Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Meditații pentru Postul Mare
"Slujitori și profeți ai Dumnezeului viu" a fost tema exercițiilor spirituale pentru Postul Mare din perioada 22-27 februarie, la Ariccia (Italia), la care au participat papa Francisc și membrii Curiei Romane. Meditațiile, o lectură pastorală a profetului Ilie, au fost ținute de pr. Bruno Secondin, carmelit, lector emerit de spiritualitate modernă și fundamente ale vieții spirituale la Universitatea Gregoriana, numit în luna iulie a anului trecut, de papa Francisc, consultor în Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Autor a numeroase cărți și susținător de întâlniri de lectio divina, pr. Secondin s-a îngrijit în trecut de comentariile la evanghelia duminicală transmise de Radio Vatican.

Zi dedicată unui papă
În Canada a fost instituită oficial Ziua Papei Ioan Paul al II-lea, care se va sărbători la 2 aprilie, ziua morții acestui sfânt pontif, cu 10 ani în urmă. Știrea a fost dată de site-ul Conferinței Episcopilor din Canada www.cccb.ca. Proiectul de lege C 266, introdus încă din 2011, care recunoaște în Ioan Paul al II-lea un exemplu de demnitate umană și de libertate, a devenit lege națională, la 16 decembrie 2014. Nu este declarată zi liberă.

Călugărițe canonizate
Maria a lui Isus Răstignit, călugăriță carmelită desculță, Maria Alfonsina Danil Ghattas, fondatoare a Congregației "Surorile Rozariului" și Giovanna Emilia de Villeneuve, fondatoare a Congregației "Surorile Neprihănitei Zămisliri" vor fi proclamate sfinte ale Bisericii, duminică, 17 mai, odată cu canonizarea Mariei Cristina a Neprihănitei Zămisliri, pe numele ei Adelaide Brando, fondatoare a Congregației "Surorile Victime Ispășitoare ale lui Isus din Preasfântul Sacrament".

World Radio Day
"Tinerii și radioul" reprezintă tema Zilei Internaționale a Radioului 2015 (World Radio Day), care se marchează anual la 13 februarie, la inițiativa UNESCO. Manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție, dar obiectivul zilei speciale a rămas același: "Să evidențieze rolul unic al radioului de a ajunge la oamenii din orice colț al planetei".

Directoriu omiletic
O ocazie de explicare a învățăturii Bisericii folosind lecturile biblice și Catehismul Bisericii Catolice, "un discurs despre misterele credinței și despre standardele vieții creștine", așa vorbește despre predică Directoriu omiletic publicat la 10 februarie de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, textul fiind semnat la 29 iunie 2014 și aprobat de papa Francisc. Documentul este însoțit de o anexă cu pasajele din Catehism care se potrivesc fiecăreia dintre lecturile Liturghiilor duminicale, respectiv zilelor importante de sărbătoare. Sunt incluse note despre predicile de la nunți și înmormântări, două ocazii în care, se spune, majoritatea celor prezenți ar putea să fie dintre cei ce nu frecventează cu regularitate Biserica.

Comunicațiile sociale
A fost prezentat la 24 ianuarie, la Roma, Mesajul papei Francisc pentru cea de-a 49-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care anul acesta va fi marcată în Biserica Catolică la 17 mai, cu tema: "Comunicarea familiei: loc privilegiat al întâlnirii cu darul iubirii". În text se subliniază că mass-media ne poate ajuta să ne simțim tot mai aproape unii de alții, să ne facă să experimentăm un reînnoit sentiment de unitate al familiei umane. La 24 ianuarie, Biserica Catolică îl comemorează pe sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor.

Jubileu de 25 de ani în Kenya
Sub deviza "Vestind evanghelia cu bucurie", Biserica Catolică din Kenya sărbătorește 25 de ani de la instituirea Societății Pontificale Misionare (PMS) în această țară, fiind programate numeroase evenimente. De exemplu, la 23 mai, la Nyeri, va fi beatificată Irena Stefani, călugăriță misionară a Institutului "Suore Missionarie della Consolata", în prezența cardinalului Angelo Amato, prima ceremonie de beatificare în Kenya, iar în luna iulie se va marca împlinirea a 50 de ani de misiune a preoților "fidei donum". În Misiunea Catolică Română activează preoți din Dieceza de Iași. La 17 februarie 2013, PS Aurel Percă a consacrat altarul bisericii parohiale din Maikona, Dieceza de Marsabit. În aceeași dieceză kenyană a fost construită o sală de cateheză pentru copii și tineri, sprijinită de Acțiunea Catolică și Operele Misionare Pontificale din România.

Mesaj către tineri
"Voi, tinerii, sunteți aventurieri curajoși. (...) Încurajându-vă să redescoperiți frumusețea chemării umane la iubire, vă îndemn să vă împotriviți tendinței răspândite de a reduce iubirea la ceva banal", a scris Sfântul Părinte în Mesajul pentru cea de-a 30-a Zi Mondială a Tineretului, care va fi celebrată la nivel diecezan în Duminica Floriilor. Având tema "Fericiți cei săraci cu inima", acest mesaj este al doilea dintre cele trei mesaje dedicate fericirilor și va ajuta la pregătirea adunării internaționale care se va desfășura în Polonia, în anul 2016. "Acum 30 de ani, papa Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Tineretului. Fie ca acest sfânt papă, patronul ZMT, să mijlocească pentru pelerinajul nostru către Cracovia", a mai scris papa Francisc.

Imnul ZMT Cracovia 2016
"Fericiți cei milostivi" este titlul imnului oficial al Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia 2016 lansat la Cracovia, în Polonia, în ziua de 6 ianuarie. Tema stabilită de papa Francisc pentru această zi este: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). Autorul imnului este Jakub Blycharz, un compozitor din Cracovia, de profesie avocat, dar pasionat de muzică. Piesa a fost interpretată de două soliste și un solist, acompaniați de 50 de membri ai corului și ai orchestrei conduse de directorul de orchestră Hubert Kowalski.

Vandalism anticreștin
Biserica catolică "Sfânta Alfonsa" din capitala Indiei a fost profanată și deteriorată de necunoscuți în noaptea de 1/2 februarie, cu deschiderea tabernacolului și profanarea Euharistiei, prin împrăștierea pe jos a ostiilor. Pe parcursul nopții de 13 februarie, un grup de necunoscuți au vandalizat Institutul Catolic "Auxilium School", din New Delhi, în India. Directoarea școlii, călugărița Lucy John, a spus jurnaliștilor că au fost mai multe distrugeri, a fost furată suma de 12.000 de rupii (170 de euro), dar nu a fost distrus niciun obiect religios. Este a șasea agresiune împotriva catolicilor în India, din noiembrie anul trecut, când la New Delhi au fost atacate mai multe biserici.

Muzeu dedicat Bibliei
Amenajarea unui vast muzeu al Bibliei la Washington a început oficial la 12 februarie, având sprijinul Vaticanului. Muzeul va avea o suprafață de 40.000 mp și va fi deschis în anul 2017. Steve Green, președintele consiliului muzeului, a adunat una dintre cele mai mari colecții private de materiale biblice și părți din expoziție au făcut turul lumii, incluzând opriri în Ierusalim și Vatican. Expoziția are peste 44.000 de materiale, de la fragmente de manuscrise de la Marea Moartă la părți din Biblia lui Gutenberg. Între exponatele cele mai importante se numără fragmente străvechi din Noul Testament, cea mai mare colecție privată de suluri cu Tora și Biblia lunară, prima Biblie care a fost dusă pe un alt corp ceresc. Muzeul va include și o "grădină biblică", cu multe plante din Țara Sfântă.

Creștini persecutați
În anul 2014 a crescut numărul persecuțiilor creștine în lume, potrivit ultimei monitorizări World Watch List 2015, realizate de Open Doors International. Țările în care creștinii se află în cel mai mare pericol sunt Coreea de Nord, Irak și Somalia. Statisticile publicate la 7 ianuarie, fac referință la perioada 1 noiembrie 2013 - 31 octombrie 2014 și prezintă o listă de 50 de națiuni afectate. Pe prima poziție, pentru al treisprezecelea an consecutiv, se află Coreea de Nord, urmată de Somalia, controlată de extremiști islamici Shebab și Irak - ocupat de către așa-zisul stat islamic. Tot printre primele zece națiuni cele mai afectate de persecuție se numără trei țări africane: Sudan, Eritreea și Nigeria.

Uciși pentru credință
Jihadiștii din cadrul filialei libiene a așa-numitului Stat Islamic au ucis prin decapitare 21 de creștini de rit copt, de origine egipteană, răpiți în orașul libian Sirte, încă din luna ianuarie și ținuți ostatici. Joi, 12 februarie, jihadiștii au dat publicității fotografii cu ostaticii îmbrăcați cu salopete portocalii și păziți de oameni înarmați. Sâmbătă, 14 februarie, un nou video difuzat de ISIS a confirmat moartea brutală prin decapitare a celor 21 de egipteni de confesiune creștină, la Tripolitania, pe malul libian al Mării Mediterane. Papa Francisc a celebrat o Liturghie pentru sufletele acestor creștini, marți, 17 februarie, în capela reședinței sale de la Vatican. Cu o zi înainte, suveranul pontif declarase: "Au fost asasinați pentru simplul fapt că erau creștini".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat