Lecții pentru viață
Două evenimente și-au pus amprenta în ultimul timp peste conștiințele oamenilor. Tragedia din București (vineri, 30 octombrie), când în clubul "Colectiv" a izbucnit un incendiu și atacurile teroriste din Paris (vineri, 13 noiembrie), când mai mulți jihadiști au tras cu armele în civili și au detonat bombe. În urma acestora, numeroase victime: multe persoane au murit, alte câteva sute au fost internate în diferite spitale. Durere, lacrimi, suferință...
Acestor suferințe li se adaugă altele mai puțin mediatizate și mai îndepărtate de noi, care ne fac să spunem cu papa Francisc: "Atâta barbarie ne lasă uluiți și se pune întrebarea cum poate inima omului să imagineze și să realizeze evenimente așa de oribile".
După ambele tragedii oamenii s-au împărțit. Au fost persoane care au folosit evenimentele pentru a lovi în toate direcțiile: în Biserică, pentru că li s-a părut că nu s-a implicat; în biserici, pentru că sunt prea multe; în ora de religie, pentru că îndoctrinează; în victime, pentru că erau altfel; în imigranți, pentru că sunt musulmani; în religie, pentru că duce la violență; în Dumnezeu, pentru că nu se știe unde era când s-au întâmplat nenorocirile. În stradă, pe internet sau în mass-media au strigat împotriva tuturor și au îndreptat degetul spre cei care-i considerau vinovați, neținând cont că nici ura și nici învinuirea celorlalți nu vor micșora suferința.
Au existat în aceste zile și mulți care au plâns, s-au rugat și s-au întrebat cu ce ar putea ajuta. Unii au salvat viețile altora cu prețul vieții lor sau cu prețul zilelor și nopților de nesomn, alții i-au încurajat pe cei în suferință, au donat sânge sau au oferit din bunurile lor.
A impresionat mult un bărbat din Paris, originar din Vietnam, care a mers împreună cu băiețelul său să aducă un omagiu victimelor care și-au pierdut viața în atentate. Tatăl i-a explicat fiului său că "oameni răi sunt peste tot în lume, însă noi avem flori"; "lumânările sunt ca să nu-i uităm pe cei care au plecat de lângă noi"; "florile și lumânările ne vor proteja".
Într-adevăr, florile conțin acea frumusețe pe care lumea ar trebui s-o aibă. Ne pot ajuta să nu ne mai gândim la arme, la război, la răzbunare. Ne îndeamnă la a fi mai frumoși și mai buni.
În cele din urmă, constatarea e aceeași: se moare pe stradă, se moare în sala de concerte, în club, în cafenea, în biserică, acasă. Putem muri oriunde. Contează însă cum murim.
Pr. Cornel Cadar