Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Migranții, chemați să-și mărturisească credința

Lumea, mai mult ca oricând, este într-o continuă mișcare: dintr-o localitatea în alta, dintr-o țară în alta, iar mai recent, dintr-un continent în altul.

Istoria Vechiului Testament începe cu istoria unui migrant: Abraham, care pleacă din Caldeea spre Canaan, la îndemnul lui Dumnezeu. Însuși Isus a trebuit să fie un permanent migrant: din Betleem spre Egipt și apoi la Nazaret. În viața publică a peregrinat mereu din cetate în cetate, ajungând să pătimească la Ierusalim. Maria a făcut drumul lung spre Ein Karem și apoi împreună cu Isus de mai multe ori la Ierusalim. Apostolii, pentru a-și împlini misiunea de evanghelizatori, au trebuit să străbată mări și țări. Pe toți ne impresionează lungile și grelele călătorii ale sfântului Paul.

Misionarii, pentru a evangheliza, au acceptat să-și părăsească patria și casa pentru a trăi mereu printre străini, adesea la cele mai sărace și oropsite popoare. Noi înșine, aici în Moldova, am primit darul credinței catolice grație misionarilor care au acceptat să vină pe aceste meleaguri.

Când ne referim la migranți vorbim de toți cei care, din diferite motive, trebuie să părăsească propriul domiciliu pentru un altul: muncitori, studenți, pelerini, misionari, refugiați politici, conducători auto, marinari, lucrători din aeroporturi, romi, nomazi, oameni ai circului. O realitate care impresionează și mai mult este că în acest proces intră chiar familii întregi, părinți și copii.

Partea frumoasă a lucrurilor constă în faptul că toți aceștia, în locul de destinație pot deveni evanghelizatori. Ne-am bucurat adesea auzind de la preoții străini vorbindu-se despre evlavia și credința catolicilor noștri ajunși în Italia sau în Spania.

Papa Benedict al XVI-lea, în mesajul pentru Ziua Migrantului și Refugiatului care se va celebra la 13 ianuarie, subliniază tocmai acest aspect: "migrațiile, pelerinaj de credință și de speranță". Papa subliniază: "Credința și speranța formează un binom de nedespărțit în inima atâtor migranți. Călătoria lor este animată de o profundă încredere în Dumnezeu care nu-și abandonează propria creatură. Această încredere îi face să suporte mai ușor rănile dezrădăcinării și ale distanțelor".

Recentul Sinod al Episcopilor, în propoziția 21, vorbind despre migranți, afirmă că aceștia nu sunt "numai primitori ai vestirii, ci și protagoniști ai proclamării evangheliei în lumea modernă". Mai mult, migrantul este sau trebuie să fie un împlinitor al misiunii Bisericii, adică este subliniat aspectul misionar și evanghelizator al migrantului. Cine lasă propria țară și ajunge în alta, dacă este credincios, nu se va limita să ofere celui care îl primește doar rodul muncii sale, ci va simți nevoia să-și mărturisească credința cu bucurie și fără teamă.

În acest An al Credinței, dar și al noii evanghelizări, am dori ca toți cei care părăsesc pentru un motiv sau altul comunitățile noastre din Moldova să fie pentru gazdele lor făclii ale credinței, mărturisitori fideli ai speranței și împlinitori ai celei mai mari porunci: iubirea.

Îi înconjurăm cu rugăciunea noastră pe toți cei plecați spre alte zări, și într-un mod deosebit pe preoții care îl slujesc pe Isus departe de țară și împlinesc un mandat, mereu urgent, de a vesti evanghelia celor care îl caută pe Dumnezeu și au nevoie de o făclie vie pentru pașii lor pe cărările lumii de azi.

Tuturor fraților noștri, aflați în procesul migrator - o adevărată prețuire, exprimată de mesajul Sfântului Părinte, și o încurajare din partea preoților care îi însoțesc și din partea celor care lucrează în Oficiul Diecezan pentru Pastorația Migranților.

Cu prețuirea și îmbrățișarea noastră,

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat