Sinodul episcopilor - concluzii
Căsătoria, dar al lui Dumnezeu
La ultima adunare generală a celei de-a XIV-a Adunări a Sinodului Episcopilor, sâmbătă, 24 octombrie, a fost publicat așa-numitul "Raport final" ("Relatio finalis"). Acesta este alcătuit din 94 de paragrafe.
Documentul subliniază doctrina indisolubilității căsătoriei sacramentale, înțeleasă nu ca un jug de purtat, ci ca un dar al lui Dumnezeu, adevăr întemeiat în Cristos și în legătura sa de iubire față de Biserică.
Referitor la divorțații recăsătoriți civil, documentul sinodal amintește că ei nu sunt, prin aceasta, excomunicați și îndeamnă păstorii de suflete la o atitudine de primire a familiilor aflate în această situație, chiar dacă nu pot primi sfânta Împărtășanie.
Pentru cei care conviețuiesc, se subliniază că situația lor trebuie înfruntată într-o manieră constructivă, căutând transformarea acesteia în oportunitate de convertire spre plinătatea căsătoriei și a familiei, în lumina evangheliei.
Despre persoanele care se declară homosexuale se afirmă că nu trebuie discriminate, dar în același timp se reamintește că Biserica se împotrivește uniunilor între persoane de același sex și că nu sunt admise presiuni externe în ce privește poziția Bisericii în această privință.
Paragrafe întregi sunt dedicate migranților, refugiaților și celor persecutați, ale căror familii sunt dezbinate. Alte reflecții specifice sunt dedicate femeii, bărbatului, copiilor, coloanele vieții de familie. Sinodul episcopilor și-a îndreptat atenția spre persoanele văduve, cu dizabilități, bătrâni și bunici, care permit transmiterea credinței în familie și care trebuie ocrotiți în fața "culturii rebutului". Chiar și persoanele necăsătorite sunt amintite pentru angajarea lor în Biserică și în societate.
Documentul face referire și la consolidarea pregătirii la căsătorie, mai ales pentru tinerii care sunt cuprinși de teamă: "Pentru ei se dorește o adecvată formare afectivă, ajutându-i să înțeleagă virtutea castității și a dăruirii de sine". În același timp, s-a evidențiat rolul prioritar al părinților în ce privește educația fiilor la credință.
Instituțiilor publice li se adresează apelul de a promova și susține politici care să susțină familia, în timp ce catolicii activi în politică sunt îndemnați să susțină familia și viața. În această privință, sinodul evidențiază sacralitatea existenței și pune în gardă cu privire la amenințările la adresa familiei, precum avortul și eutanasia.
Concluziile raportului final vor fi analizate și aprofundate de Sfântul Părinte, care va scrie o exortație apostolică postsinodală referitoare la tema familiei.
Prelucrare după radiovaticana.va