Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Zăpadă la Roma

La începutul lunii trecute a nins la Roma. Și ce dacă a nins, veți spune! A nins în atâtea părți ale pământului, ninge de atâția ani, ce e deosebit dacă ninge la Roma? La Roma, totul e deosebit când ninge, pentru că de obicei nu ninge, iar când ninge, totul este "paralizat". Este exact ceea ce s-a întâmplat la începutul lunii trecute.

Dincolo însă de zăpada în sine, ninsoarea de la Roma a tras un mare semnal de alarmă în ceea ce privește familia. Acum veți spune, ce treabă are familia cu zăpada de la Roma!?

În dimineața în care ne-am trezit și am găsit zăpadă afară, singurii care se mai încumetau să iasă din casă erau câțiva temerari dornici să fotografieze evenimentul atât de rar. Printre ei, într-un parc, și o familie. Erau doi părinți tineri alături de copilul lor. Din mersul lor se putea vedea că nu erau obișnuiți cu zăpada.

La un moment dat a alunecat copilul, după care, pentru că nu i-au dat drumul din mâini, deși nu era nici un pericol, au alunecat și au căzut și părinții unul peste celălalt. S-a făcut acolo o busculadă și la propriu și la figurat. Au început apoi să se certe și să arunce vina de la unul la celălalt, chiar și prin cuvinte "grele". Copilul a început să plângă și să strige: "Vreau acasă!" Și au plecat!

Poate că la început acei părinți erau bine intenționați. Voiau să-i ofere copilului lor, dar și lor înșiși o "ieșire" la zăpadă. Ceea ce nu era rău! Rău a fost faptul că, odată ajunși în parc, nu și-au lăsat copilul liber.

L-au "sufocat" pe copil cu atâta atenție, iar aceasta s-a transformat apoi în "Vreau acasă!" Cine știe ce o mai fi urmat și acasă!

Mai întâi că erau într-un parc, apoi, odată ajunși acolo, l-ar fi putut lăsa pe copil liber să se bucure de zăpadă. Așa ar fi avut timp și pentru ei! Grija exagerată însă a stricat totul. Și pentru că nu a fost destul, chiar și în căderea copilului l-au ținut de mână, ceea ce a provocat căderea tuturor și apoi ceea ce a urmat.

Părinți, săracii părinți care fac totul pentru copilul sau copiii lor, care le scot spinii din pește ca ei să nu facă efort, care le întind margarina și dulceața pe pâine, pentru a nu se murdări, care le duc ghiozdanul până la școală, ca să nu îi doară spatele... Mai mult, părinți care "cad" o dată cu copiii lor, pentru ca în căzătură să nu fie singuri! Iar libertatea copilului... unde mai este?

Când vor învăța copiii noștri să-și scoată singuri spinii din pește sau când își vor pune singuri margarină și dulceață pe pâine? Și mai ales, când vor învăța că viața în sine are "prețul" ei și că trebuie să fie pregătiți să-l plătească?

Când părinții fac totul în locul copilului, copilul nu mai are spațiul necesar pentru a-și dezvolta propriile aptitudini. Și apoi și copiii au "dreptul" să lunece pe zăpadă, pentru a învăța cum se merge pe ea. Și ei au dreptul să "înghită" câte un spin de pește, dacă e să-l înghită, pentru a ști că peștele are spini și că trebuie să fie atenți. Și de ce nu, și ei au dreptul să-și pregătească singuri micul dejun, pentru că va veni o vreme când vor trebui să pregătească nu doar micul dejun, ci și prânzul, și cina, să măture casa, să întâmpine oaspeți, să-i ajute pe săraci, să întemeieze o familie, să aibă un loc de muncă, să conducă o firmă, o țară... să-l descopere și să creadă în Dumnezeu...

Zăpada de la Roma a arătat că părinții de astăzi, copiii de ieri, care au "suferit" în felul lor tot felul de privațiuni, oferă copiilor de astăzi totul, fără a cere nimic în schimb. Ba mai mult, "schimbul", de multe ori, sunt ei înșiși. Iar copiii cresc astfel, fără a se obișnui cu greutățile vieții, fără să știe "costul" pâinii de pe masă, intensitatea durerii tatălui și a mamei înconvoiați sub povara și așa stresantă a muncii de zi cu zi, acolo unde aceasta mai există.

Zăpada de la Roma a scos în evidență o societate nepregătită, dar și o familie șubredă, care, sub pretextul iubirii, sufocă. Iar societatea de mâine va fi una sufocată? De noi depinde!

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat