Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Milostivirea care schimbă viața

Continuăm să aprofundăm valoarea inestimabilă a milostivirii lui Dumnezeu care ar trebui să ne transforme viața, să ne facă să trăim din ea și să fim instrumente ale ei în lumea de azi. În acest articol dorim să ne oprim asupra modului concret în care un tânăr este chemat să trăiască Jubileul Extraordinar al Milostivirii, astfel încât acest timp sfânt să marcheze în mod semnificativ propria viață și itinerarul de credință. Tinerii sunt atrași de propunerile mărețe și consistente, dar uneori se pierd pe drumul punerii în practică, al atenției față de trăirea concretă a valorilor care sunt propuse. Tocmai de aceea ne oprim asupra câtorva modalități prin intermediul cărora putem să trăim în mod concret Anul Milostivirii.

Milostivirea rămâne doar un cuvânt frumos dacă nu o realizăm în viața de zi cu zi. Iertarea și iubirea sunt semnele concrete ale faptului că trăim din milostivire și cu milostivire. În Misericordiae vultus, papa Francisc spune: "Iertarea ofenselor devine exprimarea cea mai evidentă a iubirii milostive și pentru noi, creștinii, este un imperativ de care nu putem face abstracție. Cât de dificil pare de atâtea ori să iertăm! Și totuși, iertarea este instrumentul pus în mâinile noastre fragile pentru a ajunge la seninătatea inimii. A lăsa să cadă supărarea, mânia, violența și răzbunarea sunt condiții necesare pentru a trăi fericiți". Viața de zi cu zi ne oferă atâtea ocazii în care suntem chemați să mărturisim milostivirea prin iertare! Într-o lume atât de zbuciumată de tensiuni, conflicte și războaie tinerii trebuie să fie semnul unei lumi noi bazate pe iubire, iertare, respect, înțelegere, valorizarea fiecărei persoane etc.

Forța de a ierta pe cei care ne greșesc o găsim în sacramentul Spovezii în care fiecare dintre noi suntem iertați de Tatăl și în care găsim împăcarea cu el și cu aproapele. E nevoie să redescoperim sacramentul Spovezii, să îi conferim valoarea cuvenită. Papa Francisc spune că un confesional nu trebuie să fie nici "spălătorie" și nici "cameră de tortură". Spovada nu este un simplu ritual în care ne curățăm de petele păcatului, ci trebuie să devină o adevărată întâlnire cu milostivirea și iertarea lui Dumnezeu care se îngrijește de frământările noastre, ne ia pe umerii săi ca pe oița bolnavă, toarnă balsamul vindecător pe rănile cauzate de păcat. Iată de ce nu avem motive să ne temem de spovadă pentru că este întâlnire cu bunătatea lui Dumnezeu!

Un al treilea gest concret care să fie ocazie de schimbare a propriei vieți este trecerea prin poarta sfântă. Aceasta îl reprezintă pe Cristos care a spus: "Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit. Va intra și va ieși și va găsi pășune" (In 10,9). A trece prin poarta sfântă nu este un simplu gest ritualic sau magic, ci semnul convingerii noastre că Isus ne deschide poarta mântuirii și ne conduce la Tatăl. Totodată, trecerea prin poarta sfântă trebuie să însemne convertirea noastră și dorința de a ține mereu deschisă poarta inimii în care să îl primim pe Cristos și să îl lăsăm să locuiască în casa vieții noastre. În Dieceza de Iași pot fi făcute pelerinaje la trei porți sfinte ce se află în catedrala din Iași, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău și în sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica.

Iertarea, Spovada și pelerinajul la poarta sfântă ne pot ajuta să gustăm din plin milostivirea lui Dumnezeu și să devenim, la rândul nostru, mai milostivi.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat