ajutor!"

Credem că părintele paroh din localitatea unde veți merge să fiți naș vrea să se asigure că sunteți înscriși la o parohie și mergeți la biserică. Va trebui sa-l convingeți verbal sau să cereți de la părintele din Italia un document (poate fi scris și la mână) în acest sens. Vă dorim multă binecuvântare de la Domnul!

- G.S. (e-mail). "Sunt catolică și locuiesc în București. Cu ceva timp în urmă mi-a murit bunica și a trebuit să o înmormântăm. Am și eu o întrebare: cât costă o înmormântare? Din ce știu eu există o sumă stabilită pentru toate parohiile. Vă mulțumesc".

Dacă aparțineți Diecezei de Iași atunci contribuția este de 150 lei. Dacă aparțineți de Arhidieceza de București, atunci trebuie să luați legătura cu cei de acolo în ceea ce privește contribuția. Dacă ați achitat altă sumă, este bine să vă interesați dacă nu cumva au fost incluse și alte cerințe.

Unii vor covoare, alții vor flori multe, alții doresc doi sau trei preoți... Alții, cu ocazia unor asemenea evenimente, doresc să plătească și taxa pe care au uitat s-o plătească la începutul anului sau alte datorii pe care au amânat să le achite (construcții, încălzire etc.). Ca atare n-au cum să ceară la fel. În concluzie, trebuie să vedeți de ce anume părintele a cerut suma respectivă. Dacă nu se justifică în nici un fel sesizați aceasta părintelui decan sau Episcopiei.

- I.B. (e-mail). "Am o sugestie: dacă tot ajungeți prin parohii cu diverse ocazii sau evenimente, acordați și enoriașilor acelei parohii 15 minute de discuții libere după sfânta Liturghie, așa puteți afla adevărul de cât de mulțumiți sunt sau nu de parohul lor, nu dați fuga repede la masă și stați de vorbă doar cu preoții!

Nu știm cui i-ați adresat mesajul. Dacă vă referiți la episcop, Preasfinția sa a făcut vizite pastorale și a vorbit cu credincioșii din fiecare parohie. Le-a ascultat problemele și a răspuns la întrebările lor. Nu știm din ce parohie sunteți, dar dacă vă uitați pe arhiva www.ercis.ro acolo găsiți când anume a fost Preasfințitul în vizită în parohia dv. Celelalte evenimente au alt scop: Mirul înseamnă sărbătoare pentru copiii și tinerii care primesc această taină, iar sfințirea bisericii este sărbătoarea localității respective. Sunt alte căi prin care cineva poate să-și facă cunoscute problemele. Printre acestea se numără contactarea părintelui decan sau a scrie direct Preasfințitului. Cu speranța că vă rugați pentru parohul dv. vă dorim binecuvântare de la Domnul!

- La întrebarea Ce înseamnă pentru tine a fi milostiv? adresată cititorilor în revista "Lumina creștinului" din luna ianuarie, pagina 26, au fost primite câteva mesaje din care s-au selectat gândurile cele mai frumoase. Vă mulțumim pentru gândurile trimise. A împărtăși cu ceilalți experiența cu Dumnezeu este un gest de milostivire. Cu speranța că ne vor scrie și alții, vă dorim mult har de la Domnul în Anul Milostivirii.

- Angela Mihăeș (Focșani) "Fiecare percepe milostivirea în felul său. Eu înțeleg milostivirea în modul cel mai simplu, în primul rând să fim buni cu noi înșine, apoi cu cei din jurul nostru. A fi milostiv înseamnă să fii bun nu numai un an sau doi, ci tot timpul, așa cum bunul Dumnezeu este bun și îndurător cu noi, deși noi ne întoarcem fața de la el de multe ori. Milostivire înseamnă să fii răbdător, blând și iertător cu cel care ne greșește, asemenea lui Isus (...). Am avut fericita ocazie să fiu la București când s-a deschis poarta milostivirii de la catedrala "Sfântul Iosif". M-am spovedit, m-am împărtășit și am trecut prin poarta sfântă și ceea ce am simțit eu le doresc tuturor celor care vor trece prin oricare poartă a milostivirii (...). "

- Edith Pintea (Arad). "În istoria Bisericii există numeroși sfinți, care ne pot ajuta cu exemplul lor. Modelul meu este sfântul Francisc din Assisi, care zicea: "Orice nevoie umană găsiți, căutați să ajutați". Nevoile umane sunt multiple: trupești și sufletești. Ca să faci o treabă bună, trebuie să fii dezinteresat, să nu aștepți vreo recompensă, să ajuți din toată inima (...). Faptele de milostenie se pot săvârși mai bine dacă te pui în pielea celui care are nevoie de ajutor. Nevoile trupești sunt mai vizibile decât cele sufletești. De când omul este pe acest pământ au existat bogați și săraci, exploatatori și exploatați, căci păcatul a atras și împărțirea nedreaptă a bunurilor (...). Să dai niște bani, haine, mâncare unui nevoiaș, rezolvă problema doar pe moment. E bine să faci parte, ca voluntar, dintr-o asociație de caritate. Mie mi se potrivește mai bine munca în echipă (...). În ultimele decenii au apărut mulți copii abandonați, abuzați, bolnavi, mulți oameni ai străzii, pentru care aceste asociații de caritate trebuie să le asigure un adăpost, chiar câte un loc de muncă. În ultimul deceniu al secolului trecut, ca tânără pensionară și ca văduvă, străbătând străzile Timișoarei, mi-a ieșit în cale câte un caz, ceea ce m-a determinat să mă alătur celor care lucrau ca voluntari în asociațiile de caritate (...). Nevoile spirituale actuale sunt tot mai complexe. Vizitând diferite cazuri, am întâlnit, spre mirarea mea, persoane vârstnice care nu voiau să aibă nimic comun cu Dumnezeu, nu spuneau nici măcar o scurtă rugăciune deși erau suferinde de diferite boli grave (...). Am avut două cazuri de bătrâne de peste 90 de ani care erau în această situație. Nădejdea mea era la Dumnezeu că totul se va termina cu bine. O scurtă rugăciune spusă lângă patul bolnavei, repetată, apoi rugăciunea Rozariului au făcut minuni. Înainte de a-și da duhul au chemat preotul, au făcut o spovadă bună cu luciditate și după câteva ore au murit. Pentru mine a fost o mare bucurie un astfel de sfârșit (...)".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat