Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Curajul păcii

Papa Francisc a invitat în ziua de 8 iunie "în casa sa", la Vatican, pe președinții israelian și palestinian, împreună cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I, la o întâlnire pentru invocarea păcii, așa cum a fost denumit evenimentul. Inițiativa papei a trezit un val de apreciere în rândul multor persoane de diferite culturi, patrii, limbi și religii, iar întâlnirea propriu-zisă a făcut să crească speranța unei lumi în care să domnească pacea și armonia.

În discursul său, papa Francisc a amintit că "lumea este o moștenire primită de la strămoșii noștri, dar și un împrumut al fiilor noștri". Acești fii doresc să trăiască într-o lume în care să nu domnească teroarea violențelor și a războaielor: "Fiii care sunt obosiți și epuizați de conflicte și doritori să ajungă la zorii păcii; fiii care ne cer să dărâmăm zidurile dușmăniei și să parcurgem calea dialogului și a păcii pentru ca iubirea și prietenia să triumfe".

"Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu" (Mt 5,9) este cea de-a șaptea fericire proclamată de Isus. Este singura fericire care nu spune numai cum trebuie să fim (săraci, blânzi, milostivi etc.), ci ceea ce trebuie să facem în mod concret. A fi făcători de pace nu înseamnă doar a fi pacifici, adică persoane liniștite și calme, care evită orice fel de tensiune și violență. Nu este suficient nici să fim pacifiști, adică persoane care se opun războiului. Potrivit îndemnului lui Cristos trebuie să fim pacificatori, adică persoane care prin modul lor de a gândi și de a acționa contribuie la instaurarea păcii. Pacea nu este o problemă care îi privește pe responsabilii națiunilor, ai guvernelor și ai organismelor internaționale, ci, în primul rând, pe fiecare dintre noi. Pacea este o valoare prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna politicienilor! Auzind știrile dramatice despre războaiele din Țara Sfântă, Ucraina, Irak, Siria, Libia etc. ne întrebăm inevitabil: Ce pot face eu? Iată câteva "căi" pentru a fi făuritori de pace:

Păstrează-ți inima în pace! Sfântul Ioan Bosco spunea: "Cine nu este în pace cu Dumnezeu, nu este în pace cu sine, nu este în pace cu alții". Dumnezeu este izvorul păcii și atâta timp cât rămâi în comuniune cu Dumnezeu vei ști să umbli pe căile păcii în orice situație. În Biblie, cuvântul pace, shalom, indică mai multe realități. Înseamnă liniște, bunăstare, siguranță, succes, glorie etc. Toate acestea le poți dobândi dacă îl lași pe Principele păcii să domnească în inima ta.

Roagă-te pentru pace! Inima ta, familia ta, comunitatea ta, țara noastră, lumea întreagă au nevoie de pace. Rugăciunea este aceea care contribuie la instaurarea păcii. La aceeași întâlnire pentru invocarea păcii, papa a înălțat o rugăciune: "Am încercat de atâtea ori și timp de atâția ani să rezolvăm conflictele noastre cu forțele noastre și chiar cu armele noastre; atâtea momente de ostilitate și de întuneric; atâta sânge vărsat; atâtea vieți frânte; atâtea speranțe îngropate... Însă eforturile noastre au fost zadarnice. Acum, Doamne, ajută-ne tu! Dă-ne tu pacea, învață-ne tu pacea, condu-ne tu spre pace!"

Seamănă pacea! Din păcate, trăim într-un mediu în care se propagă atât de mult violența în limbaj, în gesturi, în atitudini! De multe ori ne lăsăm și noi angrenați în vârtejurile răzbunării, ale reacției acide, ale răutății. Tocmai aceste situații trebuie evitate! Un proverb spune că războiul vine din cuvintele "al meu" și "al tău". Luptă împotriva egoismului propriu și atunci vei sădi mai multă pace!

Pentru toate acestea este nevoie de curaj, precum spune papa Francisc: "Pentru a face pacea este nevoie de curaj, mult mai mult decât pentru a face războiul. Este nevoie de curaj pentru a spune da întâlnirii și nu ciocnirii; da dialogului și nu violenței; da negocierii și nu ostilităților; da respectării acordurilor și nu provocărilor; da sincerității și nu duplicității. Pentru toate acestea este nevoie de curaj, mare forță sufletească".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat