Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Câmpulung Moldovenesc: Bicentenarul bisericii

Comunitatea romano-catolică din Câmpulung Moldovenesc a celebrat duminică, 19 iulie, jubileul de două sute de ani de la construirea bisericii "Înălțarea Domnului". Liturghia pontificală a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

Între 17 și 19 iulie am asistat în "dulcea Bucovină", la Câmpulung Moldovenesc, la zilele festivalului folcloric internațional "Întâlniri bucovinene" o ilustrare a culturii, obiceiurilor, datinilor și talentelor formațiilor participante.

În centrul atenției acestui eveniment câmpulungean a fost festivitatea bicentenarului bisericii romano-catolice din oraș, cea mai veche biserică din localitate, fiind a doua biserică în Bucovina ca vechime, după cea din Gura Humorului (1811).

Biserica din Câmpulung Moldovenesc a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, ca urmare a unei dispoziții imperiale a împăratului Francisc I din Imperiul Austro-Ungar prin care se cerea ca peste tot în Bucovina, "Țara fagilor", unde se găsesc credincioși romano-catolici să se construiască biserici zidite, după un proiect realizat de serviciul de construcții civile de la Viena.

Construirea bisericii "Înălțarea Domnului" din Câmpulung a durat până în anul 1815, 11 ani mai târziu fiind și sfințită.

Sfântul lăcaș a dăinuit vicisitudinilor istoriei în decursul celor două sute de ani, trecând prin cele două războaie mondiale, rezistând cu demnitate în vremea comunistă, când veneam la biserică cu frică, uitându-ne prin jur să nu fim filați și apoi persecutați la locul de muncă pentru credința noastră.

Jubileul bicentenarului bisericii "Înălțarea Domnului" din acest an coincide cu o triplă aniversare a păstorului Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, în anul închinat persoanelor consacrate Preasfințitul aniversând un sfert de veac de episcopat, jumătate de veac de preoție și 75 de ani de viață. Ce poate fi mai frumos și mai înălțător ca păstorul să fie unit cu noi, credincioșii, oițele sale, în anul aniversar al Excelenței sale și al bisericii credincioșilor din Câmpulung Moldovenesc!?

În ziua festivă a aniversării l-am întâmpinat pe Preasfințitul la ora 10.45 în fața bisericii, toată comunitatea noastră, oficialități locale și mulți credincioși veniți din toate colțurile țării sau chiar de peste hotare.

Au fost oficiate patru sfinte Liturghii: în ritul greco-catolic, în limba ucraineană, de pr. Ilie Veneciuc; în limba germană, de pr. Francisc Simon; în limba polonă, concelebrată de pr. Gabriel Bucur, pr. Stanislav-Ioan Cucharec și pr. Andrei Stoszkovian și Liturghia pontificală, jubiliară, festivă, în limba română prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel.

Venirea în mijlocul nostru a Preasfințitului, la ceas aniversar, am simțit-o ca un liant între Dumnezeu și noi, credincioșii săi. Ne-a întărit credința în Dumnezeu, ne-a făcut să creștem în speranță și ne-a făcut să renaștem în dragoste. O familie care se roagă este o familie care trăiește. Astfel parohia noastră este o mare familie, unită prin rugăciune, credință, căință, iubire și pace, condusă și îndrumată de Preasfinția sa, pentru care mulțumim cu recunoștință.

Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze sfânta noastră Biserică în anul bicentenarului, pe toți preoții care au slujit, slujesc sau vor sluji în acest sfânt lăcaș, pe toți credincioșii parohiei împreună cu familiile lor! Fie ca această sfântă casă a Domnului să dăinuie peste secole urmașilor și urmașilor noștri ca o oază de liniște, pace, credință, dragoste și speranță!

Dr. Agnes Pal



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat