Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* A. (jud. Bacău). "Sunt angajată la o societate comercială din sat din luna februarie 2014 și primesc salariu minim pe economia națională. Aș dori să știu dacă am dreptul la concediu de odihnă, cum se plătește acesta și care este cuantumul tichetelor de masă? De asemenea, aș dori să știu care este salariul minim pe economie și cât ar trebui să primesc eu?"

În momentul în care v-ați angajat la societate, angajatorul trebuia să vă încheie un contract de muncă în două exemplare originale, din care unul trebuia înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar al doilea trebuia să vă fie înmânat dv. În contractul de muncă trebuie specificat obligatoriu salariul, numărul orelor de lucru și numărul zilelor de concediu de odihnă. Împreună cu contractul de muncă trebuia să vi se comunice și o fișă a postului în care sunt specificate îndatoririle dv. la locul de muncă.

Conform dispozițiilor legale din legislația muncii, fiecare salariat primește un număr de 21 de zile lucrătoare cu titlu de concediu de odihnă, iar acest concediu se plătește sută la sută, adică dacă sunteți angajat cu salariu minim pe economie, pentru concediu de odihnă trebuie să primiți același salariu. Pe lângă concediu de odihnă, orice salariat poate beneficia de învoiri (zilele de învoire pot fi recuperate sau se scad din concediu de odihnă), iar pentru sărbătorile legale (ex. prima și a doua zi de Paște, 25 și 26 decembrie, Sfântul Andrei - 30 noiembrie, 1 decembrie, 15 august, 24 ianuarie, Rusalii, 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie etc.) angajatul beneficiază de zile libere (fără să-i fie reținută vreo sumă de bani din salariu), iar dacă lucrează într-un domeniu în care nu se poate întrerupe activitatea, salariatul trebuie să fie plătit dublu sau să primească o zi liberă.

Potrivit legislației în vigoare, angajatorii le pot acorda salariaților cu contract individual de muncă câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare efectuată. Tichetele de masă sunt acordate doar în cazul în care societatea are profit, ele nefiind obligatorii. Valoarea tichetului de masă este de 9,41 lei, iar până în luna mai 2015 acesta era de 9,35 lei.

În ceea ce privește salariul pe care ar trebui să-l primiți dv., trebuie să verificați contractul de muncă. În cazul în care în contractul de muncă este specificat că din salariul pe care urmează să-l primiți trebuie reținute contribuția la asigurări sociale, șomaj, atunci veți primi diferența. Menționez că salariul minim pe economie a fost stabilit de guvern, după cum urmează:

- de la 1 ianuarie 2014 salariul minim a crescut de la 800 la 850 lei (la momentul angajării salariul din contractul de muncă trebuia să fie 850 lei);

- de la 1 iulie 2014 până la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie a fost stabilit la 900 lei;

- de la 1 ianuarie 2015 până la 1 iulie 2015, salariul minim a fost stabilit la 975 lei;

- de la 1 iulie 2015 până la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie a fost stabilit la 1.050 lei;

Pentru fiecare modificare a salariului pe economia națională trebuia să fie încheiat un act adițional la contractul de muncă în două exemplare, iar un exemplar trebuia să vă fie comunicat și dv. De asemenea, ca urmare a modificării salariului minim pe economie, dv. trebuia să primiți un salariu majorat, ca urmare a creșterii salariului minim pe economia națională.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat