Ziua Mondială a Misiunilor
Părtași ai milostivirii... Cum?
Într-un spital dintr-o misiune, în India, erau câteva surori infirmiere. Într-una dintre zile, un copil bolnav de tuberculoză a chemat-o pe una dintre surori la patul său. După ce a privit-o fix, a întrebat-o: "Soră îmbrăcată în alb, tu ai o mamă?" "Da, a răspuns ea, și este sănătoasă, mulțumesc lui Dumnezeu". "Ai și surori?", a continuat copilul. "Am avut patru, dar cea mai mare a murit acum un an". "Ai și frați?" "Da". "Și multe rude care te iubesc?" "Multe... dar de ce te chinui să mă întrebi toate aceste lucruri?" "Pentru că, vezi tu - a continuat copilul cu greutate - te văd lucrând atât de mult, tu, care arăți ca o doamnă... Și nu îmi explic de ce..., tu, care ai o mamă, surori, frați, rude și atâția prieteni, iar viața ta cred că ar fi fost plăcută în țara ta, ai lăsat în urmă toate și ai venit să ai grijă de noi... Spune-mi, pentru ce ai lăsat comoditatea și ai venit aici să suferi cu noi? Spune-mi...", și a început să tușească. "Hai, hai, calmează-te - i-a spus sora - vezi că vorbitul îți face rău. Îți spun mai târziu numele Celui care mi-a spus să vin și să am grijă de tine...", și l-a sărutat pe frunte.
Această întâmplare povestită de una dintre surorile infirmiere din India, ar putea fi rezumatul și transpunerea practică a Mesajului Sfântului Părinte papa Francisc pentru cea de-a 89-a Zi Mondială a Misiunilor, zi ce va fi celebrată anul acesta la 18 octombrie. Plasând Ziua Mondială a Misiunilor în contextul anului dedicat vieții consacrate și în pragul anului dedicat milostivirii, Sfântul Părinte face de multe ori referire la persoanele consacrate chemate să meargă pe urmele lui Isus și să imite dedicarea și gesturile sale. La fel, creștinul botezat trebuie să vestească credința primită în dar, să-l urmeze pe Cristos, milostivirea întrupată.
Pentru o trăire autentică a dimensiunii misionare, creștinul trebuie să țină cont de ascultarea Duhului, care șoptește "vino", "mergi", și să pătrundă toate faptele sale de pasiunea pentru Isus Cristos și pasiunea pentru oameni. În fața lui Isus răstignit, milostivirea plină de iubire, creștinul recunoaște măreția iubirii care îi dă demnitate, îl susține, și care, în același timp, îl invită să devină părtaș la manifestarea milostivirii în fața întregii omeniri.
În continuarea mesajului său, Sfântul Părinte amintește de cea de-a cincizecea aniversare a documentului conciliar Ad gentes, care a trezit un puternic elan misionar atât în cadrul vieții consacrate, cât și în rândul laicilor. Readucând în actualitate acest document, Sactitatea Sa amintește necesitatea urgentă de a repune "idealul misiunii în centrul său: Isus Cristos, și în exigența sa: dăruirea totală de sine", căci "cel care primește misiunea este chemat să trăiască din misiune", aceasta fiind răsplata atâtor trude și privațiuni.
Un îndemn important este adresat tinerilor: "Nu lăsați să vi se fure visul unei misiuni adevărate, al unei urmări a lui Isus care implică dăruirea totală de sine". Cunoscând provocările tradițiilor culturale, dar și al schimbărilor atât de rapide, preoții, persoanele consacrate și laicii trebuie să colaboreze pentru a vesti evanghelia mai ales celor săraci, celor mici și bolnavi, disprețuiți și uitați, celor ce nu au să dea înapoi, celor ce "sunt destinatarii privilegiați ai evanghelizării". Colaborarea dintre persoane și instituții trebuie să fie impregnată de imaginea unității ucenicilor, o unitate de intenții, în colaborare și coordonare comună spre scopul fundamental al misiunii: "A-i pune pe toți în raport personal cu Cristos".
Copilul din întâmplarea noastră de la început a înțeles foarte multe din comportamentul acestei surori. Există întotdeauna un cuvânt, o faptă, un gest sau un sărut pe frunte care pune mult mai ușor oameni într-un raport personal cu Cristos.
Centrul Misionar Diecezan lansează tema de anul acesta sub forma unei afirmații tip întrebare: toți suntem invitați să fim părtași ai milostivirii... dar cum?
Pr. Florin-Petru Sescu