

Răspundem cititorilor
- D. T. (e-mail). "Sunt credincios greco-catolic şi am procurat cele trei cărţi ale pr. Krempa, apărute la editura dv. Nu ştiu însă cum trebuie citite predicile de fiecare zi, în funcţie de anul I ferial, respectiv anul II ferial. Ce înseamnă, de fapt, aceşti ani? Sunt abonat la publicaţia "De la răsărit până la apus" şi n-am înţeles legătura cu predicile din cărţile pr. Krempa. Aş dori să-mi daţi câteva indicaţii pentru o lectură corectă a predicilor de fiecare zi".
Apreciem mult faptul că v-aţi făcut rost de cărţile lui Krempa şi că sunteţi abonat la publicaţia "De la răsărit până la apus". Meditaţiile din Krempa se referă la lecturile care se citesc în fiecare zi în Biserica Romano-Catolică, adică din ritul latin. Sfânta Scriptură a fost astfel împărţită încât un credincios care participă la Liturghie în fiecare zi să o asculte aproape în întregime. În fiecare zi de lucru (luni - sâmbătă) se citesc două lecturi: prima din Vechiul Testament sau din Noul Testament (în afară de evanghelii), a doua din evanghelii. Primele lecturi din zilele de lucru au fost împărţite în doi ani. Anii cu număr impar (de exemplu 2011) constituie anul I, iar anii cu număr par (de exemplu 2012) constituie anul II. Evanghelia este aceeaşi în anul I şi în anul II. Un an liturgic începe cu prima duminică din Advent şi se termină cu solemnitatea Cristos, Regele Universului (săptămâna a 34-a de peste an). Cărţile părintelui Krempa cuprind meditaţii pentru zilele din timpul săptămânii, cele din anul I se citesc în anii impari, iar cele din anul ferial II se citesc în anii pari. Anul acesta se citesc meditaţiile din anul II. De exemplu, în prima săptămână din noiembrie am fost în săptămâna a 31-a de peste an. Ca atare, s-a citit de la săptămâna a 31-a de peste an, pag. 183-184 din volumul 2. Când în calendar este o sărbătoare sau un sfânt important, meditaţia se poate lua din volumul 3. De exemplu, la 1 noiembrie, solemnitatea Toţi Sfinţii, meditaţia a fost din vol. 3, pag. 175. În publicaţia "De la răsărit până la apus" de anul acesta sunt inserate fragmente din Krempa. În această publicaţie puteţi urmări săptămâna şi ziua în care vă aflaţi. Mai rămâne să vă spunem că pentru cei care vin doar duminica la biserică, lecturile din Sfânta Scriptură sunt astfel împărţite încât să parcurgă şi ei aproape întreaga Scriptură. În fiecare duminică sunt trei lecturi: primele două sunt din Vechiul şi din Noul Testament (în afară de evanghelii). Lecturile sunt împărţite în trei ani: A, B şi C. Acum suntem în anul C şi are prioritate Evanghelia după sfântul Luca, în anul A - Evanghelia după Matei, iar în anul C - Evanghelia după Marcu. Evanghelia după Ioan este citită în timpul Paştelui şi în unele duminici din timpul anului.
- C.C. (Satu Mare). Am 36 de ani şi sunt botezat creştin ortodox, dar studiez şi cărţi spirituale care aparţin altor concepţii religioase. Mă preocupă problema răului din lume, precum şi mântuirea sufletului. Există o întrebare la care aş dori să ştiu răspunsul dat de dv. privitor la problematica sufletească. Desigur că omul are dialoguri interioare, întrebări şi răspunsuri. O întrebare mi se pare mie foarte grea: Dacă diavolul te-ar întreba: Ce doreşti în schimbul sufletului tău? Care este cel mai bun răspuns? Sigur că această întrebare nu se naşte în fiecare om, dar este o întrebare bună, după părerea mea. Este ca şi o tranzacţie propusă de diavol, nu-i aşa? Şi nici chiar Cristos nu a scăpat probelor propuse de diavol, darămite noi oamenii de rând. Reamintesc că Isus Cristos ne-a spus că cine îşi va pierde sufletul pentru mine, îl va câştiga şi cine vrea să şi-l salveze îl va pierde. Credinţa mea este că la un moment dat toţi oamenii vor fi provocaţi cu această întrebare. Iar cu un răspuns nesincer nu poţi păcăli entităţile spirituale, nu-i aşa? Totodată cred că nu este de glumit cu asemenea chestiuni, fiind în joc cel mai de preţ dar al omului, sufletul. Vă doresc numai bine şi aştept răspunsul dv. oricare ar fi el. Vă mulţumesc!".
Este de apreciat faptul că vă preocupaţi de mântuire, de a cunoaşte spiritualitatea altora şi că vă puneţi întrebări cu privire la răul din lume. Nu ştim dacă diavolul ne-ar întreba direct ce vrem în schimbul sufletului. Scriptura şi tradiţia Bisericii ne arată că el ne ispiteşte şi ne atrage la rău. Important este să ne amintim de exemplul pe care îl daţi dv.: ispitirea lui Cristos. El s-a lăsat ispitit de diavol pentru a ne fi model şi pentru a ne arăta că printr-o voinţă ancorată în voinţa lui Dumnezeu îl putem înfrânge şi noi pe diavol. Domnul a biruit folosind câteva metode pe care le putem folosi şi noi în luptele noastre. Isus de fiecare dată îi răspunde cu un text din Scriptură. Este important să avem mintea şi inima impregnate de Sfânta Scriptură.
Isus face o alegere clară pentru a fi fidel drumului său: ştia cine este, de unde vine şi ce are de făcut. Asta ne va ajuta şi pe noi să ne amintim că suntem copii de Dumnezeu, că am primit un Botez şi că suntem destinaţi pentru cer. Îndemnul din Sfintele Scripturi se repetă: Vegheaţi! Aceasta înseamnă a ne mări atenţia şi a face distincţia între lucrurile bune şi cele rele. Apoi rugăciunea ne ajută să mergem pe drumul drept. "Vegheaţi şi rugaţi-vă ca să nu cădeţi în ispită". Suntem convinşi că dv. veţi face aşa şi ne rugăm să fiţi mereu de partea binelui. În al doilea rând, Cristos nu ne spune în Evanghelie să ne pierdem sufletul pentru el, ci viaţa, adică să nu punem preocupările pământeşti sau cele care ne aduc o siguranţă relativă mai presus de persoana sa şi de evanghelie. Cei care aleg să-şi piardă viaţa pentru Cristos sunt cei care aleg să trăiască o viaţă după evanghelie, murind pentru această lume şi pentru tentaţiile ei. Dacă mai aveţi întrebări nu ezitaţi să ne scrieţi. Vă dorim har şi binecuvântare de la Domnul!
- Maria G. (Galaţi). "Aştept de mai bine de doi ani de zile să mă confirme părintele paroh Cristian Blăjuţ din parohia mea, însă îmi zice că aşteaptă răspunsul de la episcopia romano-catolică. Mulţumesc!".
Dacă aţi fost botezată în Biserica Romano-Catolică puteţi primi taina sfântului Mir în urma unei pregătiri catehetice. Mirul îl conferă episcopul după un program care este anunţat în fiecare an în revista aceasta şi pe site-ul Episcopiei de Iaşi (www.ercis.ro). În funcţie de mărimea parohiei şi de numărul candidaţilor, parohiile sunt programate la un an, la doi, la trei sau la patru ani. Dacă în Galaţi conferirea Mirului nu a fost de doi ani, probabil va fi anul următor sau cel târziu peste doi ani. Vă dorim mult har de la Domnul!
- Mihai Frenţ (e-mail). "Aveţi cumva disponibilă şi o traducere a Bibliei în varianta catolică? Mă refer la o ediţie care să conţină toate cele 46 de cărţi ale Vechiului Testament (traducerile BOR conţin doar 43). Îmi puteţi spune dacă Biserica Romano-Catolică din România are o proprie traducere sau este disponibilă doar varianta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române? Vă mulţumesc foarte frumos!".
Editura "Sapientia" a participat la cea de-a doua ediţie a "Catholic expo" (Târgul internaţional de veşminte, icoane, orgi, statuete, cărţi şi obiecte liturgice), care s-a desfăşurat în perioada 3-6 octombrie, la Cluj-Napoca. Cu această ocazie s-a lansat colecţia completă de cărţi istorice ale Vechiului Testament. Traducerea în limba română a fost realizată de preoţii Alois Bulai şi Eduard Patraşcu de la Institutul Teologic din Iaşi. Cărţile Vechiului Testament vor apărea în următoarea ordine: I Pentateuhul; II/1 Cărţile istorice; II/2 Cărţile istorice; III/1 Cărţile profetice; III/2 Cărţile profetice; IV/1 Cărţile sapienţiale şi IV/2 Cărţile sapienţiale. Primele trei volume, Pentateuhul şi Cărţile istorice (2 volume) se pot procura acum şi de la Librăria "Presa Bună" Iaşi, tel. 0232/212003, interior 41, www.ercis.ro/libraria. Celelalte vor fi disponibile la librărie în viitorul apropiat.
- Marius (e-mail). "Stimată redacţie, ţin să vă anunţ că pe facebook, la id-ul AMD-Armata Maicii Domnului, Luizi-Călugăra, apare la "Like" alături preşedintele Băsescu. Vă aparţine, acel id? Reprezintă o comunitate sau cineva rău intenţionat şi-a luat id-ul AMD? Oricare ar fi răspunsul, eu cred că politica nu are ce căuta în Biserică. Ştiu, îmi veţi ţine teorie că Biserica înseamnă colectivitate, că politica există implicit (ca şi bogăţia şi chestia cu acul şi cămila, reinterpretată, tot de Biserică, cum că depinde, poţi fi bogat, dar dacă nu ai inima alipită de bunurile pământeşti, te elasticizezi şi până la urmă treci prin gămălia acului), dar eu vreau să vă spun un lucru: mi s-a făcut cam scârbă de toate acestea".
Trecând peste faptul că nu v-aţi prezentat, apreciem că aţi scris redacţiei exprimându-vă nedumeririle dv. Totuşi, nu înţelegem ce legătură are redacţia cu o asociaţie de laici şi cu facebook-ul. De unde până unde să avem noi controlul a ceea ce postează fiecare pe internet? De ce nu vă adresaţi acelei asociaţii de laici pentru a vă oferi explicaţii? Nici interpretarea cu cămila nu am înţeles-o. Când a făcut Biserica o asemenea interpretare? Puteţi să daţi un document al papei sau al sfinţilor părinţi în care aţi găsit o asemenea interpretare? Sau, dacă aţi găsit în Catehism sau în documentele Conciliului Vatican II, indicaţi, vă rugăm, pagina.