Familia, imagine a iubirii lui Dumnezeu
Cea de-a XIV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor s-a desfășurat la Vatican între 4 și 25 octombrie cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană". Episcopul Petru Gherghel, în numele Conferinței Episcopilor din România, a prezentat cu această ocazie, vineri, 9 octombrie, trei propuneri concrete: o bună cateheză a tinerilor și a noilor familii, revigorarea credinței în părinți și cultivarea iubirii jertfelnice în rândul părinților. Intervenția episcopului de Iași a făcut referință la numerele 44-46 și 94 din "Instrumentum laboris": familia în planul lui Dumnezeu; învățătura lui Isus despre căsătorie; imaginea lui Dumnezeu și a vieții trinitare oglindită în uniunea dintre bărbat și femeie; pregătirea logodnicilor la Căsătorie în spiritul virtuților creștine.
Sfinte Părinte, dragi frați și surori,
Vorbesc în numele Conferinței Episcopilor din România.
Fac referință la numerele 44-46 și 94 din "Instrumentum laboris".
În mentalitatea și tradiția poporului catolic român, imaginea familiei și a căsătoriei a fost considerată ca fiind ceva sacru și o lucrare a lui Dumnezeu Creatorul, în care se verifică frumusețea misterului trinitar, în care iubirea divină este izvor dătător de viață și de fericire.
Cunoscând acest mare mister revelat în Sfânta Scriptură și propus de toată tradiția, credincioșii au înțeles că Dumnezeu a întipărit în cuplul familiei, bărbat și femeie, chipul și asemănarea sa, adică aceeași realitate prezentată recent de Sfântul Părinte, subliniind în cuvinte clare că "nu doar bărbatul luat în sine este chip al lui Dumnezeu, nu doar femeia luată în sine este chip al lui Dumnezeu, ci și bărbatul și femeia, ca pereche, sunt chip al lui Dumnezeu" (Papa Francisc, Audiența generală din 15 aprilie 2015).
Atât timp cât oamenii au păstrat acest mister, familiile au rămas fidele vocației lor și demnității pe care o au.
Așa cum toți cunosc, în perioada dură a comunismului, înfruntând toate dificultățile și toate lipsurile, familiile din România au luptat pentru a păstra și a menține această valoare supremă și această bogăție a propriei vocații, existând astfel multe familii numeroase, chiar până la doisprezece copii.
O adevărată bogăție și un argument al credinței, ca o comoară prețioasă primită de la generațiile trecute și de la credincioșii buni și generoși, gata de a apăra această mare și nobilă demnitate, aceea de a fi colaboratori ai Creatorului pentru viața și pentru viitorul omenirii și al pământului.
Acolo unde s-a păstrat și se păstrează această flacără a iubirii adevărate și jertfelnice, cuplurile simt adevăratul sentiment de dăruire reciprocă și dificultățile care pot veni se transformă într-o încercare ce poate da naștere la multe roade, atât pentru fericirea lor, cât și pentru binele societății și al Bisericii.
Există o realitate dureroasă care, în ultima vreme, se observă și în zonele noastre, o gravă tulburare care pune în pericol sensul iubirii adevărate fondată pe dăruirea gratuită, adusă de Isus în lume, el care a ales să ridice iubirea dintre "bărbat și femeie" la "un mister" atât de mare, încât să fie imagine a iubirii lui Cristos pentru mireasa sa, Biserica, și a Bisericii pentru Mirele său divin coborât din Preasfânta Treime (cf. Ef 5,31-32). Este vorba de secularismul și de noul liberalism fără precedent.
De aceea, în această aulă sinodală, sunt purtătorul unui mesaj profund care va deveni un adevărat dar, un remediu și un ajutor salutar pentru toate familiile, în special pentru cele în dificultate: 1) a catehiza bine tinerii și noile familii; 2) a face vie credința în părinți; 3) a întări iubirea jertfelnică a părinților și astfel familia va fi salvată și va fi salvată lumea și societatea.
+ Petru Gherghel, episcop de Iași