Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici - Cauza de beatificare

Dosarul de beatificare al episcopului martir Anton Durcovici a fost deschis la Vatican de Mons. Giacomo Pappalardo, cancelarul Congregației pentru Cauzele Sfinților, la 8 februarie 2010. În procesul cauzei de beatificare, acest eveniment a însemnat încheierea primei etape (diecezană) și deschiderea alteia (etapa romană).

În iunie 2010, o comisie desemnată cu acest caz din partea Congregației a validat etapa diecezană. A urmat numirea unui relator care colaborează la redactarea Positio super martyrio, o lucrare convingătoare despre viața și martiriul episcopului Durcovici. La această documentație se lucrează acum. După depunerea întregii documentații, totul depinde de Congregația pentru Cauzele Sfinților, care numește un grup de consultanți teologi. Aceștia decid dacă a fost vorba sau nu de martiriu. Dacă membrii comisiei confirmă acest fapt, cazul este judecat de cardinalii membri ai Congregației. La final Sfântul Părinte este cel care decretează beatificarea.

La începutul lunii februarie, PS Petru Gherghel a întreprins o vizită la Roma pentru a se interesa de procesul de beatificare. Acolo s-a întâlnit cu pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, și cu cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Pe parcursul ultimilor doi ani s-au desfășurat mai multe evenimente prilejuite de acest proces, cu scopul de a aduna și alte informații, documente sau mărturii care pot fi utile în desfășurarea cauzei de beatificare. Anul trecut a fost deosebit de rodnic: un film despre viața episcopului, pe postul de televiziune TVR Cultural; la 60 de ani de la moartea episcopului (10 decembrie 2011), au avut loc manifestări în Iași, București, Sighetu Marmației, Roma (Italia) și Bad Deutsch-Altenburg (Austria). La Roma a avut loc simpozionul "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951) la 60 de ani de la martiriu", iar la Bad Deutsch-Altenburg au fost organizate expoziții și celebrări.

Nu pot fi trecute cu vederea cărțile: Anton Durcovici, vescovo e martire in Romania (Anton Durcovici, episcop și martir în România), scrisă de Florian Müller în limba germană, tradusă mai întâi în limba română, iar anul trecut în limba italiană, și Il vescovo Antonio Durcovici (1888-1951), a 60 anni dal martirio (Episcopul Anton Durcovici la 60 de ani de la martiraj), editată de PS Aurel Percă în limba italiană.

De asemenea, s-a făcut deseori apel la rugăciunea pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, în acest sens organizându-se novene de rugăciune în cinstea lui.

* * *

Ultimele luni din viața episcopului Durcovici

"Încă de la Jilava, Excelența sa se îmbolnăvise greu. Intestinele nu îi mai funcționau regulat. În picioare, durerile unei flebite. Ar fi avut nevoie de un regim special. La Sighet a primit o dată pe zi griș, pregătit numai cu apă. Infirmierul îi spunea clar că mai are de trăit cel mult până pe la Crăciun. Bolnavul era în schimb mereu blând, răbdător, recunoscător pentru orice serviciu. A fost gata până în ultima zi să ne comunice din bogatele sale cunoștințe, oferindu-și toată cunoștința pentru triumful Sfintei Biserici. (...) Cât privește testamentul său, mi-a zis: Bani nu am. Cărțile mele le las Seminarului din Iași, celelalte lucruri Episcopiei din Iași. De mulți ani îl cunoscusem pe Mons. Durcovici, drept un preot bun, zelos, învățat. În aceste săptămâni trăite împreună într-o celulă, el a crescut însă cu mult mai mult în prețuirea mea. În mijlocul lunii noiembrie l-au mutat din celula noastră într-o celulă în care să moară singur, neobservat de nimeni. Noi am cerut să-l lase să rămână cu noi. Am fi vrut să ne îngrijim de el. În zadar".

(Dr. Andrea Dobeș, Mărturie a pr. Otto Farrenkopf, SJ, despre ep. Durcovici)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat