Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita episcopului în Austria și Italia

Preasfințitul Petru Gherghel, aflat în drum spre Roma, a efectuat, în luna februarie, vizite la Bad Deutsch-Altenburg (Austria) și în Arhidieceza de Palermo.

Însoțit de pr. Mihai Budău și pr. Claudiu Iștoc, în ziua de 2 februarie, Preasfințitul s-a aflat la Bad Deutsch-Altenburg (Austria), localitatea natală a episcopului martir Anton Durcovici, unde este paroh și decan pr. Pavel Balint. Aici a vizitat expoziția de fotografii și a admirat portretul mozaic din capela "Sfânta Elisabeta", care adăpostește și o urnă cu pământ (asemănătoare celei din catedrala din Iași) luat din cimitirele din Sighetu Marmației.

În cadrul omiliei de la sfânta Liturghie pe care episcopul a celebrat-o în capela "Sfânta Elisabeta", după ce a propus celor prezenți o scurtă meditație referitoare la sărbătoarea zilei, a făcut referire la textul sfântului Paul din Scrisoarea către Romani (8,35): "Ce ne poate despărți de dragostea lui Cristos?", evidențiind și prezentându-l ca model pe episcopul Durcovici, pe care "nici frigul, nici foamea și nici torturile din închisori nu l-au despărțit de dragostea de Dumnezeu și a Bisericii sale". Preasfințitul a precizat că se află în drum spre Cetatea Eternă pentru a se interesa de procesul de beatificare al episcopului martir Anton Durcovici. În ultimii ani s-au intensificat rugăciunile și dorințele credincioșilor Diecezei de Iași, pentru ca păstorul ei martir să fie cât mai curând ridicat la cinstea altarelor. Aceeași dorință și preocupare se constată și în rândul credincioșilor din localitatea natală a episcopului martir.

Duminică, 5 februarie, episcopul a ajuns în comunitatea din Grotte Celoni (Italia). Aici a celebrat sfânta Liturghie.

Ajuns în capitala Italiei (5 februarie), Preasfințitul, după un moment de adorație, a prezidat, în biserica "San Vitale", o Liturghie în care s-a marcat Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Au răspuns invitației părintelui Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma, preoți, surori și frați originari din România. Printre concelebranți s-au aflat: Mons. Anton Lucaci, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene. La omilie, episcopul de Iași, referindu-se la cuvintele din Cartea lui Iob despre suferință, a amintit că nici în viața consacrată nu lipsesc momentele de încercare. Dar, chiar și așa, Domnul este aproape, mai ales când ne este greu. În acele momente, chiar dacă nu îl vedem, "el ne ia în brațe și ne conduce spre bine". Amintind exemplul unor persoane consacrate, pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului, i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă mereu încredere în Domnul, oferindu-i viața cu tot ceea ce înseamnă ea, căci "acela care își consacră viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui cu dăruire găsește bucuria și împlinirea".

Între 8 și 10 februarie, Preasfințitul a fost în Arhidieceza de Palermo în Sicilia, unde s-a întâlnit cu pr. Marius Gabriel Catrințașu, responsabil spiritual cu românii catolici din Palermo, dar și cu persoanele consacrate din Dieceza de Iași care își desfășoară activitatea în acest teritoriu. Miercuri, 8 februarie, episcopul a fost la Monte Pellegrino din Sicilia unde se află sanctuarul "Sfânta Rosalia", unul dintre cele mai vechi din Italia. Acolo a fost descoperit, în urmă cu aproximativ 500 de ani, de către un vânător, trupul fără viață al sfintei Rosalia, actuala protectoare a orașului Palermo. S-a întâlnit și cu surorile din Congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", cărora le-a prezentat situația din Dieceza de Iași cu privire la structurile care se ocupă cu persoanele în vârstă. A vizitat apoi casa Surorilor Săracilor în care este adăpostit trupul fondatorului acestora, fericitul Giacomo Cusmano, declarat fericit de papa Ioan Paul al II-lea odată cu fericitul Ieremia Valahul. În această casă activează două surori din Dieceza de Iași. Surorile Săracilor sunt prezente și în România, la Piatra Neamț. Programul zilei a inclus și Liturghia celebrată în cadrul comunității Passo di Rigano.

În ziua de 10 februarie, ES Paolo Romeo, cardinal de Palermo, și PS Carmelo Cuttitta, episcop auxiliar de Palermo, au primit vizita PS Petru Gherghel, discutând despre prezența scăzută a românilor catolici în acest teritoriu. La finalul întrevederii, episcopul Petru i-a oferit ES Paolo Romeo o copie a icoanei de la Cacica și l-a invitat în România.

A urmat vizita la casa Surorilor Carității care îl au ca fondator pe sfântul Francesco Paolo Gravina. De aici, Preasfințitul s-a îndreptat către Agrigento pentru a se întâlni cu pr. Claudiu Bereș, preot originar din Dieceza de Iași, care își desfășoară activitatea pastorală în această localitate.

Fiind delegat al Conferinței Episcopilor Catolici din România pentru activitatea misionară "ad gentes", păstorul Diecezei de Iași a participat, în perioada 13-15 februarie, la Roma, la a doua reuniune de lucru a reprezentanților din Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) și la Simpozionul Conferințelor Episcopilor din Africa și Madagascar (SECAM). La reuniunea de lucru, cu tema Evanghelizarea astăzi: comuniune și colaborare pastorală între Africa și Europa. Omul și Dumnezeu: misiunea Bisericii de a vesti prezența și iubirea lui Dumnezeu, au participat aproximativ 70 de episcopi delegați ai Conferințelor Episcopilor din Africa și Europa, precum și reprezentanți ai departamentelor Curiei Romane, dar și delegați din mai multe organizații bisericești, printre care Asociația Internațională "Kirche in Not" (Ajutor Bisericii care Suferă) și "Missio".

De mai bine de un deceniu, Dieceza de Iași a început un curajos proiect de evanghelizare pe continentul african, mai precis în Kenya și Coasta de Fildeș, la care s-a adăugat ulterior o colaborare pastorală importantă în Ecuador, pe continentul latino-american. Inițiativele misionare ale diecezei moldave au primit treptat și sprijinul altor dieceze din România, în special din partea Arhidiecezei de București.

Un alt punct important al vizitei episcopului de Iași în Italia l-a constituit participarea la celebrarea Consistoriului public din bazilica "Sfântul Petru", sâmbătă, 18 februarie, în cadru căruia Sfântul Părinte a oferit bereta și inelul de Cardinal pentru 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, între care și Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Printre alte întâlniri pe care le-a avut Preasfințitul a fost și cea cu conducerea Acțiunii Catolice (17 februarie), având în vedere că în perioada 22-26 august va avea loc la Iași cea de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. La întâlnire a participat și o delegație din România (Oana Tuduce, Codruța Fernea și pr. Felix Roca).

Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat