Papa va vizita Albania
Sfântul Părinte papa Francisc va face o vizită de o zi în Albania la 21 septembrie.
La finalul rugăciunii Angelus din 15 iunie, papa a anunțat că a acceptat invitația episcopilor și autorităților civile din Albania de a vizita această țară, afirmând că "prin această scurtă călătorie doresc să întăresc în credință Biserica din Albania și să mărturisesc încurajarea și iubirea mea unei țări care a suferit îndelung drept consecință a ideologiilor din trecut".
Plecarea va fi la ora 7.30 de pe aeroportul Fiumicino din Roma, urmând să ajungă pe aerodromul "Maica Tereza" din Tirana la ora 9.00 unde va fi salutat de premierul Edi Rama. Va merge apoi la palatul prezidențial, unde va face o vizită de curtoazie președintelui Republicii Albaneze, Bujar Nishani, după care va saluta autoritățile politice.
La ora 11.00, papa va celebra Liturghia și va spune Angelus în Piața "Maica Tereza". Apoi va merge la Nunțiatura Apostolică pentru a lua masa cu episcopii albanezi și cu membrii delegației papale. La ora 16.00, se va adresa liderilor celorlalte religii, respectiv confesiuni creștine, la Universitatea Catolică "Maica Bunului Sfat". La ora 17.00, se va ruga vesperele cu preoții, persoanele consacrate, seminariștii și membrii laicatului albanez în catedrala din Tirana, după care, la ora 18.30, îi va vizita pe copiii de la Centrul "Betania", alături de persoane de la alte centre caritabile din Albania. La ora 19.45, va merge spre aeroport, plecând spre Roma la ora 20.00.
Referitor la această vizită, Mons. Rrok Mirdita, arhiepiscopul de Tirana, într-un interviu acordat postului Radio Vatican, spunea: "Biserica din Albania așteaptă vizita papei Francisc. Este semnul comuniunii cu succesorul lui Petru și a fidelității față de el, prin care poporul nostru s-a simțit ca făcând parte din Biserica Universală. Așa a fost chiar și atunci când succesorii lui Petru și ai Bisericii erau considerați dușmanii țării. Mă gândesc la lunga persecuție religioasă sub regimul comunist, dar și la alte momente din trecut. Acum, succesorul lui Petru ne privește și vine să ne întâlnească, confirmându-ne în credință".
Albania a cunoscut comunismul în perioada 1944-1992, timp în care creștinii și musulmanii au fost persecutați. Dictatorul comunist, Enver Hoxha, a făcut din Albania "primul stat ateu" din lume în anul 1967. Numeroase biserici și moschee au fost distruse, aproximativ 1.800, iar altele au fost transformate în cinematografe, teatre sau săli de dans. Preoții și imamii au fost arestați. În acea perioadă, a merge la Liturghie era anticonstituțional. Albania a rămas un stat închis până la căderea regimului comunist în anul 1992. Papa Ioan Paul al II-lea a mers acolo în 1993. Comunismul a făcut ca ortodocșii să se adune în partea de sud, în timp ce catolicii s-au strâns în partea de nord a țării. După căderea comunismului se aștepta să apară conflicte între confesiuni, dar oamenii au arătat că pot trăi în pace.
Catolicii albanezi sunt organizați în două arhidieceze și trei dieceze, plus o administrație apostolică în sudul Albaniei. Numărul catolicilor este de aproximativ 300.000, împărțiți în 72 de parohii. Sunt 11 episcopi, 48 de preoți, 35 de călugări și 177 de călugărițe.
Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat recent că papa Francisc a acceptat invitația autorităților civile și a episcopilor din Sri Lanka și Filipine. Ca urmare, în anul următor va face o călătorie apostolică în Sri Lanka în perioada 12-15 ianuarie, iar în Filipine în perioada 15-19 ianuarie.
* * *
Suprafața: 28.748 km2
Populația: 3,162 milioane (2012)
Capitala: Tirana
Religii: musulmani 60%, ortodocși 30%, catolici 10%
Ziua națională: 12 noiembrie - Ziua independenței față de Imperiul Otoman (1912)
Pr. Claudiu Bulai