- În apararea sanatatii - |
Alcoolul... închisoare pentru suflet
Se poate recupera o persoană dependentă de alcool? Ce se poate face? În acest an, o dată la două luni, vă propunem câteva articole prin care să aflați mai multe despre pericolul pe care îl reprezintă alcoolul pentru persoana dependentă și pentru familia lui și că există soluții concrete și la îndemână pentru rezolvarea acestei probleme.
Ispita creează iluzii care devin, din păcate, hrana zilnică a omului, hrană care distruge, încetul cu încetul, tot ce înseamnă bun în ființa umană. O asemenea ispită este și alcoolul.
Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (ACAR), care își desfășoară activitatea din anul 2004, cu sprijinul Congregației "Mica Operă a Divinei Providențe" (Don Orione), vine în întâmpinarea tuturor familiilor cu probleme legate de consumul de alcool, oferind șansa la o viață nouă.
Abordarea este una sistemică, familială (Metoda Hudolin), în centrul procesului de ajutor fiind persoana dependentă și familia acesteia, împreună integrați, alături de alte familii, în comunități multifamiliale (Cluburi ale Alcoolicilor în Recuperare). Programul de revenire la un stil de viață sănătos presupune parcurgerea etapei inițiale, cea de spitalizare într-un spital sau clinică de psihiatrie, de către persoana consumatoare, ulterior urmând integrarea sa în Centrul de Recuperare Postcură din Iași, în regim rezidențial, pentru o perioadă de recuperare de 3-4 săptămâni, beneficiind, alături de familie, de servicii de tipul: comunități multifamiliale, consiliere individuală, de cuplu, de grup, educație pentru sănătate, activități de terapie ocupațională, integrare în grup de suport (Club). Clubul presupune participarea constantă a familiei la întâlniri, o dată pe săptămână, o oră și jumătate, în locația aleasă, pe o perioadă cât mai lungă de timp, pentru consolidarea schimbărilor la nivel comportamental și implicit menținerea abstinenței la alcool. Cluburi ale Alcoolicilor în Recuperare există în Iași, Răducăneni, Roman, Timișoara, iar posibilități de creare și dezvoltare de noi grupuri de suport există în București și în orice comunitate, urbană sau rurală, din țară, în funcție de disponibilitatea familiilor și comunităților de participare și schimbare a obiceiurilor de consum.
Este de ajuns un apel telefonic la 0232/228204 sau un email la acar@alcoologia.ro sau acar_2004ro@yahoo.com și veți primi detalii despre modalitatea concretă de ajutor. Amănunte sunt și pe site-ul asociației: www.alcoologia.ro.
Ramona Ciobanu
* * *
Alcoolul... "iadul" vieții mele
"Am devenit consumator de alcool cu mulți ani în urmă, prin anii studenției. Totuși, nu am fost niciodată un consumator care să-și ia zilnic doza (porția) de alcool, dar, când consumam, o țineam câteva zile în șir, o săptămână, ajungând chiar și la aproape două săptămâni, după care urmau perioade de abstinență mai lungi sau mai scurte. Au început problemele în familie, la locul de muncă, prietenii mă ocoleau. Era din ce în ce mai rău. Am avut numeroase internări: la spitalul de psihiatrie, în clinicile de drogo-dependenți. Ulterior, după externare, am început să particip și eu la întâlnirile clubului (grupului de suport) alături de familia mea. Părerea mea este că înființarea acestor cluburi a fost o idee foarte bună și că ele vin în ajutorul nostru, al celor care au consumat alcool în exces. Aici îți poți descărca sufletul de tot ce te apasă. Poți împărtăși altora necazurile, grijile și greșelile pe care le-ai făcut în viață... și ceilalți te ascultă, își spun o părere, îți dau un sfat, dar cel mai important lucru este că nimeni nu te judecă! Pe lângă ajutorul pe care ți-l dă medicul și clubul, în același timp trebuie să ai și suportul moral din partea familiei, al prietenilor, al colegilor de școală, de serviciu, toate contribuind la reabilitarea ta și reintrarea într-o viață normală".
(M.M., 38 ani, șapte ani de abstinență)