Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Petru Dâncă

Preotul franciscan conventual Petru Dâncă s-a născut la 11 ianuarie 1916 la Pildești și a urmat cursurile Seminarului Franciscan de la Hălăucești și pe cele ale Academiei Teologice de la Luizi Călugăra. A fost hirotonit preot la 11 mai 1941, la Luizi-Călugăra, activând apoi în parohiile Luizi-Călugăra, Dicănești (Bihor) și Faraoani.

A fost arestat la 13 martie 1949, în legătură cu evenimentele dramatice de la Faraoani din aceeași zi. Acuzat că ar fi organizat "gărzi parohiale", a fost supus unei anchete dure la Securitatea din Bacău - "a fost bătut cu parul la tălpi, torturat cu șocuri electrice și tras de barbă!" -, după cum mărturisea pr. Gh. Pătrașcu.

Prin sentința nr. 695, din 30 august 1950, Tribunalul Militar Galați l-a condamnat la șapte ani de temniță grea pentru "activitate contrarevoluționară".

A urmat pentru pr. Petru Dâncă calvarul închisorilor comuniste de la Bacău, Galați, Canal, Gherla și Baia Sprie.

A fost pus în libertate la 11 martie 1955, activând apoi în parohiile Luizi-Călugăra, Galați, Gherăești, Pustiana și catedrala "Sfântul Iosif" din București.

În perioada 1955-1961, preotul Petru Dâncă a fost urmărit de Securitate prin dosar informativ, deoarece era suspectat că desfășura "activitate clandestină pe linia cultului franciscan".

Etichetat drept un "pericol deosebit pentru securitatea statului", a fost arestat la 16 decembrie 1961 la București și transportat în arestul Securității din Bacău, unde a fost anchetat de ofițerii Theodor Popa și Roman Usurelu.

Tribunalul Militar Iași, în deplasare la Bacău, l-a condamnat prin sentința nr. 7, din 4 februarie 1963, la 12 ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale" și la șapte ani de închisoare pentru delictul de "deținere de publicații interzise". Prin decizia nr. 107, din 3 aprilie 1963, Tribunalul Militar București i-a redus pedepsele la șapte și respectiv patru ani de închisoare corecțională.

Pe durata anchetei și a procesului, pr. Petru Dâncă a fost acuzat de a-i fi ajutat material pe unii preoți aflați cu "domiciliu obligatoriu", de a fi devenit "cureaua de transmisie" între Vatican și superiorul franciscanilor, pr. Mihai Dămoc, de a fi informat Vaticanul în legătură cu persecuția Bisericii Catolice și a Ordinului Franciscan din România, de a-i fi îndemnat pe săteni să nu accepte confiscarea proprietăților agricole și înscrierea în C.A.P.-uri, iar pe tineri să boicoteze activitățile pseudo-culturale comuniste, de a fi deținut "publicații interzise", precum Predicile lui Colombo și Cuceritorul de culmi de Pier Giorgio Frassati etc.

A trecut prin închisorile de la Bacău, Jilava, Luciu Giurgeni și Ostrov, fiind grațiat de restul pedepsei prin decretul nr. 411, din 24 iulie 1964.

La eliberare a refuzat propunerea Securității de a deveni informator, motiv pentru care a fost din nou urmărit informativ până în ianuarie 1988. A fost etichetat de securiști drept un "element dușmănos" și "fanatic religios", pentru simplul motiv că asculta posturi de radio occidentale, purta corespondență cu preoții din străinătate, dar și cu călugărițe originare din România, și întreținea legături cu preoții franciscani din țară care fuseseră condamnați în anul 1963 în cadrul loturilor "Petru Albert", "Ștefan Apostol" și "Mihai Dămoc".

După anul 1964 a activat în parohiile Cleja, Poiana Negri, Slănic Moldova, Vatra Dornei și Hălăucești. A murit la 21 august 2008, la Hălăucești.

Pr. Petru Dâncă rămâne una dintre figurile ilustre ale Bisericii noastre locale în anii grei ai persecuției comuniste și ai rezistenței prin credință. Credința puternic mărturisită și non-compromisul cu prigonitorii Bisericii sunt cele două valori în care pr. Petru Dâncă a crezut cu tărie și care îl înscriu în galeria eroilor noștri anticomuniști.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat