Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Episcopul Anton Durcovici - La 60 de ani de la martiraj

S-au împlinit, în ziua de 10 decembrie 2011, 60 de ani de la moartea, în închisoarea din Sighetu Marmației, a episcopului Anton Durcovici (1888-1951), păstor al Diecezei de Iași (30 octombrie 1947 - 26 iunie 1949) și administrator al Arhidiecezei de București (14 aprilie 1948 - 26 iunie 1949). Diferite inițiative la Roma (Italia), Bad Deutsch-Altenburg (Austria), București și Iași au adus în centrul atenției personalitatea episcopului și timpurile grele în care a trăit.

La Roma a avut loc un simpozion de studiu cu expoziție de fotografie și proiecția unui film documentar. Simpozionul, cu tema "Episcopul Anton Durcovici la 60 de ani de la martiraj", s-a desfășurat la Centrul Cultural "Accademia di Romania", luni, 12 decembrie 2011 (începând cu ora 19.00), fiind organizat de Ambasada României în Italia, Ambasada României la Vatican și Accademia di Romania din Roma. Au intervenit: pr. dr. Fabian Doboș, cu tema "Episcop Anton Durcovici: model de fidelitate față de Dumnezeu și față de Biserică", pr. drd. Alois Moraru, "Episcop Anton Durcovici: de la leagăn la mormânt", pr. dr. Wilhelm Dancă, "Episcop Anton Durcovici: teolog și păstor". Pe lângă români rezidenți la Roma, au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă și PS Claudiu Lucian Pop.

Bad Deutsch-Altenburg este locul de naștere al episcopului Anton Durcovici. În drum spre Roma, PS Aurel Percă l-a întâlnit pe nepotul episcopului, în vârstă de peste 90 de ani. În cadrul sfintei Liturghii de ajun de duminică (11 decembrie), pr. Pavel Balint, paroh și decan, a dezvelit, în capela "Sfânta Elisabeta", mozaicul pe care este întipărit chipul suferind și plin de hotărâre al episcopului martir. Mozaicul a fost executat și dăruit comunității parohiale din Bad Deutsch-Altenburg de prof. Victor Gregor din Baia Mare. O expoziție de fotografii "Durcovici" a fost deschisă în sala parohială. De altfel, în această localitate, încă din anul 1988, pe locul unde a fost casa părintească a episcopului comunitatea a ridicat un monument. La mică distanță se află capela "Sfânta Elisabeta", special amenajată în amintirea episcopului (aici, la 31 mai 2008 a fost așezată o urnă cu pământ, luat din cimitirele din Sighetu Marmației). O stradă poartă numele "Bischof Durkowitsch- Weg".

În cadrul "Academiei Durcovici" de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, sâmbătă, 10 decembrie 2011, a avut loc un simpozion dedicat episcopului martir. După sfânta Liturghie celebrată în capela Institutului de PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău (care a ținut cuvântul de învățătură), în sala mare au fost ținute două conferințe: "Anton Durcovici - model de păstor și educator" (pr. dr. Ștefan Lupu) și "Mihai Robu, părintele episcop și Seminarul diecezan" (dr. Iosif Tamaș). Între conferințe, studenții seminariști au prezentat o scenetă cu viața episcopului martir. La final, creațiile artistice ale studenților au fost premiate: Felician Iancu cu poezia A fost învins în a sa luptă oare?, Alexandru Roca - Agonia unui martir și Aurelian Herciu - Martiriul episcopului Anton. Păstorul diecezei a sintetizat mesajul său în trei cuvinte: mulțumire, felicitări și curaj. Seara, în catedrală (unde, începând cu 17 mai 2008, se află o placă de marmură dedicată episcopului martir și o urnă cu pământ adus din Sighetu Marmației), PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie în care i s-a mulțumit lui Dumnezeu pentru tăria credinței episcopului Durcovici și s-a cerut de la Domnul ridicarea lui la cinstea altarelor. La predică, PS Anton Coșa a subliniat cum episcopul martir, murind pentru credință și adevăr, a urmat pilda lui Isus, păstorul cel bun.

O Liturghie specială a fost celebrată și la București, unde s-a prezentat și un film documentar cu viața episcopului martir. Este vorba de filmul realizat de Ioan Moraru: "Anton Durcovici - episcopul martir" (26 de minute, cu filmări efectuate la Săbăoani, Iași, București și Sighetu Marmației), prezentat la TVR Cultural la 18 mai 2011.

Zilele dinaintea comemorării au fost ocazie de rugăciune și de aducere aminte în bisericile catolice din Moldova. Acesta a fost și sensul scrisorii pastorale "Jertfă din iubire" trimisă de PS Petru Gherghel în parohiile Diecezei de Iași. "Trăim, așadar, cele nouă zile comemorative ca pe o perioadă sfântă de amintiri, de înălțări sufletești, de pioase clipe de admirație și împărtășiri spirituale, cu dorința fierbinte să dobândim de la Dumnezeu Tatăl, stăpânul istoriei, de la Isus, păstorul cel mare, și de la Duhul Sfânt, Duh dătător de daruri, recunoașterea sfințeniei sale și a declarării de martir și sfânt al Bisericii noastre", scria Preasfințitul, care încheie scrisoarea cu o rugăciune: "Ridică, te rugăm, Doamne, la cinstea altarelor pe vrednicul nostru păstor, mărturisitor și martir, dr. Anton Durcovici, spre slava ta și fericirea poporului credincios! Amin".

Pr. Cornel Cadar

* * *

A fost învins în a sa luptă oare?

De mic purtat pe brațul crud al vieții,

Mereu privit de negrul ochi al morții

Să rupă din vie sfânta mlădiță,

S-afunde în beznă buna sa viță.

Pe drumul greu s-a stins în închisoare...

A fost învins în a sa luptă oare?

Purtând în suflet semnul sfânt al crucii,

Condus cu har de chemarea Măicuței,

Nu a iubit această lume rece,

Ci a dorit curat din ea să plece.

Dar a murit de frig în închisoare...

A fost învins în a sa luptă oare?

Lupta mereu în inima sa castă,

Cuvântul Scripturii să-l împlinească,

Atent la cârma diecezei sale

Ca lumea să afle prin dânsul o cale.

Dar s-a prăpădit în închisoare...

A fost învins în a sa luptă oare?

Purta mereu în inimă credința,

Însuflețind la cei din jur speranța.

Lucra cu har în via Celui Sfânt,

Având pe buze divinul Cuvânt.

Dar a sfârșit flămând în închisoare...

A fost învins în a sa luptă oare?

Da, a fost învins în lupta sa tare,

Ce a dus-o în inima sa mare.

De o iubire ce l-a chemat mereu,

Să-i ofere totul lui Dumnezeu.

Și răspunzând la divina chemare,

A murit ca un sfânt la închisoare...

A fost învins în a sa luptă oare?

Felician Iancu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat