Îi permit lui Dumnezeu să mă iubească?
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este învăluită de o atmosferă de strălucire, de feerie și de basm. Dimensiunea comercială a acestei sărbători are grijă, în fiecare an, să ofere "ingredientele" potrivite și "scenariile" actualizate cu minuțiozitate. Pentru creștini însă Crăciunul înseamnă mult mai mult. Este contemplarea nașterii Mântuitorului care vine în lume pentru a alunga întunericul, tristețea, sclavia. Fiul lui Dumnezeu se face om pentru ca acesta să descopere, odată pentru totdeauna, bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu și să se lase mântuit, eliberat de lanțurile grele ale Celui Rău. Trăim cu adevărat Crăciunul dacă îl lăsăm pe Dumnezeu să transforme întreaga noastră existență, dacă îl lăsăm pe Cristos să se nască din nou în noi și să ne umple viața de lumina și pacea sa. Astfel, credința ne luminează pașii pentru a nu mai umbla în întuneric.
La sfânta Liturghie din Noaptea de Crăciun de anul trecut, papa Francisc spunea: "În această noapte sfântă, în timp ce-l contemplăm pe pruncul Isus abia născut și pus într-o iesle, suntem invitați să reflectăm. Cum primim duioșia lui Dumnezeu? Mă las ajuns de el, mă las îmbrățișat, sau îl împiedic să se apropie? "Dar eu îl caut pe Domnul" - am putea să replicăm. Totuși, cel mai important lucru nu este să-l căutăm, ci să-l lăsăm ca el să ne caute, să ne găsească și să ne mângâie cu iubire. Aceasta este întrebarea pe care ne-o adresează pruncul doar cu prezența sa: îi permitem lui Dumnezeu să ne iubească?" Aceste cuvinte ne fac să înțelegem că, uneori, și noi ne temem atât de mult de acest copilaș așa cum se temea și Irod. Ne temem deoarece, venind în lume, Isus răstoarnă logica noastră, fărâmițează siguranțele noastre și solicită o transformare a vieții noastre. Papa ne amintește că este cazul ca în timpul Crăciunului să ne întrebăm dacă, într-adevăr, îi facem loc lui Isus în viața noastră. Pare să fie o întrebare fără sens din moment ce suntem credincioși, avem o viață spirituală. Papa insistă asupra faptului că înainte de toate trebuie să ne lăsăm căutați de iubirea lui Dumnezeu, să îi permitem să se "așeze" liniștit în viața noastră și să domnească în întreaga noastră existență. Prea ușor credem că este necesar să facem multe lucruri pentru a-l "cuceri" pe Dumnezeu, când, de fapt, primul pas este acela de a ne deschide inima și a lăsa să pătrundă lumina lui Dumnezeu, care alungă orice întuneric. De aceea, spune papa, Crăciunul este sărbătoarea duioșiei lui Dumnezeu. "De asemenea: avem curajul să primim cu duioșie situațiile dificile și problemele care ne stau alături, sau preferăm soluțiile impersonale, eventual eficiente, dar lipsite de căldura evangheliei? De câtă duioșie are nevoie lumea astăzi! Răbdarea lui Dumnezeu, apropierea lui Dumnezeu, duioșia lui Dumnezeu" continuă Sfântul Părinte.
Pregătește-te intens pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului! Contemplă fără oboseală toate momentele în care Dumnezeu îți arată duioșia sa! Lasă-te îmbrățișat de Dumnezeu! În perioada Adventului și în timpul Crăciunului fă ca și alte persoane să simtă grija lui Dumnezeu prin binele pe care tu îl faci! Să întinzi mâinile tale spre aceia care au nevoie de ajutor! Să îți vibreze mai mult inima la gândul prezenței lui Dumnezeu decât să îți licărească ochii de la podoabele exterioare. Să strălucească viața ta de prezența aceluia care s-a făcut copilaș plăpând pentru ca tu să devii om mare!
Crăciun fericit! La mulți ani 2016!
Pr. Felix Roca