Ep. Anton Durcovici. Pro me ipso
Începând cu anul 1926, rectorul Anton Durcovici a petrecut vacanțele de vară, împreună cu elevii de la Seminarul arhidiecezan bucureștean, la vila Seminarului de la Timișu de Jos, prilej cu care au fost făcute numeroase fotografii de grup sau individuale. Fotografia alăturată realizată în anul 1935 îl înfățișează pe rectorul Anton Durcovici într-un moment de odihnă, admirând de la înălțimea munților Bucegi frumusețea "paradisului terestru" de la Timișu de Jos.
La 3 noiembrie 1947, la trei zile de la numirea sa ca episcop de Iași, Anton Durcovici se retrage pentru reculegere la Timișu de Sus la Mănăstirea surorilor "Damele Engleze" (actuala "Congregatio Jesu"), scriind într-un "Pro me ipso" următoarele: "Nu am râvnit niciodată demnitatea de episcop. Dimpotrivă, când acum un an și jumătate era vorba de așa ceva, m-am împotrivit în interiorul meu și am căutat să fug oarecum ca și Iona, poate nu tocmai din motivele cele mai înalte, ci mai degrabă din frică de muncă și grea răspundere. Acum, când Isus Domnul, prin Sfântul Părinte, locțiitorul său, a dispus astfel și mă cheamă pe mine, nevrednicul, ca odinioară pe apostoli, primesc din ascultare și cu încredere în cel ce m-a chemat. Voi porni acolo unde mă trimite el, fiind sigur că ajutorul lui nu va lipsi".
Așa după cum se cunoaște, consacrarea episcopală a fost întârziată din cauză că episcopul Anton Durcovici nu a putut să depună jurământul în fața regelui Mihai, iar guvernul comunist a tărăgănat problema jurământului de fidelitate până la începutul lunii aprilie 1948.
La 7 ianuarie 1948, episcopul Anton Durcovici îi scria Mons. Dumitru Romila, paroh de Iași: "De când am știut că numirea mea ca episcop de Iași este voința hotărâtă a Sfântului Părinte, am acceptat din ascultare, fiind convins că astfel ajutorul Domnului nu-mi va lipsi și doream să ajung cât mai repede la postul meu. Dar împrejurări vitrege au tot amânat până acum depunerea jurământului prescris înainte de a lua în primire conducerea eparhiei. Întârzierea nedorită să fie semn din partea lui Dumnezeu, că pregătirea pentru acea mare zi trebuie completată cu acte de răbdare, alte jertfe și mai ales prin rugăciuni cât mai multe ca să se adeverească apoi cuvântul: "Qui seminat in benedictionibus, de benedictionibus et metet". Totuși, sper că timpul de așteptare nu va mai fi așa de lung, deoarece acum câteva zile Ministerul Cultelor mi-a promis să determine cât mai repede noua modalitate pentru depunerea jurământului. De altminteri Eparhia Iașilor nu-mi este cu totul necunoscută", scria la finalul scrisorii ep. Anton Durcovici, încurajându-l în același timp pe parohul D. Romila, nerăbdător de a-l vedea pe episcop "cât mai curând în Moldova noastră".
În Arhidieceza de București, faptul că ep. Anton Durcovici urma să plece definitiv la Iași a creat o stare de tristețe. Astfel, la 9 noiembrie 1947, parohul de Sinaia, pr. Iosif Gunciu îi scria episcopului: "Nimeni din noi, cei care vă cunoaștem de atâția ani, nu se îndoiește că Sfântul Părinte a făcut alegerea cea mai fericită, chiar dacă pentru Sfinția voastră era nedorită. Cred că v-ați oferit de mult bunului Dumnezeu munca și viața toată Arhidiecezei noastre și mai ales Seminarului. Dar dacă voința sa este ca de acum înainte să păstoriți turma sa din plaiurile Moldovei, supunându-vă, să vă fie aproape cu puterea și înțelepciunea sa (...)".
La 14 aprilie 1948, ep. Anton Durcovici, încrezător în misiunea dificilă ce-i fusese încredințată, și-a început cu voință și hotărâre activitatea de păstorire în Dieceza de Iași, "pentru promovarea intereselor sufletești și pentru propășirea morală a turmei mele duhovnicești", după cum menționa în discursul pe care ar fi trebuit să-l țină în fața regelui Mihai.
Dr. Dănuț Doboș