Anul Vieții Consacrate - mărturie
În mâinile olarului
Sunt sora Scolastica Elias, din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", și am 25 de ani de viață consacrată. Sunt născută în India. Am intrat în convent la 22 iulie 1987. Sunt prima soră indiană din congregație.
Când eram copil, mergeam des la biserică, la cateheze și participam cu plăcere la activitățile caritative în grupul "Armata Sfintei Euharistii": vizite la bătrâni, ajutoare materiale, cumpărături etc. Am fost un copil cuminte și toți din familie, din parohie și din școală mă iubeau. Vocația mea a început la șapte ani, când participam la catehezele de pregătire pentru prima sfântă Împărtășanie. Odată, când cateheta povestea despre sfinți, a vorbit despre sfânta Scolastica. Eu m-am gândit că ea era soră și sfântă. Așadar, pentru a deveni sfântă, trebuia să fiu soră. Dar în mintea mea de copil, gândeam că vreau să fiu martiră, pentru că martirii merg imediat după moarte în paradis. Din acel moment am început să mă rog, iar când cineva îmi propunea un alt drum în viață, răspundeam că vreau să devin soră și sfântă.
Pentru că familia mă iubea mult, nu voia să mă lase să plec nicăieri. La 15 ani am terminat școala și am cerut familiei să-mi permită să merg în mănăstire. Unii plângeau. Mi-au spus că sunt încă mică și că trebuie să continui mai întâi studiile. Am studiat doi ani la o școală preuniversitară. Apoi am studiat încă doi ani și am obținut diploma de asistentă socială. Când am terminat, am cerut din nou să plec la convent. Erau necesare scrisori de aprobare de la părinți și de la părintele paroh, dar părinții nu mi-au dat voie.
Am lucrat cinci ani ca asistentă socială, dar în sufletul meu am nutrit mereu această dorință de a merge la mănăstire. Am parcurs un drum cu directorul spiritual, un preot iezuit care m-a ajutat să discern vocația mea. Toți mă vedeau veselă, sociabilă, dar în sufletul meu lipsea bucuria. Această bucurie am aflat-o la 10 februarie 1987, ziua Sfintei Scolastica. Deschizând revista diecezei, am găsit acolo un articol despre congregația noastră. Era notat că surorile vin pentru prima dată în India, ca să înceapă opera de ajutorare a bătrânilor, a persoanelor infirme - opera samariteanului milostiv. De atunci am simțit că cineva îmi spunea: "Acolo este locul tău, acolo trebuie să mergi, du-te!"
Imediat am scris o scrisoare persoanelor responsabile cu campusul vocațional. Am corespondat în secret cu persoana responsabilă cu acest demers. Când, în iunie, s-a organizat campusul vocațional, aveam nevoie de scrisorile de aprobare de la familie și de la părintele paroh. Atunci a început lupta. Nimeni din familie nu era de acord. Vorbiseră deja cu cineva pentru căsătoria mea. Am spus: "Fie că îmi dați scrisoarea, fie că nu, eu plec. Iau scrisoarea de la părintele paroh și plec". Fratele meu mai mare a mers la paroh și i-a spus: "Dacă îi dai permisiunea surorii noastre să meargă la mănăstire, vei vedea ce pățești, căci familia nu este de acord". Când am mers la părintele, el mi-a răspuns: "Adu-mi scrisoarea de la familie și îți dau și eu". După ce am devenit călugăriță, mi-a povestit cum a fost de fapt.
În campusul vocațional, am explicat opoziția familiei și refuzul parohului și am spus: "Dacă voi mă acceptați, eu plec cu voi. Dacă nu, merg în altă congregație, căci sunt matură, am 25 de ani". Mi-au spus că mă acceptă. Parohul din locul unde lucram, un preot salezian, mi-a spus că îmi dă el scrisoarea. La 18 iulie 1987, am plecat în Bangalore, împreună cu alte tinere. La 22 iulie, am început aspirandatul. Am făcut prima profesiune în anul 1990, la 15 august. Anul acesta, voi împlini 25 de ani de profesiune. Domnul m-a format precum olarul își formează din lut vasul dorit de el.
De patru ani, tot la 22 iulie, am sosit în România. Toate persoanele de aici sunt foarte iubitoare cu mine, foarte calde. Le mulțumesc cu toată recunoștința pentru că m-au încurajat și m-au susținut și îl rog pe Dumnezeu să binecuvânteze poporul român. Vă cer cu umilință o rugăciune pentru perseverența și fidelitatea mea.
Sr. Scolastica Elias