Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

In memoriam ep. Márton Áron

Prin colaborarea dintre Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Arhidieceza de Alba-Iulia și Consiliul Pontifical pentru Cultură, la Accademia di Romania din Roma s-a organizat, la 11 octombrie, o întâlnire dedicată comemorării episcopului Márton Áron.

Au participat reprezentanți de rang înalt ai instituțiilor Sfântului Scaun, printre care card. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, ambasadori și reprezentanți ai unor organizații internaționale acreditați la Sfântul Scaun, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Roma, postulatori ai unor cauze de beatificare, preoți care slujesc în Roma, seminariști, călugări, călugărițe și alți interesați, dar și Mons. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, și PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea.

Simpozionul s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar despre episcopul Márton Áron, realizat de Cristian Amza, de la Televiziunea Română, intitulat "Márton Áron, un episcop pe drumul crucii".

Discursul final i-a aparținut ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, care a sintetizat evenimentul.

Născut la 28 august 1896, Márton Áron a fost sfințit preot în anul 1924. A fost numit episcop în ziua de Crăciun din anul 1938. În urma luărilor sale de poziție în contrast cu orientările politice ale vremii, a fost arestat la 21 iunie 1949, în drum spre Teiuș. A trecut prin închisorile de la Sibiu, Pitești, Aiud, Sighetu Marmației și București. Curtea Marțială l-a condamnat în anul 1951 la închisoare pe viață, sub acuzația de trădare de țară. Eliberat în anul 1955, și-a reluat activitatea pastorală. În anul 1957 a fost pus sub arest la domiciliu, măsură anulată zece ani mai târziu. A murit la 29 septembrie 1980, la Alba Iulia. În anul 1990 s-a început faza diecezană a procesului de beatificare, iar dosarul de canonizare, avându-l ca postulator pe Mons. Gergely Ková, se află deja la Sfântul Scaun.

"În privința legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii nu cunosc compromisul", a repetat mereu cu fermitate episcopul. Papa Ioan Paul al II-lea l-a caracterizat pe Márton Áron ca fiind "integerrimus Domini famulus nullis parcens laboribus nullisque doloribus", adică integrul serv al lui Dumnezeu, care nu s-a refugiat nici în fața muncii, nici în fața suferinței.

Prelucrare de Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat