Liturghie în fața giulgiului din Torino
Peste 400 de credincioși și preoți au avut fericirea de a participa la sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, luni, 25 mai, la ora locală 21.30, în fața sfântului giulgiu din Torino. Acesta este expus în mod excepțional cu ocazia împlinirii a două sute de ani de la nașterea sfântului Ioan Bosco și totodată cu ocazia venirii papei Francisc la Torino în ziua de 21 iunie.
După o lungă așteptare, cauzată de controlul scrupulos al agenților de poliție care au misiunea de a proteja acest tezaur al creștinătății, răbdarea așteptării a fost răsplătită de frumusețea ambientului sacru dominată de întâlnirea cu imaginea omului suferind.
Giulgiul din Torino reprezintă pentru Biserica Universală o referință importantă pentru viața de credință. Giulgiul este o provocare, așa cum spun cuvintele alese ca moto pentru această expunere: "Iubirea cea mai mare": darul mântuirii care se face vizibil în răspunsul nostru, adorația lui Dumnezeu și slujirea fraților.
Cuvinte asemănătoare ne-a adresat la acest moment special Preasfințitul Aurel, care ne-a îndemnat să medităm marea iubire a lui Dumnezeu care l-a dat pe Fiul său pentru ca noi să avem viață. Pe giulgiu sunt întipărite suferințele lui Cristos care ne arată cât de mare a fost sacrificiul său de iubire.
La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Gheorghe Miclăuș, responsabilul comunității din Torino, care a organizat celebrarea, a mulțumit tuturor concelebranților prezenți, în primul rând oaspeților veniți din România și apoi celor care activează în diferite dieceze ale Italiei. Atenția salutului și mulțumirea s-au oprit la fiecare în parte: PS Aurel Percă, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Claudiu Iștoc, pr. Isidor Iacovici, pr. Gabriel Bogatu, pr. Eugen Mateiaș, pr. Marian Benchea, pr. Laurențiu Ignat, pr. Felician Petre-Antica, pr. Iulian Farțade, pr. Lucian Avădăni, pr. Viorel Hancu, pr. Mario Quniberti, diaconii permanenți Eduard Măriuț și Francisc Benedic. Mulțumirile au fost adresate tuturor celor care au participat, circa 400 de credincioși, precum și corului, ministranților și seminaristului Andrei Laslău, de la salezieni.
Celebrarea sfintei Liturghii și meditația în fața sfântului giulgiu au fost un moment deosebit de credință și de emoție. Chipul lui Cristos de pe giulgiu, spunea pr. Miclăuș în încheiere, are ochii închiși ca și cum nu ar dori să ne privească în față, ci în inimă, de la care așteaptă o convertire autentică și totodată mai multă dragoste.
Diacon Francisc Benedic