Biserică nouă la Traian
Sfințirea bisericii și consacrarea altarului bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Traian (NT) au avut loc sâmbătă, 22 august, la ora 10.30. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, însoțit de PS Petru Gherghel, de PS Aurel Percă, de preoți și credincioși din Traian și din alte localități.
Comunitatea din Traian este relativ recentă. Face parte din comuna Săbăoani de care, de altfel, s-a și desprins spre finalul secolului al XIX-lea. Un document din cadrul Episcopiei de Iași pomenește de faptul că după Legea împroprietăririi din anul 1864 mai multe familii tinere s-au mutat de la Săbăoani pe marginea drumului principal (azi E85) Bacău-Fălticeni.
În anul 1902, același document statistic al episcopiei menționează faptul că la Traian erau 42 de familii catolice cu un total de 172 de credincioși, fiind filială a Parohiei Săbăoani.
Prima biserică din satul Traian a fost construită între anii 1911 și 1920 sub călăuzirea mai întâi a pr. Grațian Carpati-Săsăreanu și apoi a pr. Anton Bișoc, parohi de Săbăoani, pe locul unde este amplasată biserica actuală. Inițial, lumea din sat donase, pentru construirea bisericii catolice, un teren la intersecția cu drumul spre Tămășeni, adică acolo unde s-a construit, de fapt, biserica ortodoxă existentă și acum.
Locația actuală i se datorează lui Adam Andrei Eva, care a donat 2.000 mp și a făcut astfel posibilă construirea primei biserici. Aceasta avea dimensiunea 22/11 m, avea trei navate în stil romanic, cu o clopotniță la nord, nu exact deasupra absidei, ci puțin spre stânga bisericii. Pr. Anton Farțade, într-un document dactilografiat, găsit în arhiva parohiei, spune că deja de la început s-au gândit că era posibil să fie necesară mărirea acestei biserici.
După cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a unor crăpături datorate obuzelor căzute în zonă, s-au făcut reparații și renovări. În anul 1968, Traianul devine parohie de sine stătătoare, primul paroh fiind pr. Eugen Blăjuț. Având, la acea dată, 220 de familii și circa 800 de credincioși. În anul 1974, al doilea paroh, pr. Anton Farțade, face o renovare consistentă atât în interior, cât și în exterior, cuprinzând și acoperișul, pe care-l vopsește.
Intuiția inițială referitoare la mărirea bisericii va prinde contur spre finalul anilor '80, mai exact în anul 1988, când pr. paroh Ieronim Enășoaie demarează lucrările în acest sens. Proiectul se va concretiza, de fapt, începând cu anul 1991 când același paroh întocmește, împreună cu arhitectul L. Belea și ing. Baciu, proiectul de extindere și consolidare a bisericii. Astfel, ia naștere ceea ce se numește azi "a doua biserică" din Traian.
De fapt, aceasta păstrează pereții laterali inițiali, din cărămidă arsă și geamurile laterale, însă se mărește atât la intrare, unde este construit turnul, cât și în altar. Practic, biserica este mărită cu 12 m lungime, lățimea rămânând aceeași, 11 m, fiind modificat total interiorul, ca și înălțimea ei. Astăzi biserica are o singură navă, este consolidată de stâlpi laterali din beton și armătură de fier, care devin coloane portante, precum și de grinzi din beton și armătură.
Lucrările au continuat și cu pr. Petru Solomon. În ultimii doi ani, aceste lucrări s-au intensificat. Practic, biserica a fost renovată în totalitate, atât în interior, cât și exterior. Biserica actuală, în stil romanic clasic, are o lungime totală de 34/11 m, înălțimea interioară totală de 12 m, iar înălțimea până la cruce de 35 m.
Pr. Eduard Patrașcu