Papa Francisc și tinerii
Profeți și martori ai speranței
Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în Bosnia și Herțegovina în ziua de 6 iunie. La Sarajevo a dorit să îi întâlnească și pe tineri, așa cum face de obicei când vizitează o țară. Întâlnirea cu tinerii a avut loc la Centrul Diecezan de Tineret "Ioan Paul al II-lea". În dialogul cu tinerii, papa Francisc a insistat asupra faptului că "noilor generații trebuie să le fie asigurate perspective reale pentru un viitor demn în țară, evitând astfel fenomenul trist al exodului", al emigrației. Cuvintele rostite de Sfântul Părinte cu această ocazie sunt atât de potrivite și pentru tinerii din țara noastră, deoarece, în multe aspecte, situația lor este similară cu aceea a tinerilor din Bosnia și Herțegovina.
Papa, în discursul său, s-a adresat astfel tinerilor: "... vouă, tinerilor, vă revine o misiune decisivă în înfruntarea provocărilor din acest timp al nostru, care sunt desigur provocări materiale, dar mai înainte se referă la viziunea despre om. De fapt, împreună cu problemele economice, cu dificultatea de a găsi loc de muncă și respectiva nesiguranță pentru viitor, se observă criza valorilor morale și pierderea sensului vieții. În fața acestei situații critice, cineva ar putea să cedeze în fața ispitei fugii, a evadării, închizându-se într-o atitudine de izolare egoistă, refugiindu-se în alcool, în droguri, în ideologiile care predică ura și violența. Sunt realități pe care le cunosc bine pentru că din păcate sunt prezente și în orașul Buenos Aires, de unde provin eu. Pentru aceasta vă încurajez să nu vă lăsați dărâmați de dificultăți, ci să faceți să se evidențieze fără frică forța care vine din faptul de a fi persoane și creștini, din faptul de a fi semințe ale unei societăți mai drepte, fraterne, primitoare și pașnice. Voi, tinerilor, împreună cu Cristos, sunteți forța Bisericii și a societății. Dacă vă lăsați plăsmuiți de el, dacă vă deschideți la dialogul cu el în rugăciune, cu citirea și meditarea evangheliei, veți deveni profeți și martori ai speranței!"
Papa este conștient de dificultățile prin care trec tinerii în ceea ce privește asigurarea unui trai decent, a unui viitor sigur. Sunt probleme serioase pe care trebuie să le înfrunte întreaga societate. Papa a insistat asupra faptului că "instituțiile sunt chemate să pună în practică strategii oportune și curajoase pentru a-i favoriza pe tineri în realizarea aspirațiilor lor legitime". Tinerii nu trebuie să fie lăsați singuri! Dificultățile economice, corupția, lipsa locurilor de muncă etc. sunt generate de o criză morală. Când lipsesc cinstea, corectitudinea, prețuirea muncii, atenția față de semeni, solidaritatea etc. atunci întreaga societate devine o junglă. În modul acesta nu se poate trăi demn! De aceea, papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să își asume misiunea de a înfrunta aceste provocări, de a fi protagoniștii unei schimbări, fără a ceda ispitei de a spune "eu nu pot face nimic"! O astfel de izolare nu este potrivită pentru un spirit tânăr, care nu trebuie să cedeze în fața dificultăților. Schimbarea vine de la o conștiință curată, de la o viață ghidată de principii și valori.
Cu un accentuat pesimism, Albert Camus spunea: "Ceea ce nu pot să iert societății contemporane este faptul că a devenit o mașină care târâie oamenii spre disperare". Un tânăr creștin nu poate gândi așa și mai ales nu poate acționa sub acest impuls! O viață fără speranță este ca o navă fără vele.
Nu te lăsa copleșit de dificultățile pe care le întâlnești! În orice situație fii corect și cinstit! Investește serios în viața ta: studiază, pregătește-te, descoperă tot ceea ce este nou și bun! Ieși din banalitatea mulțimii! Refuză logica: "Așa fac toți"! Ridică glasul și spune: "Viața trebuie trăită cu demnitate și fără compromisuri"!
Pr. Felix Roca