Papa la Strasbourg și în Turcia
Sfântul Părinte a făcut două călătorii internaționale într-o singură săptămână. Marți, 25 noiembrie 2014, papa a mers la Strasbourg, la Parlamentul European și la Consiliul Europei. Vineri, 28 noiembrie 2014, Sanctitatea sa a ajuns în Turcia, pentru o vizită pastorală de trei zile.
Vizita la Strasbourg a fost cea mai scurtă vizită papală din istorie, cu o durată de 3 ore și 50 de minute și a fost caracterizată de absența oricărui eveniment pastoral, liturgic sau religios. Papa a preferat să păstreze claritatea scopului acestei călătorii, vizitând doar instituțiile europene. Vizita a reprezentat un moment de reflecție asupra situației actuale a Europei, atât de schimbată de la ultima călătorie a unui pontif la Strasbourg: cea a lui Ioan Paul al II-lea, în 1988.
În scurtul mesaj sub formă de autograf pe care l-a scris în Cartea de aur a Parlamentului European, papa declara referitor la viitorul Europei: "Pentru a merge spre viitor este nevoie de trecut, de rădăcini profunde, de curajul de a nu se ascunde în fața prezentului și a provocărilor acestuia". În discursul prezentat la Consiliul Europei, pontiful a mulțumit membrilor adunării parlamentare, "pentru angajamentul depus și contribuția adusă păcii în Europa, prin promovarea democrației, drepturilor omului și a statului de drept". Papa a continuat spunând că slujirea reciprocă trebuie să constituie cheia de boltă a misiunii Consiliului Europei, în favoarea păcii, libertății și demnității umane".
Cu o durată de trei zile, vizita papei Francisc în Turcia a avut o puternică amprentă ecumenică și interreligioasă. Ea a avut loc la invitația președintelui Republicii Turcia, a patriarhului ecumenic Bartolomeu I și a episcopilor catolici.
Vineri, 28 noiembrie 2014, papa s-a aflat la Ankara, unde a vizitat mausoleul lui "Kemal Atatürk", apoi a mers la Palatul Președinției, unde s-a întâlnit cu președintele și autoritățile.
Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, suveranul pontif a plecat spre Istanbul, unde a vizitat Muzeul "Sfânta Sofia" și moscheea "Sultan Ahmed". A urmat apoi sfânta Liturghie la catedrala catolică "Duhul Sfânt" cu predica papei Francisc, rugăciunea ecumenică în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" și întâlnirea privată cu patriarhul Bartolomeu I la Palatul Patriarhiei din Istanbul. În cadrul momentului de rugăciune pentru unitate, Sfântul Părinte a declarat că "a fi frați în speranța lui Cristos cel înviat este un har, dar și o răspundere".
Duminică, 30 noiembrie 2014, papa a celebrat sfânta Liturghie în capela Delegației Apostolice din Istanbul, după care a asistat la Liturghia din biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe", urmată de binecuvântarea ecumenică și semnarea unei declarații comune, în care se amintește de interesul comun pentru unirea cât mai urgentă a celor două Biserici, de grija pentru situația din zonele unde sunt persecutați creștinii sau sunt războaie și de promovarea dialogului cu islamul.
Au fost a V-a și a VI-a călătorie apostolică, după cele efectuate în Brazilia, Țara Sfântă, Republica Coreea și Albania. A șaptea călătorie apostolică internațională va avea loc în perioada 12-19 ianuarie, în Sri Lanka și Filipine.
Pr. Claudiu Bulai
* * *
Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE) aleasă prin scrutin direct odată la cinci ani. Alături de Consiliul Uniunii Europene și de Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. Parlamentul este compus din 766 de membri.
Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei.
* * *
Republica Turcia
Suprafața: 780.580 km2
Populația: 75.627.384
Capitala: Ankara
Religii: musulmani (aproape 100%), catolici de rit roman, armean, sirian și caldeean (aproximativ 53.000)
Ziua națională: 29 octombrie (aniversarea declarării Republicii)