Știri externe
Comunicare și milostivire
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 2016 va avea tema "Comunicare și milostivire, o întâlnire rodnică". Alegerea a fost determinată de celebrarea Jubileului Extraordinar al Milostivirii și papa a voit ca Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale să ofere o ocazie propice pentru a reflecta asupra legăturilor dintre comunicare și milostivire. Această zi este celebrată în duminica dinaintea Rusaliilor (în 2016, la 8 mai). Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional în ziua comemorării sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor (24 ianuarie).
Sinodul Episcopilor
La Vatican, în prezența papei Francisc, s-au celebrat, la 17 octombrie, 50 de ani de la întemeierea instituției Sinodului episcopilor, voită de papa Paul al VI-lea ca rod al Conciliului Vatican II. Începând din 1967 au fost: 14 adunări generale obișnuite, trei adunări generale extraordinare și zece adunări speciale. La rugăciunea Angelus, duminică, 22 septembrie 1974, papa Paul al VI-lea a dat definiția Sinodului Episcopilor, conceput "pentru a favoriza unirea și colaborarea episcopilor din toată lumea cu acest Scaun Apostolic, printr-un studiu comun al condițiilor Bisericii și soluționare unanimă a chestiunilor referitoare la misiunea sa".
Jubileu dominican
Anul Jubiliar al Ordinului Dominican va fi inaugurat la 7 noiembrie în bazilica "Sfânta Sabina" din Roma și în toate lăcașurile de cult dominicane. Jubileul Ordinului Dominican va fi marcat până la 21 ianuarie 2017. Ordinul Fraților Predicatori a fost instituit în urmă cu 800 de ani, în urma bulelor de recunoaștere promulgate de papa Honoriu al III-lea în anii 1216 și 1217. În Dieceza de Iași, sunt prezente Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului, cu o comunitate la Siret.
Sesiune a CER
Pregătirea, inaugurarea și organizarea Anului Milostivirii, participarea și mesajul pentru Sinodul Episcopilor despre familie, Olimpiada de religie, organizarea națională a pastorației tineretului, activitatea de caritate a Bisericii au fost teme discutate de episcopii romano-catolici și greco-catolici reuniți la sediul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, în perioada 21-23 septembrie, în sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER). S-a decis constituirea unui Oficiu de Coordonare Națională a Pastorației Tineretului în România, aflat sub grija PS Virgil Bercea și condus de pr. Felix Roca, având în componență încă două persoane. Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc între 9 și 11 mai 2016, la București.
Alături de refugiați
Având mandat de la Caritas Internationalis pentru a merge în Grecia, în zona unde ajung refugiații din Siria, Afghanistan, Irak, Pakistan Iran și alte state, Mihaela Condac, coordonatoare a Programului "Intervenții Calamități" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, a fost în Atena, Lesbos, Chios și Rodos, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie, pentru a face o evaluare a nevoilor și a susține seminarii de formare cu fiecare grup de voluntari din respectivele localități. Rețeaua Caritas Internationalis s-a mobilizat, fiind alături de refugiați în toate țările prin care trec: Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Austria, Germania, Belgia și Suedia.
Doi noi diaconi
În biserica "Sfântul Vincențiu" din Tenero, Elveția, duminică, 11 octombrie, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Valerio Lazzeri, episcop de Lugano, a fost hirotonit diacon Iustian Petre, originar din Bacău. Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a ÎPS Giancarlo Maria Bregantini, arhiepiscop de Campobasso-Bojano (Italia), la 18 octombrie, în Parohia "Sfântul Petru" din Campobasso, a fost hirotonit diacon fratele Iosif Dancă, sr., membru al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România.
Ora de religie
Propunerea de participare a elevilor aparținând minorităților naționale la Olimpiada națională de religie catolică; actualizarea tematicii propuse pentru Olimpiada de religie, filiera teoretică și vocațională; modul de organizare a etapei naționale a Olimpiadei în anul școlar 2015-2016, de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș; structura subiectelor la Olimpiadă și revizuirea metodologiei de organizare a Olimpiadei de religie (pentru liceele teologice, cât și la disciplina religie în școli) au fost subiectele analizate la întâlnirea a zece responsabili diecezani și eparhiali cu probleme de învățământ, la Predeal, între 8 și 10 octombrie, lucrările fiind conduse de PS Aurel Percă, responsabil în cadrul Conferinței Episcopilor din România cu probleme de învățământ.