Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La 25 de ani

La 7 octombrie s-au împlinit 25 de ani de la înființarea Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Surorile au marcat acest eveniment în ziua de 21 noiembrie în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Programul a culminat cu sfânta Liturghie (ora 10.30) celebrată de PS Petru Gherghel, fondatorul Institutului.

Sărbătoarea Prezentării la Templu a Sfintei Fecioare Maria (21 noiembrie), a fost una de bucurie și de mulțumire pentru noi, surorile. Jubileul de argint a însemnat pentru noi rugăciune, mulțumire și bucurie.

Biserica din Bacău a fost îmbrăcată de sărbătoare: panglici, stegulețe și foarte multe flori. Prezbiteriul avea în stânga un poster mare cu imaginea fecioarei înțelepte cu candela aprinsă în mână, iar în partea dreaptă cifra 25 a fost îmbrăcată în flori roșii, simbolizând iubirea dăruită lui Cristos. La picioarele altarului străjuiau cuvintele din Magnificat: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul".

La ora 9.00 a fost prezentarea, după care a urmat o oră de adorație și rugăciunea laudelor.

Cele peste 110 surori și aproximativ 60 de preoți au pornit în procesiune de la subsolul bisericii. Biserica era plină de credincioși veniți și din satele vecine Bacăului. La ora 10.30 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături și pe PS Aurel Percă. La lecturile sfinte, rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor s-au implicat și surorile. La predică, PS Petru a scos în evidență cuvintele lui Isus proclamate la sfânta Evanghelie: ""Cine face voința lui Dumnezeu, acela îmi este frate, soră și mamă" (Mc 3,35); Isus ar vrea să arate tuturor celor care îl vor întâlni că ei pot fi numiți mame, frați și surori. Pornind de la Maria, Isus se îndreaptă spre noi, cei care ne-a ales și ne cheamă să ascultăm cuvintele sale și iată că ne declară frați, surori, mame".

Programul a continuat la subsolul bisericii unde a avut loc prânzul, iar la ora 13.30 au urmat "25 de ani în imagini", mărturii ale episcopilor, preoților și ale unei surori din Congregația "Notre Dame de Sion".

Începutul institutului a fost în anul 1987 în casa episcopiei de la Miroslava, când opt tinere surori s-au decis să se consacre Domnului. Acum, la 25 de ani, Institutul are 150 de surori (dintre care 147 cu voturi perpetue și trei cu voturi temporare) care-și desfășoară slujirea în peste 70 de locuri.

La ceas aniversar ne-am gândit la toate harurile și binecuvântările cu care Dumnezeu ne-a copleșit în cei 25 de ani. S-au adăugat numărului nostru multe vocații: au fost 11 serii de surori care au făcut profesiunea perpetuă, răspunzând la chemarea Domnului (1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009 și 2012). I-am adus mulțumire bunului Dumnezeu că ne-a chemat și ne-a păstrat statornice în drumul slujirii noastre. Ne-am rugat și pentru surorile care au trecut la Domnul.

Ne-am rugat pentru PS Petru Gherghel, care a răspuns inspirației Duhului Sfânt de a fonda Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", pentru PS Aurel Percă care a susținut din plin această inițiativă, pentru preoții care au rupt din timpul lor și au trebuit să se deplaseze la casele de formare, fie la Miroslava, fie la Barați, ca să țină cursuri sau meditații, să celebreze sfânta Liturghie, să stea la spovezi sau la direcțiune spirituală.

Am amintit în rugăciune două congregații care ne-au ajutat mult: Congregația "Notre Dame de Sion" (sr. Tiburce care ne privește de sus și sr. Pelagia care a fost la sărbătoare și s-a bucurat împreună cu noi) și Congregația Slujitoarele Iubirii Milostive (surorile Stella, Damiana și Imelda).

Ne-am exprimat dorința și pe mai departe s-o urmăm pe Maria, care ne este model de rugăciune și de slujire. L-am rugat pe Cristos, dătătorul tuturor harurilor, să ne ajute în continuare în drumul nostru spre sfințenie.

Sr. Lenuța Băcăoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat