Kyrie eleison!
Doamne, îndură-te de noi!
Așa ne rugăm ori de câte ori suntem împreună la "sfânta și dumnezeiasca Liturghie", după ce am urmat îndemnul slujitorului altarului: "Să ne recunoaștem păcatele, pentru a lua parte cum se cuvine la jertfa sfintei Liturghii" și după ce același slujitor adaugă: "Să aibă milă de noi atotputernicul Dumnezeu și, iertându-ne păcatele, să ne ducă la viața cea veșnică".
Drept, mângâietor și încurajator este să apelăm mereu la milostivirea Domnului. Este drept, pentru că îl supărăm pe Dumnezeu prin păcate de tot felul, "cu voie sau fără de voie", și, recunoscându-ne vinovăția, îi cerem iertarea. E mângâietor și încurajator, pentru că, obținând iertarea, devenim mai deciși în evitarea păcatelor și păstrarea prieteniei cu Dumnezeu.
De fapt, având în vedere că sfânta Liturghie, Liturgia orelor, precum și alte servicii religioase se celebrează în orice moment undeva pe planeta noastră, apelul la milostivirea Domnului este o realitate continuă.
În acest sens, ar fi cât se poate de normal ca oricând ne întâlnim unii cu alții și ne întrebăm de sănătate sau ce mai facem, să răspundem: "Mulțumesc Domnului de îndurare și ție de întrebare".
Apelul la milostivirea divină și speranța dobândirii ei ne obligă numaidecât la o atitudine corespunzătoare față de semenii noștri, așa cum ne învață Isus: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). De asemenea: "Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12).
Conformându-ne celor spuse de dumnezeiescul învățător, fiecare dintre noi va putea rosti împreună cu psalmistul: "Îndurările Domnului în veci le voi cânta, cu gura mea voi proclama din generație în generație adevărul tău. Căci ai spus: "Îndurarea s-a întemeiat pentru totdeauna, ai stabilit în ceruri adevărul tău"" (Ps 88,2-3).
La finalul binecunoscutului imn de mulțumire Te Deum spunem: "Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, precum am nădăjduit și noi în tine. În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta în veci".