Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Creației
În comuniune și în aceeași zi cu frații ortodocși, dar și cu toți oamenii de bunăvoință, Biserica Catolică s-a reunit în rugăciune la 1 septembrie ca să marcheze pentru prima dată, la inițiativa papei Francisc, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creației. Această zi, precizează Sfântul Părinte, oferă "fiecărui credincios și comunităților oportunitatea prețioasă de a reînnoi adeziunea personală la propria vocație de păzitori ai creației, înălțând către Dumnezeu mulțumirea pentru lucrarea minunată pe care el a încredințat-o îngrijirii noastre, invocând ajutorul său pentru ocrotirea creației și milostivirea sa pentru păcatele comise împotriva lumii în care trăim".

Mesaj pentru migranți
Tema "Migranții și refugiații ne interpelează. Răspunsul evangheliei milostivirii", aleasă de papa Francisc pentru cea de-a 102-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului (17 ianuarie 2016), subliniază două aspecte. Partea întâi a temei, "Migranții și refugiații ne interpelează", amintește situația dramatică a bărbaților și femeilor constrânși să-și abandoneze țările de origine. Cu partea a doua, "Răspunsul evangheliei milostivirii", se vrea legarea în mod explicit a fenomenului migrației cu răspunsul lumii și, îndeosebi, al Bisericii. Sfântul Părinte invită poporul creștin să reflecteze în timpul jubileului asupra faptelor de milostenie trupească și sufletească, între care se află aceea a primirii celor străini.

Mesaj pentru bolnavi
Papa Francisc a semnat la 15 septembrie textul Mesajului pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului, care se va celebra la 11 februarie 2016. "Tema - A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5) - se înscrie foarte bine și în cadrul Jubileului Extraordinar al Milostivirii", se precizează în mesaj. Credința este "o cheie care ne ajută să vedem cum boala poate să fie calea pentru a ajunge la o apropiere mai strânsă de Isus, care merge alături de noi, împovărat de cruce". "Această cheie ne-o încredințează mama, Maria, expertă a acestei căi".

Adunare plenară
Pacea, dialogul, respectul reciproc în diversitate, familia, Sinodul Episcopilor, libertatea religioasă, libertatea de educație, migrația, criza economică și de locuri de muncă, secularizarea, probleme ce țin de Orientul Mijlociu și Țara Sfântă au fost printre subiectele dezbătute la adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), care pentru ediția de anul acesta a asumat conotațiile unui adevărat pelerinaj "pe urmele lui Isus". A început la Korazim, la 11 septembrie, și s-a încheiat la 16 septembrie, la Ierusalim. Printre participanți au fost PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Mănăstire distrusă
În Siria, militanții autointitulatului Stat Islamic au distrus vineri, 21 august, mănăstirea catolică "Mar Elian" de la Qaryqatayn, în apropiere de Homs, construită în secolul al V-lea după Cristos. Organizația teroristă a difuzat un video, ilustrând profanarea bisericii, urmată de exhumarea relicvelor sfântului Elian, martirizat de romani în anul 285. În încheiere, filmul arată distrugerea complexului istoric situat în pustiul sirian. Reconstruită în repetate rânduri în decursul veacurilor, lăcașul de cult era destinația a mii de pelerini care soseau la 9 septembrie, cu ocazia sărbătorii sfântului din antichitate. Responsabilul mănăstirii, pr. Jacques Mouraud, a fost răpit în luna mai.

Persecuții
Să fie promovat dreptul la cetățenie al creștinilor din Orientul Mijlociu și să se pună capăt persecuțiilor: acesta a fost apelul pr. Miguel Ángel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, care a intervenit în cadrul mitingului interreligios pentru "susținerea drepturilor la cetățenie și conviețuirea pacifică", desfășurat la Atena în zilele de 2 și 3 septembrie. Potrivit unei note de presă a organizatorilor, a fost vorba de "o întâlnire dintre creștini și musulmani, pe tema "Uniți împotriva violenței în numele religiei"".

Bicentenar
Pentru a marca împlinirea a două sute de ani de la nașterea sfântului Ioan Bosco a avut loc la Torino, în perioada 10-16 august, o întâlnire, la nivel mondial, a întregii familii saleziene (tineri, adulți, cooperatori, salezieni, surori saleziene). Tema acestui SYM ("Salesian Youth Movement") a fost "Ca Don Bosco. Cu tineri. Pentru tineri". Au participat 5.000 de tineri, din 53 de țări, dar în ultima zi s-au estimat a fi prezenți 12.000 de persoane. Din Bacău au participat 16 persoane.

După 1400 de ani
Peste 1.500 de credincioși au participat la Liturghia din 30 august, la Bobbio (Italia), unde, după o viață de misiune, cu 1400 de ani în urmă, a intrat în viața cerească sfântul Columban, călugăr irlandez, "pelerin pentru Cristos" în Europa medievală, între a doua jumătate a secolului al VI-lea și anul 615, când a murit. Persecutat în regatul francilor și în Elveția, a ajuns la Bobbio, unde a pus bazele actualei abații, în care este înmormântat. A scris o regulă de viață foarte severă, depășită apoi de cea a lui Benedict. "Peregrinatio propter Christum" a fost idealul său și această peregrinare înseamnă a lăsa toate și a arăta un curaj incredibil.

Apel la pace
"Religiilor noastre le aducem aminte că războiul nu este niciodată sfânt, iar eliminarea și asuprirea celuilalt în numele lui Dumnezeu este întotdeauna o blasfemie; pacea este limba viitorului", s-a afirmat în apelul final al întâlnirii interreligioase "Oameni și religii" 2015, desfășurată între 6 și 8 septembrie, la Tirana (Albania), cu tema "Pacea este întotdeauna posibilă". Printre participanții de diferite religii și confesiuni s-a aflat și PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Hirotoniri
În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Avellino (Campania, Italia), în ziua de 8 septembrie, au fost hirotoniți preoți pentru Dieceza de Avellino, Răzvan-Andrei Cadar și Marius-Cristinel Cadar, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Francesco Marino, episcop de Avellino. Printre participanți au fost și preoții Ciprian Bișoc (paroh de Călugăreni), Marius Martin (Iosefinii lui Murialdo) și Romeo Horvat, OFMCap. Primiția a fost celebrată la Călugăreni, duminică, 20 septembrie.

Treziți lumea
Aproximativ 4.000 de persoane din întreaga lume au participat la Roma, între 15 și 19 septembrie, la prima întâlnire mondială a tinerilor consacrați și tinerelor consacrate, cu tema "Treziți lumea: evanghelie, profeție, speranță". Tinerii s-au întâlnit în fiecare dimineață la Vatican, pentru a asculta și a reflecta asupra temelor legate de vocație, viața de comunitate și misiune; după-amiaza s-au reunit în diferite părți ale Romei pentru dialog și schimb de experiențe, iar seara au participat la diferite itinerare turistice. Joi, 17 septembrie, au fost primite în audiență de papa Francisc. Liturghia de încheiere a fost prezidată de cardinalul Joăo Braz de Aviz.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat