Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Mons. dr. Anton Gabor

Portret de cărturar

Monseniorul Anton Gabor (1883-1936) este personalitatea care și-a legat cel mai mult numele, în prima jumătate a secolului al XX-lea, de apariția și dezvoltarea presei catolice din Dieceza de Iași și nu numai. Astfel, beneficiind de sprijinul și îndrumarea superiorilor săi bisericești, el a lucrat, încă din anul 1908, la proiectul fondării unei publicații bisericești, idealul a generații de episcopi și preoți, care se va concretiza în ianuarie 1913, odată cu apariția revistei diecezane "Lumina creștinului". Mons. Anton Gabor a avut, așadar, intuiția genială de a fonda o publicație bisericească, născută din nevoia, pe de o parte de a apăra "cauza catolică" și pe credincioși de curentele culturale și ideologice nocive, cât și de concepțiile eronate din viața publică, pe care libertatea de opinie a epocii moderne le favoriza, iar pe de altă parte de a face cunoscută istoria, cultura, valorile spirituale și culturale promovate de Biserica locală și universală.

Revista "Lumina creștinului" a evitat cu strictețe abordarea unor teme de factură politică, dar a găzduit unele articole care condamnau primejdia reprezentată de ideologiile extremiste: fascismul și comunismul.

Un alt merit al Mons. Anton Gabor a fost acela de a fi știut să-și afle colaboratori valoroși, "oameni cu suflete mari, iubitori ai scrisului bisericesc", care, cu toții, au făcut sacrificii pentru progresul revistei și al Institutului "Presa Bună" fondat în anul 1926, cât și pentru răspândirea presei și a publicațiilor catolice în rândurile credincioșilor. A știut să atragă, pentru susținerea materială și promovarea publicațiilor Institutului "Presa Bună", numeroși binefăcători ale căror nume erau popularizate în paginile publicațiilor.

Contemporanii săi au fost impresionați de devotamentul, tenacitatea și perseverența manifestate de Mons. Anton Gabor pentru dezvoltarea Institutului "Presa Bună", cât și pentru creșterea calității revistei "Lumina creștinului" și a tuturor publicațiilor institutului.

Revista "Lumina creștinului" a devenit cu timpul un model în presa catolică românească din perioada interbelică.

Mons. Anton Gabor a militat constant pentru unificarea presei catolice românești, de numele său legându-se și proiectul fondării, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a revistei "Dacia creștină". Tot el a avut inițiativa, nematerializată însă, a fondării unui cotidian catolic românesc, care urma să fie susținut și de diecezele greco-catolice. Un alt deziderat al său, rămas și acesta neîmplinit, a fost cel al organizării la nivel național a unor dezbateri privind problemele presei catolice, la care să participe redactorii de la "Lumina creștinului" (Iași), "Sentinela catolică" (Iași), "Viața" (Hălăucești), "Curierul parohiei catolice" (Galați), "Unirea" (Blaj), "Vestitorul" (Oradea), "Cuvântul adevărului" (Mănăstirea Bixad - Satu Mare), "Curierul creștin" (Gherla).

Mons. Anton Gabor a fost elogiat în presa catolică pentru pasiunea dedicată presei creștine moderne adaptată epocii, pentru viziunea sa unificatoare, cât și pentru idealismul său care depășea uneori puterea de înțelegere a contemporanilor. În anul 1935 era apreciat drept cel mai valoros ziarist bisericesc din România, motiv pentru care a fost desemnat de arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar să reprezinte România la Expoziția Mondială a Presei Catolice organizată în anul 1936 la Vatican. La rândul său, ep. Mihai Robu era convins de faptul că Mons. Anton Gabor urma să facă tot posibilul pentru ca "România romano-catolică să fie demn reprezentată. Și o va face cu bucurie și mare mulțumire sufletească, văzându-și în parte visul sau idealul împlinit".

Nu a mai reușit, din păcate, trecând la cele veșnice la 19 februarie 1936.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat