- Din istoria revistei (XXV) - |
Anii 2002-2006
În paginile revistei din 2002 se scrie despre venirea relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus la Bacău (august) și cele ale lui Ioan Casian la Iași (noiembrie), Întâlnirea de rugăciune pentru pace de la Assisi (martie), moartea card. Alexandru Todea (iunie), deschiderea oficială a site-ului diecezei ercis.ro (august), Sărbătorile Săbăoaniului (octombrie).
Vizita ad limina (februarie și aprilie), 25 de ani de păstorire a ep. Petru Gherghel (martie și mai), apariția Noului Testament în limba română (aprilie), 25 de ani de pontificat (octombrie), 125 de ani de la nașterea Mons. Anton Gabor (decembrie) sunt evenimente importante despre care se scrie în anul 2003.
Mai multe pagini din numerele anului 2004 sunt consacrate lucrărilor Sinodului (noiembrie și decembrie) și împlinirii a 120 de ani de la înființarea diecezei (iunie și iulie). Despre sfântul Anton în Moldova se scrie în numărul din luna iulie. Din octombrie 2004 începe Anul Euharistiei care se va încheia anul următor în octombrie. Conferințe, simpozioane, adorații, procesiuni cu preasfântul sacrament, meditații euharistice ocupă mai multe pagini ale revistei din acest timp.
În anul 2005 pe paginile revistei sunt publicate articole despre închiderea Sinodului (ianuarie) trecerea la Domnul a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea (mai), alegerea papei Benedict al XVI-lea (iunie), moartea fratelui Roger (septembrie), sfințirea catedralei din Iași (noiembrie).
Paginile revistei din anul 2006 vor trata în special despre publicarea Cărții sinodale (martie), 120 de ani de la înființarea Seminarului din Iași, 50 de ani de la redeschidere (decembrie).
În august 2006 se marchează numărul 200 al revistei în serie nouă. Cu această ocazie se aprecia faptul că în cei 16 ani de când s-a reluat publicarea "Luminii creștinului" au ajuns în casele cititorilor peste 6.000 de pagini. De la numărul 100 (aprilie 1998) până în august 2006 revista a crescut în calitate. Articolul cu titlul "La numărul 200..." nota schimbările majore intervenite:
"Din aprilie 2006 revista apare pe hârtie mai bună (în aceeași lună a apărut în întregime în culori); din mai 2006 (până în mai 2010) conținutul revistei apare în două culori. Mai înainte doar coperta era tipărită în culori (aprilie 1999, aprilie și decembrie 2002, constant din ianuarie 2003).
Vechile rubrici au rămas în general aceleași. Pe ultima pagină au început să fie redate imagini color din viața diecezei (începând cu septembrie 2004), rebusul trecând pe pagina 27; s-au adăugat alte rubrici (Legea și dreptul tău - din august 1999; Misiuni - din mai 2000), publicându-se unele dintre cele vechi o dată la două luni sau mai rar (Noutăți editoriale, Mărturii. Experiențe, Poșta redacției etc.), s-au îmbogățit alte rubrici (Mesajul sfinților și Poezie sacră; Monografii, Din istoria Bisericii locale din iulie 1999 și Istorie cu Figuri ilustre din martie 2005 etc.)".
Se aprecia că unii dintre redactorii care erau în aprilie 1998 au primit misiuni noi; unii dintre colaboratori au rămas constanți, alții s-au adăugat. Numele colaboratorilor constanți: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Anton Despinescu, pr. Felician Tiba, Alexandrina Dumitriu, Dănuț Doboș, Mihaela Ciobanu, Doina-Lucia Amza... Pe lângă autorii care colaborează sporadic sunt și unii care o fac mai des: pr. Eugen Budău, pr. Iosif Dorcu, pr. Cristian Chinez, Galina P. Pajura, Magda Coșa, Emanuel Imbrea etc., alături de numele corectorilor și a celor de la tipografie: Mariana Ghergu, Claudia Stan, Petrică Comorașu, Libertina Gavrilescu, Eusebiu Dâscă, Cristina Bișoc, Iosif Ghercă.
În luna septembrie 2006 este publicată o statistică (p. 5). Tomești, Podu Iloaiei, Fălticeni, Târgu Frumos, Pralea, Chetriș, Valea Mică, Satu Nou (NT), Vatra Dornei, Ciucani, Tărâța erau parohiile cu cele mai multe abonamente raportate la numărul de familii. Revista era solicitată de 15.887 de abonați.
Pr. Cornel Cadar