Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

©iluva

În centru Lituaniei, într-un peisaj mirific, se află sanctuarul de la ©iluva, cel mai vechi din țară, "o oază spirituală care a ajutat credința să supraviețuiască în timpurile grele ale ocupației sovietice".

Cinstirea Maicii Domnului își are originea chiar de la încreștinarea poporului lituanian. Ducele Jogaila a fost botezat în anul 1387, căsătorindu-se cu o tânără poloneză, și a devenit un zelos promotor și apărător al credinței catolice. Inițiativa construirii unei biserici la ©iluva a aparținut lui Patras Gedgaudas, un sfetnic al curții, în anul 1457.

Din nefericire, reforma lui Martin Luther din anul 1517, care se răspândise deja în Germania și în Prusia, a afectat mult și Lituania. Protestanții au cucerit terenul pe care se afla biserica și au construit o capelă și un seminar calvin. Însă icoana Mariei și multe documente despre construirea bisericii au fost salvate de către fostul paroh, care a închis totul într-un seif metalic pe care l-a îngropat.

În secolul al XVI-lea au fost închise sau dărâmate multe biserici, printre care și cea din ©iluva, iar preoții exilați.

După sosirea iezuiților, în anul 1569, catolicismul a începu să se revigoreze, iar pe la 1600 au reușit să impună o lege prin care toate clădirile și terenurile confiscate trebuiau înapoiate catolicilor.

În anul 1608, câțiva copii pășteau oile chiar pe locul bisericii de odinioară. Pe vârful unei pietre mari din câmp au văzut o tânără, cu părul lung, care, ținând în brațe un copil, era tristă și plângea. Unul dintre copii a alergat și i-a vorbit catehetului protestant despre apariție. Catehetul, împreună cu rectorul seminarului, au venit la locul apariției. Văzând-o pe acea tânără, au întrebat-o: "Doamnă, dar de ce plângi?" Tânăra a răspuns: "Plâng pentru că odinioară în acest loc era cinstit și adorat Fiul meu, dar acum lumea ară și seamănă aici". Și imediat a dispărut.

Vestea s-a răspândit repede. Un delegat episcopal a vorbit cu martorii și a încercat să găsească seiful cu icoana și cu documentele ascunse. Singurul om care mai știa ceva despre acestea era bătrân și orb. L-au condus la locul apariției, iar aici, printr-o minune, bătrânul și-a recăpătat vederea și a putut recupera seiful cu documente și cu icoana Fecioarei.

Documentele vechi au ajutat ca Biserica Catolică să-și recupereze terenul de la ©iluva.

Biserica de azi a fost edificată între anii 1760 și 1773, în stil baroc, cu pereții exteriori din cărămidă roșie aparentă, iar între turnuri este amplasată, pe fond alb, o imagine a Maicii Domnului.

Capela actuală a Mariei, tămăduitoarea bolnavilor, se înalță peste piatra aparițiilor sub forma unui turn pătrat, înalt de 44 de metri. Icoana Mariei cu pruncul este din perioada imediat următoare aparițiilor din anul 1608 și este o copie a icoanei din bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma.

În anul 1775, Sfântul Scaun a dat permisiunea ca icoana să fie încoronată, iar episcopul Steponas Giedraitis a stabilit data de 8 septembrie 1786. Icoana a fost împodobită cu două coroane de aur masiv. La celebrare au participat, timp de trei zile, peste 30.000 de credincioși, din țările baltice și din Polonia.

Papa Paul al VI-lea i-a conferit titlul de basilica minor în anul 1974.

La 8 septembrie 1991, la ©iluva, episcopii din Lituania au celebrat o Liturghie de mulțumire pentru independența câștigată în fața Rusiei.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea s-a rugat în sanctuarul lituanian în anul 1993, iar papa Benedict, în anul 2006, a binecuvântat alte două coroane pentru icoana sanctuarului.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat