Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Gânduri crestine -

Codul paulin al familiei (I)

Familia, celulă a societăţii, a stat şi merită să stea în centrul atenţiei tuturor responsabililor de soarta popoarelor. Felul în care a fost reglementată viaţa familială de-a lungul istoriei omenirii prezintă modalităţi diverse. Juriştii, istoricii, filozofii, sociologii ş.a. fac cercetări minuţioase, prevalându-se de numeroase date, oferind studii comparative impresionante. Epoca modernă, epocă de revoluţii ameţitoare, de industrializare masivă cu urmări surprinzătoare, îngrijorătoare, cu conflagraţii generatoare de crize mondiale multilaterale, a compromis în mare măsură valoarea şi rostul adevărat al familiei. Pretextând drepturile fundamentale ale omului, repetând până la saturaţie formule "magice", precum egalitate, fraternitate, libertate... mass-media, care dispune de resurse materiale uriaşe, propagă amorul liber, infidelitatea conjugală, violenţa sub diferite forme, periclitând grav ordinea şi sănătatea socială.

Biserica, fiind conştientă de responsabilitatea ei în opera de îndrumare a creştinilor, în lumina adevărului revelat şi a principiilor de morală creştină, este ridiculizată de către factori distrugători care acţionează din umbră, tinzând la dominaţie mondială. Faţă de mulţimea de legi sofisticate al căror număr nu-l mai ţin minte nici legiuitorii şi al căror rost, nu de puţine ori, juraţii îl trec cu vederea, oamenii luminaţi de Dumnezeu, în numele său, propun semenilor lor norme de conduită corespunzătoare demnităţii persoanei umane, în stare să promoveze realmente binele personal şi comun.

Este arhicunoscută în istoria antichităţii creştine misiunea încredinţată de Isus lui Saul din Tars, prigonitorul, pe care îl converteşte pe drumul Damascului, şi îl face apostol al neamurilor, în opera de evanghelizare. Aceasta este oglindită în scrisorile sale pe care le trimite unor comunităţi creştine din Roma, Corint, Efes, Tesalonic etc., şi câtorva ucenici notorii, precum Timotei, Tit şi Filemon.

P.A.D.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat