Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anul trecut au fost uciși 26 de lucrători pastorali

Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor, prin Agenția Fides, a publicat, la 30 decembrie 2011, bilanțul lucrătorilor pastorali care au murit pe parcursul anului trecut.

Din informațiile adunate, în anul 2011 au fost uciși 26 de lucrători pastorali, cu unul în plus față de anul precedent: 18 preoți, patru călugărițe și patru laici.

Dacă privim situația pe continente, pe primul loc se află, pentru al treilea an consecutiv, cu un număr ridicat de lucrători pastorali uciși, continentul american, "scăldat" de sângele a 13 preoți și doi laici. Urmează Africa, unde au fost uciși șase lucrători pastorali: doi preoți, trei călugărițe și un laic. În Asia și-au pierdut viața doi preoți, o călugăriță și un laic. În Europa a fost ucis un preot.

Cel mai mare număr de omucideri s-a înregistrat în Columbia (șase preoți și un laic): preoții Rafael Reátiga Rojas și Richard Laguado au fost uciși de un asasin care se deplasa împreună cu acești preoți într-un automobil; părintele Luis Carlos Cardona, rănit mortal de către un tânăr înarmat; preoții Gustavo Garcia și José Idárraga, uciși în timpul unor jafuri, și părintele Gualberto Arrieta, asasinat în propria parohie. Acestora li se adaugă laicul Luis Eduardo Garcia, răpit și ucis de către o trupă de gherilă.

În Mexic au murit patru preoți și un laic: preoții Santos Hernández și Francisco Durán au fost asasinați în timpul unor tentative de furt; părintele Salvador Enciso, sechestrat și ucis și părintele Marco Romero, care a murit în urma unui conflict dintre armată și un grup de rebeli.

În Brazilia a fost ucis preotul Romeu Drago, în locuința sa. În Paraguay a fost găsit mort Mons. Julio Alvarez, cauza decesului fiind strangularea. În Nicaragua a fost răpit și ucis părintele Marlon García.

Cât privește continentul african, în Tunisia a fost ucis Marek Rybinski, misionar salezian. Corpul său a fost găsit într-o încăpere a școlii saleziene din Manouba. La periferia capitalei keniene a fost găsit trupul neînsuflețit al părintelui Awuor Kisero, decedat în urma unor lovituri. Călugărița Jeanne Yegmane a fost ucisă în Republica Democrată Congo, fiind surprinsă într-o ambuscadă. În Sudanul de Sud a fost ucisă sora Angelina, în timp ce transporta medicamente într-o tabără de refugiați. Sora Lukrecija Mamic și voluntarul Francesco Bazzani au fost uciși în timpul unei tentative de răpire, în Burundi.

În Asia, mai exact în India, și-a pierdut viața preotul G. Amalan, ucis în urma unei tentative de furt, sora Valsha John și laicul Rabindra Parichha, implicați în acțiuni de catehizare. În Filipine a murit părintele Fausto Tentorio, misionar al Institutului Pontifical pentru Misiuni Externe, în timpul unei adunări la care participau mai mulți preoți.

În Spania (Europa) a fost ucis preotul Ricardo Munoz Juárez, după ce câteva persoane au pătruns în locuința sa pentru a-l jefui.

La 26 decembrie 2011, papa Benedict al XVI-lea a menționat la rugăciunea Angelus: "La fel ca în primele secole ale creștinismului, adeziunea sinceră la evanghelie impune sacrificiul vieții, astfel că mulți creștini, în diferite părți ale lumii, sunt expuși persecuției și, uneori, martiriului. Însă Cristos ne amintește că "cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit" (Mt 10,22)".

Raportul Agenției Fides amintește și de toți aceia cărora nu li se cunoaște numele sau nu există date despre mărturia lor, de toți cei care suferă și își pierd viața din fidelitate față de Cristos. Este vorba de "mulțimea eroilor necunoscuți pentru marea cauză a lui Dumnezeu", după expresia fericitului Ioan Paul al II-lea.

După www.fides.org



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat