Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- L.C. (e-mail). "Am o rugăminte. Mama poartă numele sfintei Perpetua și ar dori să știe mai multe despre viața acestei sfinte. Pot primi o broșură sau pot fi informat în cadrul rubricii "Poșta redacției" dintr-un viitor număr al revistei "Lumina creștinului" despre viața acesteia? În cazul în care există o broșură, vă rog să-mi spuneți cum aș putea să intru în posesia ei. Vă mulțumesc anticipat!"

Broșură numai cu sfânta Perpetua, deocamdată nu există. Singurele informații le găsiți în "Viețile sfinților", o carte care a apărut la București. De asemenea, găsiți despre viața sfintei Perpetua și în cartea Pepe Enrico, "Martiri și sfinți din calendarul roman", Editura "Sapientia", 2007, p. 110-114 (7 martie). O să încercăm însă și într-unul dintre numerele viitoare ale revistei să vă oferim un răspuns.

- D. (București). "Am o întrebare, de fapt două. Am niște probleme și vreau să mă omor, dar îmi este teamă că ajung în iad după, și am încercat de câteva ori. Am întrebat în parohia mea dacă mă omor ce va fi, dacă mi se face recviem, și vicarul, probabil ca să mă sperie, a zis că nu (...). Și altă întrebare ar fi: gândul sau tentativa sinuciderii se încadrează la păcate de moarte? Azi am fost la Spovadă pentru ceea ce am făcut ieri, că am încercat să mă spânzur, nu știu dacă trebuie spovedit orice gând de sinucidere, eu mă spovedesc în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă pentru că nu vreau să iau ostia cu gând de sinucidere înainte. Acum a fost special că încercasem să mă omor practic și m-am speriat și m-am dus la spovadă, dar nu știu dacă și doar gândul de sinucidere trebuie spovedit. Altă întrebare ar fi dacă dv. credeți că ajung în iad dacă mă omor, mie îmi este frică de iad, nu de moarte".

Trebuie să vă gândiți și veți găsi singură răspunsul. Ce drept aveți dv. asupra vieții? V-ați dat-o dv.? Creștinii au convingerea că viața le-a dat-o Dumnezeu, ca atare tot el este cel care o ia atunci când vrea. În Noul Testament citim doar despre Iuda că s-a spânzurat și nu este apreciat de nimeni. Indiferent prin ce probleme au trecut, apostolii și cei care l-au urmat pe Cristos chiar până la moarte nu și-au pus capăt zilelor. Evident că trebuie să alungați orice gând de sinucidere, să-l mărturisiți și, dacă vedeți că acesta stăruie, mergeți și consultați un medic. La ultima întrebare suntem convinși că vă amintiți răspunsul pe care l-ați învățat la prima sfântă Împărtășanie sau la Mir. Unde ajung cei care mor cu un păcat de moarte pe suflet? În final, vă amintim că făcând bine celorlalți, vizitând pe cineva la spital, făcând mâncare și oferind unuia care nu are, ajutând și încurajând pe alții etc. vă va ajuta să vedeți lumea altfel, prin ochii lui Cristos care se identifică cu oamenii lipsiți. Însoțiți toate demersurile dv. cu rugăciune. Vă dorim sănătate și gânduri bune.

- Maria Niculae (e-mail). "Urmăresc live prin internet slujbele romano-catolice de la biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău! Vreau să-l felicit și să-i doresc multă sănătate preotului care oficiază slujbele, pentru harul pe care îl primesc de câte ori ascult predicile dânsului. Eu locuiesc în SUA, statul Pennsylvania. Am încercat să aflu numele dânsului, dar nu am reușit. Astăzi, 7 aprilie, slujba și predica au adus în sufletul meu o mare bucurie și Duhul Sfânt a intrat cu adevărat în casa mea. Mulțumesc foarte mult lui Dumnezeu pentru harul cu care a fost înzestrat acest preot și pentru liniștea sufletească ce o am de câte ori ascult sfânta Liturghie de la această minunată biserică romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. Lăudat să fie Isus și Maria!"

Dacă intrați pe site-ul parohiei (www.decanatcatolicbacau.ro), veți fotografii cu toți preoții care activează în Parohia "Sfântul Nicolae" pe care o urmăriți dv. Sper că veți putea să-l identificați pe preotul pe care l-ați ascultat. Site-ul diecezei (www.ercis.ro) vă oferă și datele lor de contact.

- Ștefan Alexandru Balint (e-mail). "Am achiziționat Biblia în traducere romano-catolică, vă mulțumesc! Am o întrebare: Pe când și versiunea de buzunar a acestei traduceri?"

Nu știm când va fi tipărită versiunea mică a Sfintei Scripturi. Cu siguranță, cei care au editat Biblia în format mare se gândesc și la așa ceva. Dacă vedeți că întârzie, scrieți pe adresa de contact pe care o oferă editura: slupu@itrc.tuiasi.ro.

- V. (e-mail). "Solicităm ca la sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești să fie introduse toate ceremoniile din Săptămâna Mare, precum și Învierea Domnului în noaptea de Paști (...). Noi nu suntem oneșteni, ci am venit aici din toată țara să lucrăm pe "platforma chimică" și am rămas aici. După deschiderea sanctuarului am început să participăm la sfânta Liturghie aici (...). Acum marea problemă o întâmpinăm că suntem discriminați și la sanctuar nu se fac ceremoniile începând cu Joia Mare, Vinerea Mare și Învierea Domnului din Sâmbăta Mare. La cea mai mare sărbătoare noi nu putem participa, deoarece este nevoie de o aprobare sau o dispoziție de sus. Suntem trimiși în Parohia "Sfinții Petru și Paul", în satul catolic. Aceasta fiind plină, noi trebuie să stăm afară în vânt, ploaie, pe lângă pereți, iar sanctuarul se închide cu o oră înainte, iar preoții se împrăștie să celebreze prin parohiile învecinate".

Apreciem faptul că participați la Liturghie și sunteți interesați de desfășurarea celebrărilor. Cu privire la cererea concretă pe care ați făcut-o, trebuie să vă amintim faptul că în Dieceza de Iași a fost un Sinod diecezan cu participarea preoților și a laicilor votați de dv. Deciziile care s-au luat au fost votate de toți și devin norme trecute în Cartea sinodală. Ca atare, Cartea sinodală, normele liturgice și Dreptul canonic reglementează celebrările la care faceți referință (Joia Mare, Vinerea Mare, Noaptea Sfântă, numite triduum pascal). Întrucât acestea sunt cele mai importante din an, ele trebuie celebrate în bisericile parohiale, constituind un semn de unitate al creștinilor aparținând de aceeași parohie. Iată una dintre norme luată din "Instrucțiunea cu privire la celebrarea sfântului triduum pascal" (care citează: cf. Sfânta Congregație a Riturilor, Instrucțiunea Eucharisticum mysterium (25.5.1967) (EM), 26: EnchVat 2, 1326): "?2. Se recomandă, de aceea, insistent ca membrii comunităților călugărești, atât clericale, cât și neclericale, precum și celelalte grupări laicale să ia parte la celebrările triduumului pascal în catedrală sau în bisericile parohiale. În niciun caz nu este permis ca în capelele acestor comunități călugărești să se organizeze celebrarea triduumului pascal cu participarea credincioșilor". Este de apreciat că participați la celebrările de la sanctuarul din Onești, dar se cere ca măcar la Paști să vă amintiți și să arătați că aparțineți de o parohie. Nu sunteți discriminați și nu vi se face nici o nedreptate. Normele despre care vă aminteam se aplică la toate mănăstirile din dieceză. Evident, nu vom putea gusta din frumusețea acestor celebrări fără efort, fără oboseală. Este un drum cu spini (distanță mare, înghesuială, timp îndelungat, persoane mai greu de suportat). Spini lungi, ascuțiți, mulți, împletiți, care împung și provoacă dureri. Dar sufletele mari, curajoase, încet-încet, cu răbdare și resemnare ajung să-i smulgă unul câte unul și ajung să-i distrugă. Suntem convinși că dv. înțelegeți că de multe ori noi vrem să fim umili fără a suferi dispreț, să fim răbdători fără a avea neplăceri, să fim ascultători fără a ne supune poruncii, să fim săraci fără a simți vreo lipsă, să fim virtuoși fără sudoare și fără efort, să fim penitenți fără durere și căință; vrem să fim lăudați fără să merităm, să fim iubiți fără să fim buni, să fim onorați fără sfințenie. Dar nu acestea sunt învățăturile și faptele lui Isus Cristos și nici ale sfinților... În speranța că ați înțeles cele de mai sus, vă dorim binecuvântare de la Domnul!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat