Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Convertirea

În fiecare an, peste Postul Mare stă chemarea Domnului nostru la convertire: "Timpul s-a împlinit, împărăția lui Dumnezeu este aproape! Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). Iar în Scrisoarea către Romani (12,2) se spune: "Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit". Nebăgarea de seamă, superficialitatea, continua distragere și influențare a mass-media nu se potrivesc cu credința noastră în Cristos și în cuvântul său. Viața noastră are nevoie de profunzime. Viața noastră nu trebuie să se piardă în consumism, în lâncezeală. Este mult prea prețioasă pentru așa ceva, este irepetabilă.

Întreabă-te odată: are Dumnezeu motiv de bucurie cu tine? Fiecare dintre noi are o misiune de la Dumnezeu, căreia el trebuie să-i răspundă cât se poate de bine și de desăvârșit. Indiferent dacă ești tânăr sau bătrân, sănătos sau bolnav, în putere sau dependent de ajutorul altora: valoarea ta nu este dată de societate sau de ce spun oamenii, ci de ce spune Dumnezeu despre viața ta.

Când un tânăr l-a întrebat pe Cristos ce ar trebui să facă pentru a dobândi viața veșnică, Isus i-a spus scurt și concis: "Dacă vrei să intri în viața veșnică, păzește poruncile!" (Mt 19,17b). Aceasta este valabil și pentru noi. A păcătui înseamnă a desconsidera valoarea marcajelor drumului prin care Dumnezeu vrea să ne ferească, mai ales de ceea ce poate distruge spiritul nostru, inima și trupul nostru. Experiența arată că totuși "este ceva" despre anumite prescripții, așa cum ne-au fost ele transmise în Biblie, prin cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Trebuie să le redescoperim și să punem iar în valoare însemnătatea lor prin viață. Acesta poate să fie punctul de plecare al unei întoarceri.

Cine vrea să dea curs chemării lui Isus la convertire va trebui mai întâi să se întrebe critic: Unde mă aflu eu? Unde este păcat și vină în viața mea? La aceste întrebări nu se poate răspunde numai cu o indicație spre porunci și interdicții, aproape ca o bifare pe o listă. Vinovăția are de-a face, mai înainte de toate, cu libertatea omului și cu responsabilitatea sa pentru propria-i viață, pentru semenii săi și pentru mediul înconjurător. Omul poate să-și folosească rău libertatea. El poate să-și piardă și să-i facă și pe alții să-și piardă sensul vieții. Poate să dea greș și să rateze în viața familială, profesională și particulară, în relațiile cu oamenii cu handicap sau cu bătrânii, să dea greș cu sănătatea lui. Comportamentul meu în trafic, la locul de muncă sau în timpul liber are de-a face în mod esențial și cu libertatea și responsabilitatea mea față de viață.

Cu privirea către Isus, îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea puterea ca în aceste zile și săptămâni să învățăm să ne descoperim slăbiciunile și punctele tari. Ne rugăm să ne dea puterea să nu ne izolăm în ceea ce ne apasă și ne împovărează, trăgându-ne în jos. Ne rugăm pentru puterea de a nu ne ascunde și a decade în autocompătimire. Cu privirea către Isus, putem să căpătăm curajul și încrederea că Dumnezeu însoțește viața și povara noastră, chiar dacă nu putem să simțim prezența sa, că el nu a uitat de noi și de crucea noastră, că el știe de suprasolicitarea noastră și nu ne lasă singuri.

Vreau să pun acum într-o rugăciune ceea ce am reflectat până acum: Doamne, tu cunoști slăbiciunea noastră, suntem prea îngăduitori față de noi înșine, nu putem renunța, voim să justificăm cu scuze propriul comportament. Câtă nenorocire și suferință se nasc astfel adesea pentru propria familie, pentru semeni! Doamne, tu te ridici iar. Astfel, îi ajuți și pe toți aceia care vor să se desfacă din legăturile păcatului și ale bunurilor materiale, care vor ca tu să domnești peste ei și să se afle deasupra lucrurilor materiale. Ajută-mă și pe mine să mă ridic.

(Din "Călăuze spre Cristos").

Prelat Albert Holenstein



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat