O cutiuță... a speranței
Sora Faustina Massarone, o soră misionară din Italia, a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a sa acum câțiva ani. Emoția și bucuria care i se citeau pe chip nu ar fi avut nici o semnificație aparte dacă nu s-ar ține cont de un moment deosebit din viața ei.
"Cu 52 de ani în urmă - povestește ea - am intrat în Institutul Surorilor Misionare. După câteva luni mi s-au umflat genunchii și am fost supusă unei intervenții chirurgicale. Am trecut cu bine de operație, dar, deși îmi doream cu ardoare, nu puteam să intru în acest institut pentru că trebuia să am o rezistență deosebită pentru a putea face față vieții misionare atât de dure din acele vremuri. M-am destăinuit confesorului meu și i-am prezentat dorința de a intra în acest institut misionar. L-am întrebat atunci pe confesor dacă pentru mine nu ar fi fost mai bine să aleg o mănăstire de clauzură. A rămas un moment în tăcere, apoi mi-a zis: "Vocația o ai, dar nu mi se pare că ești făcută pentru viața de clauzură...".
Într-o zi am fost invitată de superioara institutului să particip la îmbrăcarea hainei călugărești de câteva surori misionare și dorința mea a crescut mai mult. Întorcându-mă la confesorul meu, mi-am exprimat cu ardoare hotărârea de a merge în misiune. Răspunsul pe care mi l-a dat în acea zi a fost acesta: "Îți încredințez această cutiuță cu imaginea sfintei Fecioare Maria. Din ea vei culege în fiecare zi curajul, speranța și bucuria de a sluji. Deschizând-o zilnic, să așezi în ea o rugăciune Bucură-te, Regină. Crede-mă, vei putea umbla până la vârsta de 70 de ani!"
Din acel moment, orice teamă a dispărut și am intrat în institut. Șapte ani mai târziu am pornit spre Somalia unde, în ciuda temperaturilor extrem de ridicate și a disconfortului simțit, am petrecut 45 de ani de viață misionară. Acum că am ajuns la vârsta de 70 de ani, am ajuns să văd împlinite și cuvintele confesorului meu, că voi învinge boala și voi ajunge să umblu până la 70 de ani".
Nimeni nu poate trece prin încercările vieții fără o fărâmă de speranță în fiecare zi.
A oferi și a alimenta speranța - iată o provocare a omului de astăzi, tot mai descurajat, mai încercat și mai provocat la pesimism, abandon și stres. Omul de azi, asemenea sorei Faustina, se simte copleșit de boală, încercare, suferință, genunchii i se umflă în urma greutăților și nu mai poate umbla. Are nevoie de ajutorul medicului, a unei intervenții speciale pentru a-și reveni, pentru a-și recăpăta speranța. Dar orice medic este om - se poate îmbolnăvi - și orice om poate deveni medic - poate avea grijă de cineva, îl poate vindeca.
Creștinul, consacrat lui Dumnezeu prin botez, are această datorie de a vesti evanghelia și de a reda speranța. Orice creștin este medic atunci când oferă speranță copilului abandonat, săracului neajutorat, bătrânului părăsit, celui marginalizat, exclus și batjocorit, fiecărui fiu al lui Dumnezeu, indiferent pe ce punct al pământului s-ar afla el. Privind la situația mondială, mulți se simt asemenea sorei Faustina, incapabili de a se ridica, de a merge, de a schimba ceva și lasă în seama altora această misiune. Dar nimeni nu trebuie să uite că, în interiorul său, există o cutiuță cu imaginea lui Dumnezeu din care trebuie să scoată și în care trebuie să așeze speranță.
Timpul Postului Mare să fie un timp în care fiecare creștin, privind personal la cutiuța speranței sale, să se întrebe: Ce am scos și ce am așezat în ea?
Pr. Florin-Petru Sescu