Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sinodul Episcopilor

Noua evanghelizare și transmiterea credinței

Noua evanghelizare într-o societate secularizată și transmiterea bucuriei de a crede au constituit tema celei de-a XIII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, care s-a întrunit la Vatican în perioada 7-28 octombrie.

Au participat 262 de părinți sinodali (103 din Europa, 63 din America, 50 din Africa, 39 din Asia și 7 din Oceania), 45 de experți și 49 de auditori. Au fost invitați și "delegați fraterni", reprezentând 15 Biserici și comunități ecleziale (4 din Biserica Ortodoxă, reprezentanți ai Comuniunii Anglicane și ai comunităților ecleziale: luterană, metodistă, baptistă).

Din România au participat PS Virgil Bercea, desemnat de Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, și PS Petru Gherghel, ales de Conferința Episcopilor din România. Pe lista "delegaților fraterni" au fost: PS Ciprian Șpam Siluan, episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Italia (din partea Patriarhiei Române), și ÎPS Mihăiță Nifon, mitropolit și arhiepiscop de Târgoviște (din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor).

În cele 23 de reuniuni în plen și 8 în "cercuri mici", părinții sinodali au scos în evidență provocările și modurile în care se poate face astăzi noua evanghelizare. Observându-se creșterea secularismului și a relativismului în lume, s-a insistat pe importanța pelerinajelor, a rolului noilor comunități și realități ecleziale din cadrul Bisericii Catolice și a noilor tehnologii. A fost scoasă în evidență importanța apostolatului biblic, al omileticii și catehezei, care trebuie să fie mai atrăgătoare și să vorbească la inima omului.

Episcopul Javier Echevarria Rodriguez, prelat al Opus Dei, i-a provocat pe clerici să fie "maeștri ai sfințeniei" și să fie oameni "care iubesc cu pasiune sacramentul Euharistiei și sacramentul Spovezii". În aplauzele adunării, cardinalul Timothy Dolan de New York a afirmat că de la sacramentul Spovezii, destul de neglijat în ultimul timp, ar trebui să pornească noua evanghelizare.

S-a discutat și despre rolul familiei, care în prezent se găsește singură, trebuind să facă față migrației, formelor de urbanizare, divorț, dezmembrări și infertilitate. Familia trebuie însoțită înainte și după căsătorie și, în statele în care Constituția recunoaște diferite tipuri de uniuni, Biserica are dreptul să spună propriul său "nu".

Arhiepiscopul Luis Tagle de Manilla (Filipine) a vorbit despre necesitatea ca Biserica să privească spre Cristos ca prim exemplu de evanghelizare, amintind că o tânără l-a întrebat: "Ne-am pierdut noi, tinerii, de Biserică, sau Biserica ne-a pierdut pe noi?" Întrebarea, a spus arhiepiscopul, exprimă dorul ei pentru o Biserică unde să poată fi găsită de Isus și unde să îl găsească pe el.

S-a prezentat tema globalizării și rolul pe care îl au mijloacele media referitor la credință și etică.

Marți, 16 octombrie, a fost citit mesajul PS Lucas Ly, episcop de Fengxiang (China), care a fost eliberat în anul 1979, după 20 de ani de închisoare.

PS Petru Gherghel, în intervenția sa din 13 octombrie, a subliniat centralitatea lui Cristos, importanța familiei creștine și ecumenismul rugăciunii. În intervenția sa de marți, 16 octombrie, PS Virgil Bercea, a adus în discuție experiența recentă a martiriului Bisericii Greco-Catolice din România. El a subliniat că noua evanghelizare trebuie să aibă ca model prima evanghelizare. A vorbit apoi despre noile provocări și despre fenomenul migrației.

Părinții și-au exprimat grija pentru transmiterea credinței în timpurile actuale, caracterizate de criză, conștienți fiind de mandatul lui Cristos, de a merge și a vesti evanghelia la toate popoarele (cf. Mc 16,15).

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat