Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Complicațiile diabetului: cum apar și cum le putem preveni

Diabetul zaharat face parte din categoria bolilor cronice, adică a celor care se întind pe o perioadă lungă de timp. Cercetările permanente din domeniu caută să vină cât mai mult în sprijinul pacienților pentru a le facilita administrarea medicamentelor sau a insulinei. Pacienții diabetici prezintă risc ridicat de a dezvolta complicații grave în absența tratamentului sau dacă tratamentul nu este adecvat. Iată de ce controlul atent și menținerea glicemiei la valori apropiate de cele normale sunt esențiale.

Complicațiile se referă pe de o parte la modul de administrare a tratamentului - în doze prea mari sau prea mici, care conduce la crize acute de hiperglicemie, respectiv de hipoglicemie, iar pe de altă parte la efectele pe care le poate avea în timp nivelul crescut al glicemiei asupra tuturor organelor din corp.

Efectul în timp al hiperglicemiei ca urmare a unui tratament ineficient are la bază în principal afectarea vaselor de sânge prin îngroșarea pereților acestora sau prin lezarea lor, împiedicând astfel aprovizionarea corectă cu sânge a organelor. Odată cu sângele ajung la organe diverse nutriente și oxigenul, fără de care supraviețuirea devine imposibilă.

Când sunt afectate vasele de la nivelul inimii pot apărea inițial dureri trecătoare și ulterior infarct, iar când sunt afectate cele de la nivelul creierului pot apărea accidente vasculare cerebrale (din cauză că inima și creierul nu primesc oxigen).

Distrugerea vaselor de sânge de la nivelul ochilor, inițial, cauzează vedere încețoșată apoi pierderea totală a vederii. Pot apărea, de asemenea, glaucom și cataractă. Este recomandat un examen oftalmologic anual.

Rinichii au rolul de filtrare a toxinelor din sânge și de trimitere a sângelui curat înapoi în organism. Rupturile vaselor de sânge de la acest nivel determină un dezechilibru, cu trecerea nutrienților în urină și păstrarea în vase a toxinelor, producând complicații grave.

Când sunt afectate vasele de sânge care aprovizionează cu nutrienți și oxigen nervii, apare ceea ce numim neuropatie diabetică. Dacă sunt afectați nervii de la picioare (cel mai frecvent), pacienții simt inițial furnicături sau arsuri, iar apoi are loc pierderea totală a sensibilității. Deoarece se pierde sensibilitatea, pacientul nu mai simte durere atunci când își rănește piciorul, rana se poate infecta, iar din cauza circulației slabe se va vindeca greu sau va evolua spre complicații mai grave. Recomandări: evitați încălțămintea care vă strânge; nu călcați cu picioarele goale; verificați pantofii înainte de a-i încălța pentru a nu avea pietricele sau zone de uzură; evitați sandalele, tocurile înalte, încălțămintea din plastic sau cu vârf ascuțit. Purtați mereu șosete (de preferat fără cusături); nu spălați picioarele cu apă prea fierbinte (afectează pielea); uscați bine picioarele după spălare prin mișcări ușoare; folosiți creme pentru a evita crăparea pielii; verificați în fiecare seară picioarele pentru a observa dacă apar leziuni de orice fel. Hiperglicemia afectează, de asemenea, nervii de la nivelul organelor interne, producând bătăi accelerate ale inimii, grețuri, vărsături, dureri abdominale, constipație, diaree și pierderea involuntară de urină.

Trebuie menționate, de asemenea, și alte complicații cum sunt infecțiile de orice fel (prin scăderea imunității), tulburările de fertilitate și afecțiuni ale ficatului, pielii, dinților, articulațiilor și oaselor.

Pacienții cu diabet prezintă risc mare de a dezvolta complicații care amenință viața, dar trebuie reținut că exercițiul fizic zilnic, alimentația sănătoasă, medicația adecvată și menținerea nivelurilor normale ale colesterolului și tensiunii arteriale reduc aceste riscuri, asigurând o speranță de viață apropiată de a celor fără diabet. De asemenea, este importantă consultarea medicului pentru orice modificare a stării de sănătate și pentru control periodic în vederea prevenirii acestor complicații.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat