Maria, o soră mai mare...
Pr. Gabriel Cimpoeșu, misionar în Coasta de Fildeș, s-a întors pentru o lună de zile în România. Știind că biserica din Djebonoua are hramul "Adormirea Maicii Domnului", am dorit să aflăm cum este celebrată această sărbătoare acolo.
- Cum este privită și cinstită sfânta Fecioara Maria în Coasta de Fildeș?
În Africa, Maria este privită mai întâi ca femeie și creatură, cea mai frumoasă creatură a lui Dumnezeu, iar oamenii o simt ca pe o mamă prin care ei se pot apropia de Isus, dar mai ales ca pe o soră mai mare care îi ocrotește și îi protejează. În Coasta de Fildeș sunt bazilici dedicate sfinte Fecioare Maria, iar cea mai importantă este "Sfânta Fecioară Maria a Păcii" din capitală. Fiind război și neliniște, președintele a invitat cele 60 de etnii ale țării la dialog, reconciliere și pace; prin urmare, și bazilica a fost dedicată sfintei Fecioare Maria a Păcii, ca pacea să domnească în Coasta de Fildeș.
- Biserica misiunii are hramul catedralei din Iași și a sanctuarului de la Cacica. Cum a fost ales acest hram?
Biserica a fost sfințită la 28 august 2007. De la început toată lumea și-a dorit o sărbătoare în cinstea sfintei Fecioare Maria pentru a-i proteja pe cei ce trec pe drumul principal și traversează Coasta de Fildeș. Astfel, s-a hotărât ca sărbătoarea să fie una cunoscută și cinstită ca sărbătoare națională, de aceea a fost aleasă sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Toți și-au dorit protecția sfintei Fecioare Maria și ajutorul ei.
- Cum de ziua de 15 august a fost numită zi națională?
Primul președinte era catolic. El a luat sărbătorile mari de poruncă și le-a transformat în sărbători naționale: 1 ianuarie; 19 martie, 1 noiembrie etc. El a dorit ca mesajul creștin de iubire să-și pună amprenta asupra întregii țări, să se stingă războiul și ura.
- Ne puteți spune ceva despre cultul sfintei Fecioare Maria în Coasta de Fildeș?
Devoțiunea la sfânta Fecioară are un rol major în opera de evanghelizare, căci primul grup pe care îl formăm în comunitățile noi este închinat Mariei. Acest grup se numește "Legio Mariae" și se ocupă cu animarea și susținerea spiritului de rugăciune în comunități.
- Care sunt activitățile pregătitoare și cum se desfășoară hramul?
În parohie se recită Rozariul și se celebrează sfânta Liturghie la grotă în fiecare seară. În comunitățile misiunii se face o novenă la Maria, fiecare catehet fiind responsabil de pregătirea comunității sale. Hramul începe din ajun, 14 august. Anul trecut, într-o atmosferă foarte frumoasă, după Rozariu, sfânta Liturghie și procesiune, corurile au alternat cântece și dansuri de bucurie până la miezul nopții, când toți au mers la somn în sălile de clasă ale școlii catolice ori la rude. A doua zi, dis-de-dimineață, a fost pregătită procesiunea cu statuia sfintei Fecioare Maria, care a traversat tot orașul. Copii, tineri și adulți au intrat în biserică până la altar acolo unde au aprins lumânări, ca Maria să mijlocească harurile necesare pentru toți cei prezenți. Hramul, pentru Djebonoua, a fost și va rămâne o ocazie propice pentru ca cei plecați de acasă din cauza războiului să se întoarcă. Tot cu această ocazie lansăm alte proiecte pentru biserică. Anul acesta vrem să turnăm pavimentul, sperăm ca Maria să ne ajute.
- Un gând pentru credincioșii din Dieceza de Iași!?
Când vor celebra sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului la Cacica, Iași sau în alte comunități din dieceză, să înalțe un gând de rugăciune și pentru noi care vom fi în sărbătoare. Ne vom aminti și noi în Coasta de Fildeș de ei. În final, aș dori să mulțumesc tuturor binefăcătorilor, Centrului Misionar Diecezan pentru ajutorul și susținerea de până acum. Ne vom aminti de voi în sărbătoarea Mariei, căci uniți în rugăciune vom primi de la Maria harurile de care vom avea nevoie.
Pr. Florin-Petru Sescu